Podražitve pogonskih goriv in gnojil so vplivale tudi na kmetijstvo. Država je sicer sprejela nekaj ukrepov za pomoč, pa vendar spet ne za vse. Večja podjetja, kot je Panvita, niso deležne te pomoči.

Država je za pomoč kmetom že sprejela določene ukrepe. Pri tem kmetje in kmetijska podjetja opozarjajo na razlike, ki so jih storili.

»Tako, da smo v podjetju, kjer imamo oziroma obdelujemo okoli sto hektarjev kmetijskih obdelovalnih površin spet prikrajšana. In se pravi, pomoč smo deležni do sto hektarjev nad sto hektarjev pa ne,« pravi Branko Virag, član uprave ter direktor kmetijstva in poljedelstva skupine Panvita.

Odvzeta pomoč

Proizvajalci, ki proizvedejo več hrane za trg, torej dobijo le nekje tri odstotke pomoči. Pomembna za Slovenijo pa je tudi samooskrba.

»Mi bi si želeli zdaj v teh razmerah, ki so na trgih z žiti, na trgih z gnojili, gorivi in tako naprej, da se kmetijstvo jemlje kot prioritetna dejavnost, saj na ta način zagotavljamo oskrbo v slovenskem prostoru,« še doda Virag. 

Pomanjkanje hrane

Kot pravi Virag, bi si država pri Evropski uniji morala izpogajati, da se določene administrativne ovire odstranijo.

»Ena od takšnih ovir je trajno travinje, kjer je približno 20 hektarjev površin v slovenskem prostoru.

Če bi jih vsaj polovico lahko preorali in dali na njih rastlinsko proizvodnjo, torej pšenico, oljnice ali koruzo, bi to pomenilo spet povečanje samooskrbe z rastlinsko proizvodnjo v slovenskem prostoru za slovenskega potrošnika,« še doda Virag.

Težava je tudi v obvezni prahi. Želijo si, da bi se tako imenovane površine z ekološkim pomenom lahko opustile in bi se tam v prihodnje dale pridelati normalne kulture. 

»Zadnja kriza, ki se dogaja zdaj v Ukrajini, bo povzročila lahko povemo nekih svetovnih razsežnosti pomanjkanja hrane,« zaključi Virag. 

Komentarji (17)

Slom (ni preverjeno)

Za zasluzek samo seje paniko! Takoj v zapor z njim! Banda nepotesena kmetijska!

Markasto. (ni preverjeno)

KA PA GDA SILIRATE ZELENE ŽITARICE IN VOZITE V BIOPLINARNO, ENIM PA PRIMAJNKUJE HRANE, DA VAS NI SRAM.

In reply to by Slom (ni preverjeno)

en (ni preverjeno)

Panvita je isti kurac ko Petrol, keri se jočejo ka delajo minus z gorivom, a čisti dobiček pa so povečali za več kak 70%! Pa ka mislite ka smo vsi bebci ka še vrlemo vašin lažen? Zadnji del prispevka "Želijo si, da bi se tako imenovane površine z ekološkim pomenom lahko opustile" je čisti dokaz o ton ka LAŽETE samo ka bi van država popustila in bi lejko še bole povečali svoj dobiček na račun uničevanja okolja! Gamad zamazana!!!!!!!!!!

Ikjuh (ni preverjeno)

Preverite raje kako humanitarne zaloge ki so dostavljene na mejo z Ukrajino prodajajo ubogim Ukrajincem. Kg kruha in liter mleka za 40€.... Toliko o pomoči ljudem....

Ukrajinskinate… (ni preverjeno)

Kako je lejko panvita v krizi zaradi vojne če pa konstantno dvigüvlejo cene...V krizi so edino potrošniki in nej tisti kateri de še zaradi te kvazi vojne še bole obogateli. Sodba de tudi prišla ma vrata panvite,ne se bat lopovi 🖕

In reply to by Ikjuh (ni preverjeno)

Cfgdss (ni preverjeno)

Naj se z ministrom za kmetijstvo in Kucanom zmeni, ta Virag, ker on govoti ravno nasprotno. Eden zelo laze??

Joj (ni preverjeno)

Lazete gospod direktor. Za pejnez se vam ide, pa ustvarjate paniko, ...

68pppp (ni preverjeno)

Evropa bo kmetom razdelila 500 milijonov evrov, zaradi te umetne krize. Od tega Slovenija prejme 1,7 milijona. Mogoce je to borba za te evre, ki so zastonj?

Zenlenakompon (ni preverjeno)

Pa poglejmo koliko je skupina Panvita prejela sredstev iz eu podpor za kmetijstvo 2020. Vse javno. Kdo zeli do centa natancno naj sam pogleda, je pa cca 2.800.000,00 eur ali 2.8 Milijona eur. Kmetijstvo se na splaca? Hehe

Fonzekk (ni preverjeno)

Postani kmet in kasiraj sredstva iz Evrope. Pa da te vidimo.

In reply to by Zenlenakompon (ni preverjeno)

Klll.. (ni preverjeno)

Brez problema, samo kaj ko vi kmetje, ki se vam NE splaca kmetovati z eu podporami vse njive pokupite in 3x preplacate.

In reply to by Fonzekk (ni preverjeno)

tt (ni preverjeno)

Vidin ka si preveč glupi ka bi razmo ka je on napiso. Problem je v ton ka samo te velke korporacije kak je Panvita pokasirajo vsa evropska sredstva, malim kmetom pa zavračajo vloge za evropska sredstva zaradi banalnih malenkosti, samo ka bi ostalo več za velke korporacije.

In reply to by Fonzekk (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Virag iz Panvite: Kriza, ki se dogaja v Ukrajini, bo povzročila svetovne razsežnosti pomanjkanja hrane

Pomanjkanje hrane svetovnih razsežnosti. gospod Virag. Sedi cvek!

Fujd (ni preverjeno)

Pusti tij idiot travnike
Stare hiše obstoječa mesta to podrti pa tam graditi ne pa da se vasi širijo na 1 klaso Zemlje
Samo v tej naši Sloveniji ki ni naša ampak od tujcev večina!!! glede rusitve teh papirjev pa vsega tega sranja stane kot pol hiše

%wwwwweerg (ni preverjeno)

Ja Virag ti že znaš naprej ka bou, isto kak ovi z kovidom, v Nemčiji gor pri nas gor in obratno.

Cezar (ni preverjeno)

mineralna gnijila ne nucamo, travinje nej samo ka more ostati še povečati ga trbej ... tej je nigdar nej čiu za pojem biodiverziteta, če do samo škropili pa sekali nede čebel, štorkel, na konci še lidi ... prokleti parovneži

Andrejka adijo (ni preverjeno)

Cezar, daj po slovensko pisi, da te vsi razumemo ne samo tvoji sovascani. Saj spostujem narecje, pa se lepo se slisi, bere pa se kot na pol tuj jezik. Ne moremo debatirati s teboj, ce se ne razumemo.

Starejše novice