Zakonca Franc in Irena Janža iz Tešanovcev že več let navdušeno zbirata oblečene porcelanaste lutke.

Dolga leta sta živela in delala v Nemčiji, sedaj, ko sta upokojena, pa sta se vrnila v rodno Prekmurje. Uživata ob svojih domačih živalih in zbiranju porcelanastih lutk, na katere sta zelo ponosna.

Kako se je začela zgodba s porcelanastimi punčkami?

Pogovarjali smo se z Ireno Janža, ki nam je povedala, da si je že kot majhna želela, da bi imela punčke s katerimi bi se lahko igrala. A to takrat žal ni bilo mogoče, saj prihaja iz velike družine z veliko otroki.

Ko sta ji nekega dne mož in sin kupila zbirateljsko porcelanasto lutko pa se je njeno navdušenje nad oblečenimi punčkami vrnilo. V njej se je porodila ideja, da bi tovrstne lutke iz porcelana zbirala. Pri zbiranju lutk se je čez nekaj časa pridružil tudi mož.

Njuna zbirka danes šteje več kot 500 lutk

Svojo zbirko dopolnjujeta že več kot deset let, v zbirki pa imata danes več kot 500 oblečenih porcelanastih lutk, večinoma so v zbirki punčke nekaj pa je tudi fantkov. Skupaj sta hodila po številnih bolšjih sejmih in trgovinah, kjer so prodajali lutke iz porcelana. 

Vsako leto sta dodala nekaj novih v svojo zbirko.

Lutke so različnih velikosti in barv, imajo posebna oblačila, določeni primerki iz zbirke so bili izdelani že davnega leta 1950.

Lutke so razstavljene povsod po stanovanju

Ob zbirki lutk, ki jih imata zakonca Janža v hiši številni ostanejo brez besed. Punčke in fantki sedijo ali stojijo povsod po stanovanju. Nekatere bolj posebne lutke so razstavljene tudi v vitrinah, spet druge so v otroških vozičkih ali na mizah.

Na lutke sta zelo ponosna: »Če bi lahko, bi jih imela še več«

Na svojo zbirko lutk sta zakonca zelo ponosna, o njej rada spregovorita in jo predstavita. Irena nam je zaupala, da ji lutke v zimskih dneh krajšajo čas, rada jih pogleda ali prestavlja po hiši. Lutke ji pomenijo ogromno, vedno jih skrbno očisti in opere njihova oblačila.

Na vprašanje, ali jih namerava v prihodnje še zbirati, nam je odgovorila: 

»Želim si, da bi lutke še naprej zbirala in kupovala, žal pa v hiši ni več veliko prostora za dodatne lutke. Imamo jih že vsepovsod. Če bi imeli dovolj prostora, bi vsekakor imela še več porcelanastih lutk«.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice