Na mestni tržnici Murska Sobota opažajo izjemno slabo obiskanost. Menijo, da je to posledica uvedbe novega parkirnega režima.

Občani so se na člane mestnega sveta Murske Sobote obrnili s pobudo, v kateri izpostavljajo vse slabše razmere na soboški tržnici.

Prodajalci so v pobudi izpostavili, da opažajo čedalje slabšo obiskanost, dodatno težavo pa predstavljajo tudi visoke najemnine miz in lesenih hišk.

Nižjo obiskanost povezujejo predvsem z vzpostavitvijo novega parkirnega režima

Primorani opustiti prodajo?

Zaradi visokih stroškov in malih prihodkov, naj bi bili nekateri prodajalci primorani opustiti prodajo, saj se jim ta ne splača več.

Odpravili smo se na soboško tržnico in pri prodajalcih preverili, kako sami vidijo trenutno situacijo na mestni tržnici in kaj pričakujejo od soboške občine.

Glavni problem uvedba novega parkirnega režima

Mnenja ponudnikov na soboški tržnici so si enotna, večina slabo obiskanost pripisuje spremembi parkirnega režima v Murski Soboti, kot nam je povedalo več prodajalcev, ta med občani povzroča le zmedo in nejasnosti: 

»Ljudje se ne razumejo, če lahko pustijo avto 15 minut ali pol ure.«

Zbegani so predvsem starejši, ki jim največ preglavic dela mobilna aplikacija Easy park, uporaba katere je nujna na nekaterih plačljivih parkiriščih, ki nimajo parkomata.

Še vedno premalo parkirnih mest

Prodajalci poudarjajo, da problem ni zgolj nerazumevanje novega sistema, tudi parkirna mesta so polno zasedena, s tem pa je strankam onemogočen dostop do tržnice: 

»Na tržnico ne moreš, če nimaš zagotovljenega parkirnega mesta. Ne moreš nesti cele vreče (zelenjave) kilometer stran.«

Tudi prodajalci kdaj, pa kdaj ostanejo brez mesta, kamor bi lahko postavili svoje vozilo: »Ni parkirišč, če pridem malo pozneje, nimam več kje pustiti avta, vsi tam parkirajo.«

V pobudi pa so se občani pritožili tudi nad samim videzom miz, te naj bi spominjale na mrliške pulte, s čimer se strinjajo tudi nekateri prodajalci ...

»Mi moramo vse plačati, tudi če je slabo vreme in slab promet« 

Ena izmed tamkajšnjih prodajalk nam je pojasnila, da poleg problematike parkiranja, nižji obiskanosti botruje tudi slabo vreme, včeraj tako na mestni tržnici ni bilo skoraj nikogar:

»Mi moramo vse plačati, tudi če je slabo vreme in slab promet.« 

Za najem leseni hišk morajo prodajalci na mesec odšteti kar 180 evrov, podobno visoke so najemnine garsonjer v Murski Soboti, je ob tem naredila vzporednico ena izmed ponudnic soboške tržnice. 

Glede visokih najemnin so se sicer že obrnili na Mestno občino Murska Sobota.

Letna rezervacija miz medtem znaša okoli 2200 evrov, poleg tega pa morajo dnevno za mize plačati dodaten znesek, nam je zaupal eden izmed prodajalcev, ta se razlikuje, včasih znaša 10,5 evra, včasih pa tudi šest evrov. 

In kaj menijo glede prihodnosti soboške tržnice?

Če bo šlo tako naprej, bodo nekateri morali opustiti prodajo, nam je zaupala prodajalka soboške tržnice.

Tudi drugi so podobnega mnenja, visoki stroški, ki presegajo prihodke, lahko predstavljajo zaton mestne tržnice, po mračni napovedi enega izmed tamkajšnjih ponudnikov, bo mestna tržnica čez dve leti propadla, če bodo ostale razmere podobne ...

»Naša mestna tržnica nikoli ne bo taka kot ljubljanska«

»Mestno tržnico poskušamo obuditi s projekti. Mize je mogoče na novo urediti. Naša mestna tržnica nikoli ne bo taka kot ljubljanska, kjer je veliko blokovskih naselij, pri nas pa ima večina občanov doma majhne vrtove.

