Voznikom, ki ste imeli jutri v načrtu pot iz Murske Sobote v smeri Maribora, svetujemo, da v načrtovanje poti vračunate precejšnjo zamudo.

Prometno-informacijski center za državne ceste obvešča, da bo jutri med 7. in 20. uro, zaprta pomurska avtocesta med Lenartom in Pernico proti Mariboru zaradi popravila dilatacije.

Obvoz bo po vzporedni regionalni cesti, kar pomeni, da se bo pot voznikom precej podaljšala. 

Vozniki, ki se bodo odpravili v smeri Maribora, bodo avtocesto zaradi popolne zapore morali zapustiti že na izvozu Lenart, od koder bodo vse do Pesnice morali voziti po vzporedni regionalni cesti. V Pesnici bo znova mogoča vrnitev na avtocesto. 

Zaradi popolne zapore in obvoza je gnečo pričakovati tudi na regionalni cesti.

Dela bodo v celoti zaključena predvidoma do 20. ure, ko bo zapora avtoceste proti Mariboru odstranjena in bo promet znova stekel brez omejitev, po obeh prometnih pasovih.

Sicer pa je zaradi popravila dilatacije na viaduktu Močna že od torka, 18. maja 2021, promet na razdalji približno 1,5 kilometra urejen samo po enem pasu. 

Na pomurski avtocesti več delovišč, delna zapora tudi na štajerski avtocesti

Na odseku pomurske avtoceste A5 je prehitevalni pas zaprt tudi med Vučjo vasjo in Gančani proti Lendavi.

Do sredine junija pa so v teku še dela na odsekih pomurske avtoceste A5 med Mursko Soboto in Turniščem. Promet je na razdalji približno šest kilometrov urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po enem prometnem pasu v vsako smer vožnje.

Na priključku Murska Sobota ni mogoče vključevanje na avtocesto proti Mariboru, obvoz je voden čez priključek Lipovci.

Predvidoma do sredine julija 2021 pa bo na odseku štajerske avtoceste A1 med Šentiljem in Pesnico potekala obnova viadukta Kresnica. Promet je na razdalji nekaj manj kot en kilometer preusmerjen na polovico avtoceste, kjer je urejen po dveh pasovih v smeri proti Pesnici in po enem v smeri Šentilja.

Ta konec tedna bodo na promet vplivale tudi krajše počitnice v Avstriji in večjem delu Nemčije, hkrati pa je v ponedeljek v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Madžarskem praznik. 

Ste vedeli?

Dilatacija je razmejitev objekta na dva dela zaradi potresne varnosti in predvidenega raztezanja oziroma krčenja betona glede na vpliv temperature.

Običajno je na začetku in koncu objekta - preprosto povedano, ko zapeljemo čeznjo, nas nekoliko zatrese.

Gre za gradbeni element, preko katerega gredo vse pnevmatike vozil in je zato najbolj izpostavljena. Pomurska avtocesta je razmeroma kar precej obremenjena s tovornimi vozili.

Eno tovorno vozilo dilatacijo obremeni s približno pet tonami. Življenjska doba dilatacije je v povprečju deset let. Odsek, katerega del je tudi 164-metrski viadukt Močna, je bil zgrajen in predan prometu v letu 2008.

V povprečju ga dnevno prevozi - sicer v obeh smereh, proti Mariboru in proti Murski Soboti, približno 4500 tovornih vozil

Komentarji (5)

Fujd (ni preverjeno)

Kakšna avtocesta,to je ene vrste hitra cesta

. (ni preverjeno)

Kak včaasih kaa smo se vozili soukouli, ka smo prišli v maaribor. prek kapele, pa šentila pa ptuja. smo mislili ka de zaj cesta držala en čas. znan do tudi ceste mogli mađari vzejti pod sebej kak do železnico

??? (ni preverjeno)

Ful se bo podaljšala pot če se po vzporedni cesti pelješ ja hahaha bedaki

edenpac

S prstom na zemljevidu se potuje hitro. V realnosti je malo drugače. Se bo vrnilo na AC v Pesnici ali Pernici? Nekomu je to eno in isto , toda v realnosti je malo drugače

Gost12 (ni preverjeno)

Pol leta nazaj so širili dovoze na avtocesto (lipovci, ms) pa so mojstri nej brodili na to ka bi dilatacijo zrihtali. Glavno ka zdaj ponovno gor trgajo pa stemajo na mostaj...

Starejše novice