Slika je simbolična.
Toplo vreme in prvi sončni žarki so na ceste privabili številne kolesarje.

Kolesarjenje je zdrava, okolju prijazna in prijetna aktivnost, a si moramo prizadevati, da bi bila tudi varna. 

»Od 15. maja do 3. junija 2022 bodo zato na podlagi obdobnega načrta Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa po vsej državi potekale aktivnosti za večjo varnost kolesarjev.

Med drugim bodo policisti z večjo intenzivnostjo preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila, in kako se do njih obnašajo ostali vozniki,« so zapisali na spletni strani policije. 

Glavni cilj

Kot policija še poudarja je glavni cilj akcije zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ter omogočiti varno kolesarjenje.

V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji.

V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež. Policija zato želi ta negativni trend ustaviti tudi s tokratno akcijo.

Poostren nadzor

Policijske enote po celotni državi bodo zato od 15. maja do 3. junija izvajale posamične poostrene nadzore, v preostalem času pa bodo kolesarje nadzirale ob rednem delu.

Glede na problematiko na posameznih območjih bodo policijske enote sodelovale tudi z občinskimi redarstvi.

Kaj bodo policisti preverjali?

Policisti bodo pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč.

»Preverjali bomo, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo predvsem rdečo luč na semaforju, psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad.

Nadzorovali bomo tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti,« še pojasnjuje policija. 

Pozorni bodo tudi na odnos ostalih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu, ogrožajo kolesarje.

V tem mesecu je kolesarjev v cestnem prometu že zelo veliko. Zato tako kolesarje kot ostale udeležence pozivajo k strpni vožnji in večji previdnosti na cestah.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bucka12456 (nepreverjen)

Samo navadne kolesare ali "sportnike" tudi. Ker tistim malo falij IQ in sploj ne locijo med cesto in plocnikom.

100-100 (nepreverjen)

Či bi policija kontrolejrala promet tak kak trbej, bi bilou dosta menje nesreč, kak jih je. Tüj kolesarskij. Samo nej, policija se vozi z avtoji se pa ta, da vidijo se fkrej obrnejo, samo ka nej trbej nikaj delati, pa ajd na pivo.

Kendeno (nepreverjen)

Ka se, FKREJ, Ka tou jej?!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Na pločniki nedo meli radara tak ka ovoga s skirojem dirkača nedo vlovili.

Starejše novice