Napovedi Instituta Jožef Stefan kažejo na upad epidemije, a virus nas še lahko preseneti, pravi Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Matematični modeli kažejo na upad epidemije covida-19, a virus nas še lahko preseneti, je na današnji novinarski konferenci poudarila Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Ob tem je predstavila podatke, ki kažejo, da zaradi cepljenja proti covidu-19 v domovih starejših beležijo občutno manj smrti kot v prejšnjih valovih epidemije.

Okuženi so mlajši

V Sloveniji trenutno največ okužb s koronavirusom beležijo v starostni skupini pet do 14 let in 35 do 40 let. 

Število okužb nekoliko raste tudi v starostni skupini starejših od 75 let, je povedala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager.

Nekoliko povečano število okužb beležijo tudi v domovih starejših, kjer pa večina okuženih bolezen preboleva brez simptomov. 

Če so v prejšnjih valovih velik del umrlih covidnih bolnikov predstavljali oskrbovanci domov starejših, se je njihov delež v trenutnem valu zelo zmanjšal. 

»Vidimo, da je cepljenje pomagalo,« je pojasnila.

Več okužb beležijo tudi v šolah, posebej v starostnih skupinah šest do 14 in 15 do 18 let ter med zaposlenimi v predšolski vzgoji.

Tvegani stiki

Večina oseb ob epidemiološkem poizvedovanju po njenih besedah še vedno navaja, da ne ve, kje so se okužili oziroma ne želi odgovarjati. Sicer pa se je povečal delež tistih, ki kot vir okužbe navajajo domače okolje.

Od 17. do 23. januarja so sicer potrdili 73.652 primerov okužbe s koronavirusom. Prepoznali so 21.744 njihovih stikov, od tega jih je bilo 13.572 tveganih, je dejala.

Čakš Jager poudarja, da naj osebe, ki ugotovijo, da so bile v stiku z okuženim, s pomočjo kriterijev same ugotovijo, če gre stik označiti za tveganega. 

Med kriteriji za tvegani stik je navedla neposredni stik na razdalji manj kot dva metra več kot 15 minut, druge fizične stike ali stike z izločki, zadrževanje v zaprtem prostoru več kot 15 minut, druženje ter potovanje v istem prevoznem sredstvu več kot 15 minut, če je stik na razdalji manj kot dva metra.

Če oseba izpolnjuje katerega od kriterijev, lahko karantensko odločbo pridobi sama, preko portala eUprava, je pojasnila.

Kakšno je epidemično stanje drugod po svetu?

Število koronavirusnih okužb po njenih besedah svetovno gledano raste predvsem v Evropi, a minimalno. Število smrti zaradi covida-19 pa raste predvsem v Aziji ter Severni in Južni Ameriki.

Navedla je podatke Svetovne zdravstvene organizacije – WHO, po katerih je različica omikron svetovno gledano prevladujoča. 

57 držav pa poroča o vedno večjem pojavu podrazličice omikrona BA.2.

Delež različice omikron med potrjenimi primeri znotraj Evropske unije sicer znaša 83,4 odstotka.

Polno cepljenih je približno 82 odstotkov Evropejcev, starejših od 18 let. 

Delež se po državah sicer razlikuje in se giblje od 33 odstotkov do 90 odstotkov. 

S poživitvenim odmerkom cepiva je cepljenih 54,8 odstotka Evropejcev, starejših od 18 let. Tudi v tem primeru se delež razlikuje

med državami in znaša od 9 odstotkov do skoraj 80 odstotkov.

Bolje precepljene države beležijo manjše obremenitve zdravstvenih sistemov

Poudarila je, da je zaščita pred težjim potekom bolezni covid-19 dokazano višja v evropskih državah z višjo precepljenostjo. V slednjih beležijo tudi manjše obremenitve zdravstvenih sistemov.

14-dnevno povprečno število primerov v Evropski uniji je v petem valu, ki ga zaznamuje izjemno nalezljiva različica omikron, sicer nekajkrat višje kot v prejšnjem valu, ki ga je povzročila različica delta.

Je pa v tako imenovanem delta valu povprečno število smrti na milijon prebivalcev v Evropski uniji znašalo sto, sedaj pa znaša 69.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.Oh (nepreverjen)

Prosim vse, ki so se testirali doma in so bili pozitivni, na uradnem testu pa ne, naj klikne na like. Drugi ne klikajte.

ja resno (nepreverjen)

doma poz. 2x na dveh točkah 2x neg, čeprav jih opozoriš da si bil v stiku z poz. osebo, da si imel doma test pozitiven in da imaš simptome. pa če pravijo ka si zdav pa naj bom zdrav. nategancija od vsega začetka.

In reply to by .Oh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Mogoče je plan da se do volitev odpre gor fse? Deca so pozitivna v šoli na rednih testih pa ne.

In reply to by ja resno (nepreverjen)

eeeee (nepreverjen)

Od 17. do 23. januarja so sicer potrdili 73.652 primerov okužbe s koronavirusom. Prepoznali so 21.744 njihovih stikov, od tega jih je bilo 13.572 tveganih, je dejala.

Mene zanima kje ti 73.652 živi in dela, da niso bili s stiku dnevno vsaj z domačimi???

Smešnež (nepreverjen)

😂😂😂😂😂😂

Vlajnina (nepreverjen)

KORONA NATEG I PREVARA VSI SODELUJOČI BOSTE ODGOVARJALI NA SODIŠČU.

Nikon (nepreverjen)

Ne priznajem ja ovaj sud ...

In reply to by Vlajnina (nepreverjen)

Llllrf (nepreverjen)

Ko odpres sobotainfo si v tveganem stiku :)

čarni vrag (nepreverjen)

Bolje precepljene države beležijo manjše obremenitve zdravstvenih sistemov

Nemrejo izgovoriti enga stavka, nej ka bi se zlagali.

Mjkox (nepreverjen)

Sto pa je zaj pa ta čaks jager? Se ena ka zadnje cente pa evre scej potegniti?

Starejše novice