Epidemiološko stanje skrajno resno, bolnišnice na pragu zmogljivosti, opozarja državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar opozarja, da je epidemiološko stanje skrajno resno, bolnišnice so na robu zmogljivosti, standarde za oskrbo intenzivnih bolnikov so že morali znižati.

Vrh zasedenosti intenzivnih oddelkov pričakujejo 24. novembra, ko naj bi bilo zasedenih več kot 250 intenzivnih postelj.

Kot je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju covida-19 povedal Vindišar, je bilo v zadnjem tednu povprečno sprejetih skoraj sto bolnikov dnevno, odpuščenih 50, umrlo pa je v povprečju 12 oseb na dan. V tem tednu je v bolnišnicah 240 bolnikov več kot pred enim tednom, je aktualne razmere opisal državni sekretar.

Glede na napovedni model Instituta Jožefa Stefana, ki se je po besedah Vindišarja v času epidemije izkazal kot izjemno natančen, bo vrh zasedenosti intenzivnih oddelkov okoli 24. novembra, in sicer nad 250 bolniškimi posteljami. Danes so skupne intenzivne kapacitete povečali za dve postelji na 213 postelj, je povedal.

Trenutno je na intenzivnih oddelkih sicer hospitaliziranih 193 covidnih bolnikov.

Standarde za oskrbo intenzivnih bolnikov, ki so 24 ur na dan popolnoma odvisni od zdravstvene oskrbe, so zaradi visokega števila bolnikov že morali znižati, je opozoril Vindišar.

Pred epidemijo je bil standard okoli štiri medicinske sestre na bolnika dnevno, danes pa so ta standard spustili že skoraj pod dve.

Po Vindišarjevih besedah bodo lahko le s koordinacijo in mobilizacijo celotnega zdravstvenega sistema, torej javnih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov, na operativni ravni usklajeno, lažje razporejali kader in po potrebi tudi opremo.

Spomnil je, da je minister za zdravje Janez Poklukar imenoval koordinatorje za posamezna področja. Pripravljajo tudi sezname kadrov, ki bodo na voljo za razporejanje med posameznimi izvajalci.

»Ob teh številkah se mora vsak posameznik ta trenutek ustaviti in zamisliti. Si predstavljate, da ste lahko čez en teden vi ali vaš sorodnik tisti bolnik, ki bo moral na zdravljenje v tujino, ali pa vaš sorodnik? Zaradi preobremenjenosti zdravstva je stotinam bolnikom odpovedana nujna operacija ali zdravljenje kakšne druge bolezni.

To je nesprejemljivo, predvsem zato, ker lahko vsak posameznik s svojim odgovornim ravnanjem pomaga to preprečiti,« je še poudaril Vindišar.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Indigo1 (nepreverjen)

😂😂😂😂😂 Ja ce se boste skrivali, pa res!! Kaj recimo ima en kirurg s Covidom??

Neksa (nepreverjen)

Operacije odpadajo zaradi pomanjkanja drugega kadra. Saj kirurg ne operira sam. Ni sester v sprejemni, na oddelku, v operacijski. Ni anesteziologov za narkoze, ker so istocasno edini zdravniki, ki so sposobni delati intenzive. Ce gre kaj po operaciji narobe ni postelje v intenzivi...

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

sovaščanka Lizi (nepreverjen)

Stanje na glasbeni v Beltincaj je tuj skrajno resno ,dokler je šef sredi mandata dobil ODPOVED z RAVNATELJSKEGA POLOŽAJA in končal naravnost v štali in na njivi! Zakaj skrivate to zgodbo? Pišite malo o ton, ne pa ,da tega PROPADLEGA RAVNATELJA MATEJA ZAVCA še ščitite in s tem tudi njegova ZLOBNA in PODLA dejanja, ki so ga prav pripeljala do HLEVA v katerem zdaj prebija vse več časa na stara lejta!

12'11 (nepreverjen)

Ker vsi tisti eliegani migranti iz bližnjega vzhoda na meji s Poljsko z iphoni, sploh ne vejo kaj je to virus. Z letali jih vozijo v Belorusijo in nobenih PCT sranja, nobenih kod. Vsi brez mask, vsi skupnisko skupaj, noben ne zboli.??? predvem pa noben cepljen to je fenomen. Samo domači narod imajo za bedake.

čarni vrag (nepreverjen)

Na lestvici 100 najbolje plačanih v javnem sektorju so izključno zdravniki. Zdaj se malo zmigajte in poskrbite, da bo vse v redu. Če pa ne zmorete ali nočete pa naj vodilni odstopijo.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kaj hoče ta Vindišar. Očitno o epidemiji covid nima najmanjšega pojma. Kakšen cilj imajo naši? Zero kovid ali podobne neumnosti znane iz Avstralije. Otroci nimajo težjih potekov in se morajo prekužiti. S tem bodo zaščitili ranljive skupine. Na Švedskem so imeli osnovne šole ves čas odprte in niti en otrok ni umrl.

.. (nepreverjen)

Dokler dr. Jarca ne vidim na kovid oddelki nem verjeu da je kriza.

sovaščanka Lizi (nepreverjen)

e moja LIZIKA o tem ne do pisali, ka ne smejo. ALI JE TO RES, DA SO GA BRCNOLI V RIT.????? Tudi moj vnuk hodi ta na glasbeno in hčerka pravi, da je tam .........

Starejše novice