Želimo si, da bi bila tržnica bolje obiskana, z lesenimi hiškami smo želeli prodajalcem zagotoviti boljše pogoje. Glede parkiranja smo vedno prejemali očitke, da je tam parkirnih prostorov premalo,« je na pobudo odgovoril murskosoboški župan Damjan Anželj.

Ob tem pa dodal, da je Mestna občina Murska Sobota z novo ureditvijo parkiranja želela sprostiti parkirna mesta, da bi obiskovalci lahko dobili parkirno mesto ...

Župan se sicer zaveda, da je prostora za izboljšave ogromno, problem slabe obiskanosti pa vidi v ponudbi in ceni:

»Občinska uprava bo sledila cilju, da bi tržnico oživela, vendar na tržnico privabljata tudi ponudba in cena. Tržnica ob tem potrebuje prenovo, kar je izziv za naslednja leta.«

Komentarji (47)

tuncika

Žal pričakovano. Dandanes želijo vsi lastniki služiti na hitro in na veliko, brez svojih obveznosti.
Rešitev je samo ena - lastna prodaja : prodaja od hiše do hiše, prodaja pri svoji hiši in prodaja preko IT tehnologij.

Landini

Točno to. Tržnica je še vedno lahko donosna, ampak ne v MS. Premajhna frekvenca ljudi se obrne tam. In glede na miselnost občine, bo ta frekvenca še manjša v prihodnje.

In reply to by tuncika

dajalec (ni preverjeno)

prodajalci ne vidijo svetle prihodnosti, se strinjam, zato sedite na Paorjev francosko-nemški vlak in se odpeljite na sončno vilico ob petkih !?

In reply to by Landini

DOBRO JUTRO OBČINARI (ni preverjeno)

DOBRO JUTRO OBČINARI, da ste gor prišli, vse ste še zajebali v tej vaši Soboti, točno ste tak kak ova k........... ki bi rada dobila, ampak bi še naprej nedužna bila. Mejte to središče prazno, da se boste lahko med delovnim časom prosto šetali z praznimi glavami.

trg zmage

Po mojem mnenju je ta tržnica že v osnovi zgrešena... Hočemo prodajati domače proizvode, natur izdelke... sama tržnica pa je iz samega betona in železa. Sicer ne vidim v središču mesta nekega prostora, kjer bi se mogoče vse začelo znova, ampak tole tu je čisto out. Že sam izgled teh miz je katastrofalen. Zakaj se to ni moglo narediti iz lesa, kateri je naravni material? Kraje? Saj se krade vse mogoče, dalo bi se mize nekako povezati z verigo in še in še... Kar se tiče plačljivega parkiranja to niti ni v središču tako narobe, ampak nekega centralnega parkirišča ni, parkirne hiše ne bomo videli še stoletja!
Občinska oblast je popolnoma nesposobna oz. nikakor ne pogledajo zadeve malce vnaprej. Nikakor ne upoštevajo nekih prihodnih negativnih posledic njihovih odločitev.

In reply to by DOBRO JUTRO OBČINARI (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Bolj te moti da ni ablast desna.
Saj boste preživeli. Smo mi tudi z desnimi in korono manijaki.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Jebala te oblast. Saj je ta tržnica stala tudi, ko so bili desni na oblasti! Mogoče se je celo gradila v tem času?

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

lenivec (ni preverjeno)

Zato pa je nikakva.

In reply to by trg zmage

69 (ni preverjeno)

Celo Janez je na tržnici prodajal rdečo zvezdo, katere se je naveličal!

In reply to by trg zmage

Takjeto (ni preverjeno)

Problem je predvsem visika cena prodajanih izdelkov. Vsaki de raje sao v Mercator pa kupo tan 1kg marelic za 1.99€, kak pa dal ( verjetno za iste ) na trznici 4€. Tak pac je to. Malo je taksnih ka si lejko privoscijo “domace” “lokalno” po 2,3x visji ceni…

čarni vrag (ni preverjeno)

Na soboški tržnici je malo domačih pridelkov.

Lolo (ni preverjeno)

Vse preselite na dvorisce obcine in naj tej pametni nakupujejo!

Cezar (ni preverjeno)

tržnico bi mogla biti pokrita cejla, ta streja je mogoče lejpa je pa neuporabna, pa najem bi mogo biti minimalen, o parkiranje pa nemo zgublali rejči, MOMS je gratalo nekšo leglo bedakov, ker nemajo pojma ka delajo, mogoče pa jo namerno vničavlejo ka ščejo vse preseliti v baute, to ka je podrejti

12345678900 (ni preverjeno)

Bog pomagaj pa to vaše parkiranje.

Parkiranje je po celi Kocljevi brezplačno za 30min, kar je zadosti da obdelaš vse stojnice na tržnici.
Glih tak je postavljeni parkomat za vse digitalno nepismene.

In reply to by Cezar (ni preverjeno)

Doktor55 (ni preverjeno)

Izgled trznice je zgresen niti nima tiste duše kak jo je inda imela, odgovor zupana pa pomeni samo eno ka de se neka casa tak ostalo ka zal nevejo

. (ni preverjeno)

Županova duša ne čuti, da ta tržnica nima duše.

In reply to by Doktor55 (ni preverjeno)

23332 (ni preverjeno)

.....pri nas pa ima večina občanov doma majhne vrtove."
to je velika laž, v MS jih ima zelo malo in še tisti, ki biojih lahko imeli jih nimajo, zato naj župan gre malo ven peš da si zbistri glavo

. (ni preverjeno)

Soseda ima le majhen "vrtiček", pa še ta je neobdelan.

In reply to by 23332 (ni preverjeno)

Mar res? (ni preverjeno)

"Naša mestna tržnica nikoli ne bo taka kot ljubljanska, kjer je veliko blokovskih naselij, pri nas pa ima večina občanov doma majhne vrtove."
S čim lahko MOMS podkrepi zgornjo trditev o tem, da večina občanov ima doma vrtove? Razpolaga s kašnimi konkretnimi podatki, evidencami ali pa gre zgolj za leporečje?

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Rdeča občinarska BAGRA, pojdite si pogledat tržnico v Čakovcu in Varaždinu med tednom še prav posebej pa priporočam v soboto..... SVETLOBNA LETA pred M.Soboto.

Niko i ništa (ni preverjeno)

Tržnica lepo služi svojemu namenu.
Štenkaši bodo pač štenkali, to jim je edini namen.

majmun (ni preverjeno)

ka v lenti se sto hodi?

lenivec (ni preverjeno)

San bil prejšnji vikend, dobre cote.

In reply to by majmun (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

nikaj ne nucamo ,nej banke,poste,avtubusa, trznice,golobje cevape

vrag od vraga (ni preverjeno)

Tržnica je po moji presoji popolnoma na napačnem kraju. Vsi centri s trgovinami so na obrobju mesta in nekje tam bi tudi morala biti tržnica. Cene na tržnici pa primerne, kot v trgovinah, ne pa 1 - 2 krat dražje. Pa še lahek dostop z avtomobilom bi moral biti, ne pa da iščeš parkirno mesto.

trg zmage

Močno dvomim, da obstaja mesto v državi, kjer je tržnica na obrobju mesta? Če hoče nekdo iz Turopolja kupiti kaj "domačega" na tržnici, bi tako moral iti cca. 3,5 km npr. proti BTC pri Nemčavcih. Tržnica je bila navadno, trenutno to ravno ni, neko mesto za srečevanje predvsem upokojencev, pa tudi drugih.

In reply to by vrag od vraga (ni preverjeno)

Munt (ni preverjeno)

Svoboda je v Soboti je ubljubljala ,da bo delala drugače kot vsa ta leta SD oblast.A so se zlizali z Langon kot podžupanom in verjetno z določenimi službami in sedaj tulijo v isti rog. Vse podpirajo in vedno v škodo občanov. Sobočanci ob volitvah ne nasedat kot na državni ravni.Poglejte samo povišanje komonalnih storitev,ki nikakor niso bile potrebne. Ker po drugi strani saub- maher beleži dobičke. In še marsikaj ,kar škodi občanom,kaj dobrega so naredili za občane se ne spomnim!

. (ni preverjeno)

Ne bluzite, kar nima veze s tržnico!

In reply to by Munt (ni preverjeno)

grbanj (ni preverjeno)

Poleti je tržnica vedno manj obiskana saj jih veliko ima svoje vrtičke, pa ob vikendih grejo na vas kjer imajo starše sorodnike ki pridelujejo svojo zelenjavo ,in jo poleti tam dobijo , nekaj je v cenah saj je sadje in zelenjava na tržnici veliko dražja kot v trgovskih centrih in ko moraš gledati na vsak evro kam ga daš te kaj malo briga če je roba domača ali uvožena pri večini šteje cena .

Sedecrem (ni preverjeno)

Volili smo napacnega zupana,smo imeli moznost izvolit Mitjo,ampak ljudje se vedno odlocijo napacno. Mitja bi se tega lotil z prave strani.

lenivec (ni preverjeno)

Što pa je Mitja?

In reply to by Sedecrem (ni preverjeno)

mesii (ni preverjeno)

mitja mešič

In reply to by lenivec (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

In v hipu bi napolnil tržnico z vsemi dobrotami tega sveta!?

In reply to by Sedecrem (ni preverjeno)

x-acto (ni preverjeno)

Jao, majster, mico bi napravo trznico ugodno pa poceni, on pa na drugi strani umetno zdigavle najemnine za lokale v BTC, sklepa dolgorocne posle pranja kesa prejk firm, ka njemi riktajo lokale in te vabi vsakic nove najemnike, kda prejsnji odidejo zaradi zasolene cene. 15k placas klementi za opremljanje, samo od toga je realni strosek 10k, razliko mico pa sefe v zep pospravita. Zakoj te mislite, ka uspesna firma za zakljucna gradbena dela nuca kafic? En cas so tou delali se "in-house", je klement mel v najemi propali kegl city, vatle je pa mico vrto.

In reply to by Sedecrem (ni preverjeno)

vtič (ni preverjeno)

Blanko bi izvolili ,bi bilo na tržnici "vsega i svašta"

3a (ni preverjeno)

Le zdrave pameti ne.

In reply to by vtič (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

K temu dodajte še zelo skromno in pomanjkljivo ponudbo. Razen treh ponudnikov tam ponujajo le še sadike in rožice. Kaj lahko dobiš na tržnici, česar ni v Sparu? Brezplačno parkiranje in brezplačne stojnice bi privabile ponudnike in ljudje bi se navadili, tako pa, bodo stojnice kmalu brezplačne in brez ponudnikov, pa tudi brez kupcev.

22 (ni preverjeno)

Projektna zasnova tržnice je bila popolnoma zgrešena. Arhitektonska rešitev - gradbena konstrukcija pa zagotovo ne sodi v ta prostor. Ni toliko kriv projektant, kot je kriva UE, ki je za ta "arhitektonski zmazek" celo izdala gradbeno dovoljenje. Te "mize za obdukcijo", so pa itak poglavje za sebe in o njih je bilo že marsikaj napisanega. Sicer pa, realno oceno o tržnici lahko dajo predvsem branjevke, branjevci, kateri jo uporabljajo.

Bitangaš (ni preverjeno)

Vej pa of "dužen okrog in okrog" sirar se spravla nekaj obujat to tržnico. Kak vse drüjgo de njemi tou znan tüj gratalo 😁

Bitangaš (ni preverjeno)

Vej pa of "dužen okrog in okrog" sirar se spravla nekaj obujat to tržnico. Kak vse drüjgo de njemi tou znan tüj gratalo 😁

Navy seal (ni preverjeno)

Pijtan za pajdaša. Koliko plačuje tekstilni del tržnice?

.. (ni preverjeno)

Parkejranje je sploj nej krijvo, cejne majo previsike tou je krijvo.

Cx5 (ni preverjeno)

Sploh nebi smelo bit plačila najema lejko smo rade ka se kaj domačoga odavle ka se lejko nekatera blokovska gospoda kaj kupejo samo domače nej kupleno kje v trgovini pa dale za domače odavate pa ugodne cene morejo bite.

realnooo (ni preverjeno)

CE DIREKT PRI KMETI KUPIS IZDELEK JE DRAZJI KAK CE ENAK IZDELEK KUPIS V TRGOVINI. TELKO O TON...

DRUGACE PA 90% KA VIDITE NA TRZNICI JE NEJ LOKALNO:)

Xxxxx (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec te mi pa povej ge tij pripovleš kakšno zelenjavo ka si tak pameten. Seveda ka nigdi ka si varaški butec pa nemaš ge. Gnoj zamazani manjasti.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

maš praf, DF (ni preverjeno)

Maš praf, De. fuknjenec. Samo tij si lokalni, pa tou lokalni butl+klump.

Anon2103 (ni preverjeno)

Zeleni prehod v vsen svojon sijaji. To ščemo.

Starejše novice