Slika je simbolična.
Gost v studiu TV Idea je bil Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Policijske uprave Murska Sobota, ki je spregovoril o varnosti kolesarjev v prometu.

Kolesarji so velikokrat udeleženi v prometnih nesrečah. Statistika pravi, da so ti velikokrat huje poškodovani.

»Gre za eno od najbolj ogroženih kategorij udeležencev v cestnem prometu.

Od leta 2017 do leta 2021 smo obravnavali 345 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Žal so se nesreče končale tudi s tragičnimi posledicami oziroma s smrtnim izidom. Bilo je pa tudi 55 hudo telesno poškodovanih,« pojasni Srečko Šteiner iz Policijske uprave Murska Sobota.

Letos že 22 prometnih nesreč

Kot poudari Šteiner, kolesarji veliko prometnih nesreč povzročijo sami.

Letos so policisti obravnavali 22 prometnih nesreč z vključenostjo kolesarjev. Pri tem se jih je šest hudo težko poškodovalo, za 14 nesreč pa so bili krivi kolesarji.

Policisti v nadzoru spremljajo, če se kolesarji vozijo po pravilni strani ceste oziroma po kolesarski stezi in pregledujejo njihovo opremo.

Prav tako dajejo velik pozor na psihofizično stanje voznikov.

Več o nadzoru pa si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
štajerec

90 procentov kolesarov,ne upošteva nobenih prometnih predpisov.Čelado na glavo sončne očoli,te pa gremo na štric,po krožiščih itd.

Babicc (nepreverjen)

Vecina vas Stajercov pa tebi podobni pa miislijo ka majo avto namesto kurc….

In te so vse kolesari krivi.

In reply to by štajerec

Flip (nepreverjen)

Ob vseh kolesarskih stezah delajo gužvo na cesti in kolone, policaji pa nič vsi bi radi bili Rogljiči in Pogačarji.

realnooo (nepreverjen)

prejsnic so mi trije na specijalki srali na cesti bakovci-ms. Namesto ka bi vozili na kolesarski stezi so na cesti. Pa san jih prehito te pa v drugi 25km pelo pred njimi:)
Po slabon km so zasuknili na kolesarsko...

In reply to by Flip (nepreverjen)

Pitaje (nepreverjen)

To se ti je samo zdelo ali si si zmislo.

Športaš (nepreverjen)

Kolesarjenje vsaj zaenkrat še ni prepovedano. Upam, da sedaj, ko je nastopila Svoboda, tudi ne bo. Na kolesu sem skoraj vsak dan. Vozim sam, izključno po predpisih in se glavnih prometnic izogibam. In vsakič sem deležen kakšnega prehitevanja v škarje 10 cm mimo komolca ali prehitevanja v nasprotno smer, ko moraš iti na bankino. S specialko je to lahko zelo nevarno ob tem, kako so robovi cest "urejeni". Kolesarske steze ponekod so, ponekod jih ni, nekatere za hitrejšo vožnjo absolutno niso primerne, saj je skakalnica ob vsakem dostopu do hiše. V Avstriji tega ne vidiš. In na Goričkem kolesarskih stez ni. Tudi kolesarsko stezo Merkur-Živeks obljublja naš župan že dva mandata. Ali pa BTC-gostilna Horvat (priključek na kolesarsko do Martjancev)

PeterB (nepreverjen)

Športaš, Prekmurje je raj za kolesarje. Vsaj na Ravenskon in Dolinskon so fenomenalne kolesarske steze med kraji, čez naselje moraš pa rejsan iti na cesto, ker ovak ti roke v ramenih skočijo iz sklepov. Na splošno mam zelo dobre izkušnje s prekmurskimi vozniki, zaenkrat brez večjih pretresov, praf pohvaliti jih moram (večino časa sicer preživim v LJ). Med BTC pa gostilno Horvat je pa kolesarska pot spelana vzporedno in čez Nemčavce, samo strašno slabo je označena, tak da se mi v srce zasmilijo družine z dvema otrokoma na biciklinaj po glavni cesti. Vse dobro in varno kolesarjenje želim!

