Slika je simbolična.
Ptujsko Znanstveno-raziskovalno središče Bistra je vstopilo v projekt, ki bo morda tudi vas prepričal v nakup ... kontejnerja.

Količine odpadkov naraščajo, narašča tudi potrošništvo. Pa že poznate besedno zvezo 'krožno gospodarstvo'? Prav to je bistvo novega projekta ptujske Bistre. 

Projekt studio KroG ima pomembno vlogo pri reševanju izzivov pomanjkanja razumevanja krožne rabe virov. S celovitim pristopom ponovne uporabe in dizajnom zavrženih predmetov ali odpadkov bodo presegli obstoječo prakso na primeru studia krožnega gospodarstva iz rabljenih ladijskih kontejnerjev. 

Tudi prostori znotraj teh kontejnerjev bodo funkcionalno opremljeni iz ponovne uporabe odpadkov. 

Zavrženi ladijski kontejnerji kot trajnostni pristop 

V sklopu projekta bodo postavili mobilni studio. Pri tem bodo uporabili zavržene ladijske kontejnerje. Nekateri bodo tudi ozelenjeni od zunaj, kar bo hkrati prikaz spodbujanja zelenih površin in cvetočih rastlin za divje opraševalce. 

Projekt bo tako z uporabo inovativnega pristopa, da uporabimo samo to, kar že obstaja, odprl povsem novo dimenzijo in vprašanje. To je pomembno predvsem zaradi trenutne energetske in gospodarske krize. 

Projekt urejanja kontejnerjev bo potekal v štirih fazah. Najprej je priprava terena in postavitev rabljenih ladijskih kontejnerjev na točkovne nosilce. Sledi urejanje zunanjosti kontejnerjev po principu ponovne uporabe odpadkov, nato urejanje notranjosti kontejnerjev po principu ponovne uporabe, zadnja faza pa vključuje zaključna dela opremljanja notranjih prostorov in zunanjega atrija. 

Treba je poudariti, da gre izključno za uporabo izdelkov, ki že obstajajo. Uporabilo se ne bo prav nič novega, kupljenega za ta namen. 

Projekt nastal s finančno podporo Norvežanov 

Projekt pa je sicer nastal s finančno podporo Norvežanov. Sredstva so se razporedila preko Norveškega finančnega mehanizma, ki predstavlja prispevek Norveške k zeleni, konkurenčni in vključujoči družbi. 

V projektu sicer sodelujejo ptujska Bistra, Center ponovne uporabe, OKP Rogaška Slatina, RRC Ormož in norveški partner FONIX AS. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rvpilot (nepreverjen)

Kar nazaj v jame pejte

Starejše novice