Slika je simbolična.
Med otroci v pomurskih vrtcih razhajajo črevesne virusne okužbe, ponekod tudi vodene koze.

V več pomurskih vrtcih opažajo povečano število prebavnih motenj pri otrocih, ponekod naj bi manjkala tudi več kot polovica otrok.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in v Zdravstvenem domu Murska Sobota smo preverili, kakšno je dejansko stanje v pomurskih vrtcih.

V treh predšolskih ustanovah v Pomurju povečano število prebavnih motenj pri otrocih

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so za Sobotainfo pojasnili, da so v mesecu novembru iz treh predšolskih ustanov v Pomurju poročali o pojavljanju prebavnih motenj pri otrocih (bruhanje in driska).

»Po preliminiranih podatkih gre za črevesno virusno okužbo - rotavirozo,« so odgovorili.

Trenutno poteka epidemiološka preiskava dogodkov, zato natančnih številk niso mogli posredovati.

V zimskem času iz predšolskih ustanov poročajo predvsem o virusnih črevesnih virozah (rotaviroze in noroviroze) ter okužbe dihal, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Razsajajo tudi vodene koze

Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so za Sobotainfo odgovorili, da povečanega števila viroz in bruhanja v vrtcih ne opažajo.

Opažajo pa predvsem več angin in razsajanje vodenih koz.

Bolni otroci ne smejo obiskovati vrtca, pomembna tudi pravilna higiena rok

Pomembno je, da pri preprečevanju širjenja bolezni upoštevamo ukrepe, so ob tem dodali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje:

  • pravilna higiena rok (pravilno umivanje z milom in tekočo vodo, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane;
  • pranje sadja in zelenjave oziroma zadostno toplotno obdelavo živil;
  • kontaminirane površine mokro čistimo in dezinficiramo;
  • otroci, ki imajo drisko, bruhanje ne smejo obiskovati vrtca ali šole.

Spomnimo ...

V začetku oktobra smo poročali, da je bilo na pomurskih osnovnih šolah zaradi raznovrstnih virusov odsotnih več otrok.

Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so takrat pojasnili, da v njihovih ambulantah vsako leto v tem času opažajo porast virusnih okužb zgornjih dihal, to pa so večinoma respiratorni virusi oziroma virusi prehlada.

Najpogostejši simptomi so zamašen nos oziroma izcedek iz nosu, boleče grlo, povišana telesna temperatura, slabo počutje, glavobol, slab tek. Hujših oblik takrat niso zabeležili.

Kakšen je pomen imunskega sistema in kako zmanjšati nastanek različnih bolezni?

Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so zdaj dodali, da je imunski sistem naša obramba pred škodljivimi snovmi in mikroorganizmi.

»Naše telo je v nenehnem kontaktu z okoljem, kjer se nahaja množica bakterij, virusov, gliv, plesni in parazitov. 

Če vdrejo v naše telo, lahko povzročijo okužbe, ki so ene bolj, druge manj ogrožajoče za naše zdravje. Ko naš imunski sistem oslabi, smo bolj dovzetni za razne bolezni in okužbe.«

Za imunski sistem lahko storimo največ sami s primernim življenjskim stilom, ki zajema primerno telesno aktivnost, prilagojeno letom in zdravju posameznika, obvladovanjem psihičnega stresa ter primerno prehrano z zadostnim vnosom mikrohranil.

Kakšna je razlika med gripo in prehladom?

Če se simptomi pojavljajo hitro, gre verjetno za gripo, saj se prehlad običajno razvija postopoma. Boleče grlo in suh kašelj se pojavljata pri prehladu in gripi, dražeč in moker kašelj pa je značilen za gripo.

Kihanje je bolj značilno za prehlad kot za gripo, izcedek iz nosu pa se pojavlja pri prehladu in gripi, zamašen nos pa je bolj značilen za prehlad.

Razdražene oči so bolj značilne za prehlad kot za gripo. Glavobol se pojavlja pri obeh stanjih, v hujši obliki pa je znak gripe. 

Utrujenost je lahko prisotna tako pri prehladu kot pri gripi. Če pa smo pa preutrujeni, da bi lahko vstali, gre bolj verjetno za gripo. Tudi prehlad včasih povzroči manjše povišanje telesne temperature, nenadna visoka (38 stopinj Celzija in več) ali hitro naraščajoča telesna temperatura pa je lahko pokazatelj gripe.

Komentarji (5)

Medsestra296 (ni preverjeno)

Kdaj bo spet nazaj korona NATEG meni se neda delati da bodo bolnice 100% zaprte in mi z nosa teče sperma jaz bi se fajn fukala doma cele dneve in bi dobivala dodatke za prehlad nedelo pa še ubijala bi ljudi s cepivi samo da dobim dodatek k plači saj mi smo satanisti v belem!

zg (ni preverjeno)

@ Medsestra296
ti nemaš 6.razredov OŠ končano glede na obnašanje....žalostno ka vse lazi po zemlji

In reply to by Medsestra296 (ni preverjeno)

black panter

na žalost je to nej nateg,ka se je takšna budala skotila

In reply to by Medsestra296 (ni preverjeno)

travnik (ni preverjeno)

saj jas mam tudi prebavne motnje, ko berem:
"Predsednik DS LotricMarko piše, da je ministrstvo za kohezijo, ki ga vodi debeli policaj Jevšek, pomagajo mu pa ponosni naslednik KP Marko Koprivc in Titova pionirka Andreja Katic, uspelo počrpati le 6% nepovratnih sredstev iz EU! Gre za še en dokaz, da pernati nimajo pojma!"

Slavist (ni preverjeno)

Med otroKi

Starejše novice