In reply to by Športaš (nepreverjen)

Bucka12456 (nepreverjen)

Ce se pelas po kolesarski ti avto nemre nic. Ce pa se pelas po cesti polek kesarske pa jih ogromno namerno prehiteva cimbolj blizu kolesara.

In reply to by Športaš (nepreverjen)

GinkoG (nepreverjen)

Ti tvoj odrešenik Janšistični Janez Janša Janševski neje napravo steze ekstra za tejbe? ... Zdaj de pa Golob kriv za sako luknjo ka jo povoziš. Očitno nemaš nika bokšoga za delati kak vgojno, kda se vozimo v službe delati gužvo na glavnih prometnicah, kerin se vači na vse pretege poskušaš izogniti.

In reply to by Športaš (nepreverjen)

Bucka12456 (nepreverjen)

Tej hobi sportniki ne vidijo modrega znaka, ge je narisano kolo in pesec. Luzeri. Se moje dete pozna ta znak.

100-100 (nepreverjen)

Smo kolesari rejsan krivi nesreč ! Verjetno v določenoj meri že,samo pitati se trbej zakoj . Moje mnenje , kolesar san že 50 lejt , nigdar san, do lani , nej meo nikše nesreče. Vozo san se ukoli, po vsej državaj, vido marsikaj. Vido kolesarske nesreče, vido neprimerno bokši odnos tujcov do kolesarov-v tujini. Pri nas, v tej zadnjih 3 lejtaj se je na cestaj zgodila katastrofa, nepazlivost vsej udeležencov, neprimerno obnašanje, kršenje vsej možnih prometnij predpisov. Ka pa je od toga najhüjše, policija. Tak kak či bi policije več sploj nej meli, poredci stogijo na cestaj, vozijo se po cestaj, fkraj se obračajo, samo ka nej trbej pisati, kaznüvati. Halo, policaji, pa tou je vaše delo, nej preživljanje delovnika v zaprejton klimatizeranon avtoji. Trbej se dosta bole, zatou brigati za nepravilnosti na cestaj, zatou vas tüj plačüvlemo. Malo se zamislite -špoštüvani policisti , zakoj je v krožiščaj telko kolesarskij nesreč, oziroma zakoj telko šoferov leti skozi rdeče semafore. Ja pa še tou, napravite kolesarsko policijo, pa te od blüzi vidli ka delajo avtomobilisti, mopedisti, skiroisti, na künci küncov pa še pijani policaji .

. (nepreverjen)

klosar na cesti ma pravico do enega metra, plus en meter varnosti tak ga ne smes prehiti po istem pasi

black panter

Ce ste nesposobni varno prehiteti kolesara,se ne spravlajte v avto,kak li traktore pa tovornjake prehitevate,majmuni

Bucka12456 (nepreverjen)

Pelaj se po kolesarski pa ti nemre nisce nic. Cesta je za motorna vozila. Tudi skozi naselje gledaj znake ge se mores na kolesarsko umakniti.

In reply to by black panter

black panter

debela,se pravi ka si nesposobna za avto

In reply to by Bucka12456 (nepreverjen)

GinkoG (nepreverjen)

Dragi kolesari -

dobro, či ste z nekšimi specialkami, pa se solidno (hitro) pelate, ok. Ampak vsi tisti keri pa se cincate neka za brezveze, a la "nedeljska kolesarska rekreacija po kosili" pa - lepo prosim, ne pritožuvlite se, če se počutite ogroženi, ker vozite po cestišči medtem kda mate pol metra kraj kolesarsko stezo ali vsaj pločnik. Ka sploh ne gučimo o električnih skirojih - in to po glavnih prometnicah.

Najbokši ste pa itak glihkar upokojeni, blekati Janezi v Boratovon kostumi, kda se spravite na nekši tenki biciklajzer, pa si med počasno vožnjo po sredini ceste svoj življenski prihranek v obliki airbaga (nafudnjene bleke) naslanjate na štango ... To pa me če drujgo nej vsaj nasmeje ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice