Fotografija je simbolična.
Kljub visoki precepljenosti je število okužb v domovih za starejše še vedno visoko. Preverili smo situacijo v Pomurju. 

V Domu starejših Rakičan so zabeležili eno okužbo v matični enoti, eno v Centru za starejše Murska Sobota in eno v enoti Elizabeta. V karanteni ni noben od zaposlenih, osem jih je v izolaciji. 

Odsotnost zaposlenih trenutno ne vpliva na delovne procese. Stanovalci s potrjeno okužbo so nameščeni v izolacijo v rdeči coni. Obiski se izvajajo v skladu s priporočili, omejeni so na eno zdravo odraslo osebo na dan, ob upoštevanju pogoja PCT.

Prilagoditve ob izpadih kadra

Dom Kuzma nima zabeleženih okužb med stanovalci, med zaposlenimi pa so štirje odsotni zaradi izolacije, en je v karanteni. 

»Odsotnost slehernega zaposlenega absolutno vpliva na delovni proces, saj vsaka odsotnost pomeni obremenitev za nekoga drugega. Ob izpadu kadra moramo tudi prilagoditi delovni proces in to so spremembe, ki vplivajo ne samo na zaposlene, tudi na stanovalce.

Kljub vsemu se pa trudimo, da bi stanovalci imelo zagotovljeno kakovostno oskrbo in tudi nego, ki si jo zaslužijo,« razlaga vodstvo Doma Kuzma.

Obiski so v omejenem številu prav tako omogočeni ob upoštevanju pogoja PCT in drugih navodil s strani pristojnih služb. 

Pomoč humanitarnih organizacij

Tudi v Domu starejših občanov Ljutomer ni novih okužb stanovalcev, je pa v izolaciji šest zaposlenih. Delovni procesi se nadaljujejo, v primeru večjega izpada kadra so primorani preiti na 12-urne izmene, vključujejo tudi študente in praktikante. 

»Zaradi možnosti večjega izpada zaposlenih v prihodnje smo iz previdnosti zaprosili CV Občine Ljutomer, RK Ljutomer in Karitas Ljutomer tudi za prostovoljce, ki bi bili v pripravljenosti, zaenkrat sta se s po enim odzvala ljutomerski Karitas in RK Ljutomer, za kar smo jim hvaležni,« pravi Tomislav Nemec, direktor DSO Ljutomer. 

V primeru večjih okužb se organizira rdeča cona, zaenkrat je ves dom (razen rezervirane sive cone) bela cona. 

Obiski so s PCT pogojem dovoljeni pod posebnimi pogoji in po razporedu. Trajajo lahko do 30 minut, obiskovalcem pred vstopom priporočajo samotestiranje. 

Ključnega pomena je hitra reakcija

V Domu starejših Lendava je trenutno okuženih pet stanovalcev. Osebja imajo dovolj za varno delo in oskrbo, sodelavci, ki delajo v rdeči coni, pa se ne srečujejo s sodelavci v beli coni.

»Ključnega pomena je, da hitro reagiramo in pravočasno prepoznamo simptome. Zaposleni so dobro usposobljeni in vedo, kako se primerno zaščititi. Tudi stanovalci zaposlenim hitro povedo, če imajo kakšne simptome, da jih lahko pravočasno testiramo in po potrebi čim prej izoliramo,« je za Sobotainfo povedal Goran Kuzma, direktor doma.

Obiski so dovoljeni v skladu s PCT pogoji. V sivi in rdeči coni se izvajajo izjemoma, v primeru paliativne oskrbe se dogovarjajo individualno.

Za razvoz kosil vključili prostovoljko Rdečega križa

V Domu starejših v Gornji Radgoni trenutno okužb med stanovalci nimajo. Štirje zaposleni so v izolaciji, dva sta v karanteni.

»Delovni proces obvladujemo sami, le za razvoz kosil smo vključili prostovoljko Rdečega križa,« za Sobotainfo pove Suzana Bračič Arcet, direktorica doma.

Pozornost namenjajo izvajanju preventivnih ukrepov in budno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev, zaposlenih, in tudi obiskovalcev.

»Pripravljeni so protokoli, ki določajo ukrepanje v slučaju, da bi se okužbe zopet pojavile, pa tudi strateška zaloga zaščitne delovne opreme je pripravljena,« pravi direktorica.

Obiski v Domu starejših občanov Gornja Radgona se po priporočilu domskega zdravnika izvajajo izključno po predhodni napovedi. Omejeni so na 30 minut dnevno, potekajo med 9.00 in 11.00 ter med 13.30 in 17.00 uro.

Vsakega stanovalca lahko obišče le ena zdrava oseba.

Obvezen je hitri test, ki ni starejši od 48 ur, razen v primeru, če ste covid preboleli in od prebolevnosti ni minilo več kot tri mesece ali ste bili cepljeni s poživitvenim odmerkom. Vse stanovalce, ki gredo na izhod, se po vrnitvi 3. in 5. dan testira.

Glede na lokalno epidemiološko situacijo se lahko dom brez najave do razjasnitve situacije tudi zapre, še doda Bračič Arcetova. 

Oskrbovanci pogrešajo socialni stik z zaposlenimi

V Domu Janka Škrabana v Beltincih živi 78 stanovalcev.  

»Pojavljajo se tudi okužbe in te številke se dnevno spreminjajo. Rdeče cone več nimamo, imamo pa vzpostavljeno samo še sivo cono za sprejeme novih stanovalcev.«

V domu je zaposlenih 44 delavcev in tudi bolniški staleži so nekaj običajnega. Ti so včasih posledica okužbe s koronavirusom in seveda tudi zaradi drugih bolezni ter načrtovanja družine.

»Vsi se srečujemo s težavami zaradi bolniških odsotnosti, vsekakor pa to vpliva na zaposlene, saj je potrebno več prilagajanja in posledično zaradi tega prihaja pogosteje do preobremenitve in posledično do izgorelosti.«

Posebne prilagoditve zaradi okužb v domu niso bile potrebne, saj imajo, kot pravijo, od začetka epidemije načrt ravnanja v domu, ko se pojavi okužba.

»Prilagoditve so edino pri zaposlenih zaradi obremenjenosti in pri stanovalcih, saj zaradi nošenja mask zaposlenih, večkrat pogrešajo socialni stik z zaposlenimi,« še pravijo.

Obiski v domu so dovoljeni, ampak jih zaradi epidemiološke situacije v državi odsvetujejo.

Komentarji (13)

. (ni preverjeno)

Kakšno pa je stanje v doumi škofa?

krampec+motika (ni preverjeno)

_( V pűšpekovon domi je vse betežno lekar

In reply to by . (ni preverjeno)

Suncokret (ni preverjeno)

Ne razumem, kako ni okužb,v domovih pa imajo rdeče cone in vse polno okuženih.kdo laže?

Tako je (ni preverjeno)

Zanimijvi je ka smo necepleni celi čas zdravi. Cepleni pa ponosno razlagajo kak prebolevajo te vse možne variante, pa kak bi hudo bilo če se nebi cepili.

Crpleni (ni preverjeno)

Cepleni nedo nikoli priznali. Tudi če do non stop betezni ešče izda jih zdravi ogrožajo.

In reply to by Tako je (ni preverjeno)

Bu (ni preverjeno)

Eh vi lažnivi kljukci. Samo v Soboti je 6 stanovalcev pozitivnih. Laž ima kratke noge

tonek101 (ni preverjeno)

Bij samo mlatite kak vbolnici in dom za starejše nega ljudi za volo krone v gospodarstvo pa nega krone samo tan so toga že vajeni če se kakšen mesec napravi po250 ur pa nihče ne joče

76567765545655433 (ni preverjeno)

CEPLJENJE JE ZA POSPEŠEVANJE BOLEZNI IN SMRT NOBENE KORISTI NI OD CEPLJENJA CEPIVA SO ZELO ŠKODLJIVA ZA ZDRAVJE!

Zdravstveni delavci (ni preverjeno)

Dodatek pa bau...... zakoj bi ga samo zdraviki dobijvali. Komaj smo čakali ka korona vrejže v domove ka mo tüdi mij malo kasejrali......
Juhuhuhuhu........

laž virusa ni (ni preverjeno)

Spomnim se ,ko so najavili ,da so našli oziroma odkrili cepivo proti viruso .Sveto so zatrjevali ,da kdor se bo cepil bo obvarovan pred virusom .Ampak kot vidimo je vse skupaj nateg farmacevtskih gigantov saj služijo milijarde dolarjev za nič vredno cepivo .Mislim ,da je že več cepljenih bolanih ,kot ne cepljenih .

Crplen (ni preverjeno)

Ja res je.. Prinas doma betezni samo starši oba cepljena 2x in oba 2x že corono mela. Ovi svi zdravi testirani nikoli pozitivni

In reply to by laž virusa ni (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

Epidemija cepljenih torej.

555 (ni preverjeno)

Zanimivo kakšen "diplomatski" izgovor glede stanja v Beltinskem domu! Še ne dolgo nazaj pa objavljena prošnja za pomoč in iskanje prostovoljcev!?

Starejše novice