Začetek skoraj milijon evrov težke investicije v prenovo nekdanjega Sokolskega doma načrtujejo še letos.

Murska Sobota bo z 18. marcem obeležila pomemben športni jubilej, saj mineva že sto let od ustanovitve Telovadnega in ljudskega prosvetnega društva Sokol Murska Sobota

18. marec 1920 uradno velja za začetek organizirane telesne kulture mestu.

»Domoljubi, zbrani v Sokolu Murska Sobota, so se pogumno lotili oranja ledine na področju slovenskega športa in telovadbe. Od športnih panog so gojili atletiko, nogomet, tenis, namizni tenis, plavanje, zimski šport, kolesarstvo, sabljanje, pah in hazeno,« lahko preberemo v Zgodovini telovadnega društva Sokol Murska Sobota Hermana Šticla.

Društvene prostore in knjižnico so sprva imel v hotelu Dobray, telovadili pa so tudi v telovadnici današnje Osnovne šole II, preden so leta 1929 prostor našli v novo izgrajenem domu Sokol oziroma Partizanu, kot ga poznamo danes.

Gre za enega prvih telesnokulturnih domov v Prekmurju, ki je nekoč veljal za središče telesnega in kulturnega napredka v našem okolju. Objekt v Mladinski ulici 3 je v skladu z Odlokom o razglasitvi nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Murska Sobota razglašen za spomenik stavbne dediščine, a je danes že močno dotrajan in nujno potreben prenove.

V Mestni občini Murska Sobota smo zato preverili, ali bo stavba ob stoletnici ustanovitve društva, ki mu je dolga leta služila kot dom, končno le deležna osvežitve.

Vir: Herman Šticl – Zgodovina telovadnega društva Sokol Murska Sobota

Projektna dokumentacija pripravljena

Spomnimo, da je soboška občina celovito prenovo TVD Partizan, ki naj bi izboljšala športno infrastrukturo in podobo mesta, načrtovala že pred tremi leti. Začetek del je bil sprva predviden za pomlad 2017, a je nato prišlo do več zamikov.

Februarja lani je župan Aleksander Jevšek pojasnil, da prenove tudi v letu 2019 ne bo, saj je zaradi dviga cen gradbenih-projektantskih storitev v okviru celostnih teritorialnih naložb za to zmanjkalo sredstev. Je pa obenem dejal, da bi premike lahko pričakovali v letu 2020 – ob okroglem jubileju društva Sokol v Murski Soboti.

V Mestni občini Murska Sobota na naše poizvedovanje zdaj odgovarjajo, da so za prenovo že bili pridobljeni kulturnovarstveni pogoji, na podlagi teh pa je pripravljena tudi projektna dokumentacija, potrebna za izvedbo investicije: 

»Sama prenova objekta Partizan je predvidena v okviru izvedbe energetske sanacije javnih objektov v lasti Mestne občine Murska Sobota, kar bo izvajano v obliki javno zasebnega partnerstva.

Skladno s projektno dokumentacijo se tako načrtuje izvesti toplotna izolacija zunanjih sten, toplotna izolacija strehe oziroma stropa proti neogrevanemu podstrešju, toplotna izolacija tal nad neogrevanim prostorom/kletjo, menjava stavbnega pohištva, vgradnja toplotne črpalke voda-voda, vgradnja sistema prezračevanja z izkoriščanjem odpadne toplote, vgradnja VRV hladilnega sistema, obnova in toplotna izolacija razvoda in ogreval, vgradnja LED svetil ter vgradnja sistema za merjenje porabe električne energije,« pojasnjujejo v soboški občini. 

Za prenovo dobrih 920 tisočakov, začetek del predvidoma še letos

Vrednost investicije je ocenjena na 921.100 evrov z DDV. V odvisnosti od uspešnosti javnega razpisa za izbor koncesionarja, ki je še v teku, in pravočasne sklenitve koncesijske pogodbe, pa načrtujejo, da se bo začela še v letošnjem letu

»Sredstva proračuna za letošnje leto so zagotovljena v višini 239.000 evrov in so namenjena pokrivanju lastnega deleža mestne občine pri investicijah v tem letu, preostala sredstva bo prispeval zasebni partner v okviru izvedbe projekta,« še dodajajo.

Slovesen poklon športu v Soboti

Sicer pa bo po pisanju Soboških novin 20. marca ob stoletnici soboškega društva Sokol potekala tudi slovesnost, posvečena zgodovini športa v mestu, ki jo bodo pospremili z izdajo posebne knjige.

V soboški občini so za Sobotainfo potrdili, da bodo priložnost obeležili s slovesnostjo, vendar pa sam program prireditve in aktivnosti po njihovih besedah še niso natančno določeni.

Več o zanimivi zgodovini Sokolskega doma in njegovih telovadcih pa v enem od naših prihodnjih prispevkov.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakoj ne napišete, da je bil najbole zaslužen za izgradnjo soboškega Sokolskega doma podjetnik Jožef Benko. Na žalost so ga komunisti po vojni poslali v krtovo deželo.

KOMUNISTI KLAVCI (nepreverjen)

VIJ TO V SOBOŠKI OBČINI PRENAVLJATE ŽE VSAJ 30 LET, PA ŠE NIČ OD TOGA. KDO JE ŽE UBIL BENKOJA, JA STRPNI IN NIČ KRIVI KOMUNISTI, PA ŠE MNOGO TAKIH JE BILO UBITIH OD NEDOLŽNE ROKE KOMUNISTOV, KJE ŠE SPLOH OBSTAJAJO VENEZUELA, SEVERNA KOREJA IN SREDI EVROPE SLOVENIJA.

butalec (nepreverjen)

Med in po vsaki vojni ŽAL padajo tudi nedolžne žrtve.
Zakoj eni toga nemrete sprejeti kak dejstva
- človek je namreč najbolj neumna žival in ga njegova lastna zgodovina čisto nič ne izuči!
Kelko nedužnih pa je zgubilo život na meji Francija/Nemčija leta 1945? Pa o tem kdaj kaj čujete?
Ne, o tem se ne govori, ker se sovraštvo NE SME vzpodbujati in vlečti naprej.
Samo v SLO je vse to možno!
Prle, kak me popljuvate, se spomnite:
- inkvizicija
- kje so Indijanci?
- kje so Aborigini?
itd., itd.
-aja, to so nej nika krivi, pošteni lidge!!??

In reply to by KOMUNISTI KLAVCI (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka ti tu mešaš Indijance pa Aborigine? Če se že piše o Sokolskon domi, naj se omeni tudi kdo je najbole zaslužen za gradnjo, pa kak so se mu SD komunisti zahvalili.

In reply to by butalec (nepreverjen)

dudekič (nepreverjen)

Miljon € za spomenik klubu ki je v zgradbi na neopaznem mestu v slepi ulici-dejansko neturistično in neobčinsko zanimiv s katero nimajo veze-stika 99% sobočancof.

Debil mmm (nepreverjen)
.v (nepreverjen)

V ljubljani šole in vrtce sanirajo iz evropskih sredstev, mi prekmurci smo bogati ali pa neučinkoviti ali predaleč.

Starejše novice