Slika je simbolična.
Novo vzpostavljeni sistem 'Prleški bicikl' se bo z že obstoječim sistemom 'Soboški biciklin' združil v regijski sistem 'Pomurje bike'.

V Lokalni akcijski skupini Prlekija so v okviru projekta Kolesarska veriga na podeželju vzpostavili avtomatiziran sistem izposoje navadnih in električnih koles 'Prleški bicikl'.

Ta uporabnikom omogoča, da si po ugodni ceni na izbrani postaji v Ljutomeru, Veržeju ali Banovcih izposodijo kolo ter ga vrnejo na isto ali drugo postajo.

Načrtujejo povezovanje v regijski sistem

Skupaj z LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 preko obstoječega sistema 'Soboški biciklin' načrtujejo povezovanje v regijski sistem 'Pomurje bike', ki bo uporabnikom omogočala izposojo in vračilo koles v kar devetih Pomurskih občinah, na 19 postajah.

Na dogodku v Banovcih so predstavili različne sisteme izposoje koles, vrste e-koles in z njimi povezane zaposlitvene priložnosti ter sodobno invalidsko opremo na električni pogon.

Ključni cilj je povezovanje regij

Tri lokalne akcijske skupine LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 so danes v Banovcih predstavile nov sistem izposoje navadnih in električnih koles.

Medtem, ko so v LAS Goričko 2020 že delujoč sistem 'Soboški biciklin' nadgradili z novimi dodatnimi postajami, pa so v Prlekiji vzpostavili čisto nov sistem, ki so ga poimenovali 'Prleški bicikl'.

Uporabniki si bodo lahko na eni izmed štirih postaj, na dveh v Ljutomeru, pri Turistično infromacijskem centru Veržej in pri Termah Banovci, lahko izposodili kolo po ugodni ceni. Uporabnik bo za najem navadnega ali električnega kolesa plačal pet evrov za dnevni oziroma 15 evrov za letni najem.

Potrebna bo registracija v sistem

Pred tem se bo uporabnik moral registrirati, kar je možno storiti na dva načina. Prvi je preko aplikacije za pametne telefone MOBILN.SI, drugi pa, da se uporabnik oglasi osebno na sedežu TIC Ljutomer oziroma TIC Veržej, kjer ob registraciji dobi kartico.

Nato na izbrani postaji prevzame kolo in ga odda na isti ali na kateri izmed drugih postaj. Vse podrobnosti izveste na tej obarvani povezavi.

Novo vzpostavljeni sistem Prleški bicikl se bo z že obstoječim sistemom 'Soboški biciklin' združil v že omenjeni regijski sistem 'Pomurje bike'. Tako bo v pomurski regijski sistem izposoje koles vključenih devet občin: Ljutomer, Veržej, Murska Sobota, Puconci, Moravske Toplice, Tišina, Beltinci, Turnišče in Velika Polana, v katerih je trenutno postavljenih skupno devetnajst postaj.

Vrednost projekta se giblje okoli 140 tisoč evrov

Vrednost projekta LAS Prlekija znaša skoraj 140 tisoč evrov, vrednost sofinanciranja pa 100 tisoč evrov, ki se črpa iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Na dogodku v Banovcih so poleg predstavitve različnih sistemov izposoje koles, predstavili tudi različne vrste e-koles in z njimi povezane zaposlitvene priložnosti ter sodobno invalidsko opremo na električni pogon z obveznim testnim preizkusom.

Na kolesarskem poligonu so obiskovalci lahko testirali in spoznali razlike v vodenju navadnih in električnih koles iz sistema Prleški bicikl, električnega gorskega kolesa in električnega cargo kolesa.

Niko Miholič, predsednik LAS Prlekija, je ob tem povedal: »Vzpostavitev novega sistema avtomatizirane izposoje koles pomeni pomembno pridobitev za razvoj in popularizacijo kolesarskega turizma v Prlekiji in širše. Zaradi povezovanja manjših lokalnih sistemov z že obstoječimi se bo dostopnost znotraj območij bistveno izboljšala.«

Velik poudarek tudi na zeleno prihodnost

Projekt krepi razvoj dnevnega, rekreativnega in turističnega kolesarstva, zato pričakujejo, da bo imelo pozitivne učinke na gospodarstvo, turizem ter na prepoznavnost in privlačnost območja.

Povezanost vseh deležnikov in trajnostno upravljanje z naravnimi in kulturnimi resursi v Pomurju je ključnega pomena za zeleno prihodnost. Cenovna dostopnost v primerjavi z avtomobilskim prometom bo povečala mobilnost in dostopnost do območij tudi ranljivejšim skupinam na okolju prijazen trajnostni način.  

Komentarji (2)

BeznecPero (ni preverjeno)

Soboski bicikl ne funkcionira. Za doj zqprejti je.

Gees (ni preverjeno)

Najprle naj napravijo kolesarske steze!!!! Se vidi da se ta obcinska gospoda vozi samo z limuzinami, naj proba en priti do OBI-ja z biciklnom, de dozivo ka pomeni smrtna ica ko se bo pelal od btc do tja po regionalki!! pa naj se proba do moravec pelati po teh njihovih idiotskih kolesarskih obvoznicah skoz vasi, npr. Skozi Markisavce ge je vecji promet kot na avtocesti, samo velke gobce majo vsi da se ide za okolje, naj poglednejo kake nove regionalke so napravili hrvati , blizu nase meje, vsaka ima pas za kolesarje, enostavno, poceni in ucinkovito!

Starejše novice