V Mariboru je potekala slavnostna otvoritev vlaka spomina oziroma originalnega vagona, ki je vozil sovjetske vojne ujetnike v taborišče v Melju.

V nekdanjem nacističnem taborišču Stalag XVIII D v Melju se je odvil eden pomembnejših evropskih dogodkov ob 80. obletnici nacističnih uničevalnih taborišč. Na dogodku z naslovom »Prezrte žrtve nacizma« so slovesno otvorili »vlak spomina«. 

Gre za primer originalnega vagona, ki so leta 1941 prevažali sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike. Vagon je bil restavriran s podporo in pomočjo Slovenskih železnic ter opremljen z razstavo.

Otvoritev vagona pred Mednarodnim raziskovalnim centrom druge svetovne vojne Maribor je spremljala otvoritev dveh razstav v muzejskih prostorih taborišča, in sicer »Življenje sovjetskih vojnih ujetnikov« ter »Življenje zavezniških vojnih ujetnikov - Britancev, Novozelandcev, Jugoslovanov in večje skupine Židov«, ki  so bili zajeti v Grčiji.

Častni pokrovitelj projekta »Vlak spomina« je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je skupaj z županom mesta Maribor Sašem Arsenovičem in ostalimi eminentnimi gosti iz Slovenije in tujine svečano otvoril nove razstave in obnovljeni vagon. 

Svečanost so pospremili z bogatim kulturnim programom in položitvijo venca.

»V teh prostorih za menoj kriči vsak kamen, ki bi lahko točil krvave solze,« je povedal direktor Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor Janez Ujčič.

»Danes stojimo pred stavbo nekdanjega nacističnega taborišča ne kot žive priče, temveč kot navadni ljudje, ponižni in spoštljivi do preteklosti, stari in mladi, ki jim je resnica ena največjih vrednot,« je dodal.

Mariborski župan izpostavil pomen za mlajše generacije

Mariborski župan Saša Arsenovič je poudaril, da ga je vlak spomina močno nagovoril, ker je tudi njegov dedek bil s takšnim vlakom odpeljan iz Ljubljane v Srbijo, od koder se nikoli ni vrnil. 

»Sem izjemno ponosen, da se imamo tudi v Mariboru priložnost odzivati na to tragedijo druge svetovne vojne. Pričakujem, da bo ta center pomagal tudi pri ozaveščanju mladih, tistih, ki se jim zdi druga svetovna volja še dalje kot nam,« je dodal župan. 

Pahor: Vojna je moralno dno človeštva

Pahor je povedal, da so se zbrali, da se spominjajo vojnih ujetnikov v taborišču: »Z grenkobo v srcu se spominjamo njihovega trpljenja in trpljenja vseh drugih žrtev druge svetovne vojne.« 

»Spominjamo se jih, ker nam ni vseeno. To gorje ne sme v pozabo,« je dodal. 

»Vsakokrat, ko se srečamo ob teh pomembnih obletnicah, se zamislimo nad motivi, ki vodijo k taki krutosti. Zamislimo se nad tem kako hitro, prehitro pride od majhnih dejanj nestrpnosti, do zlobe in do velikega zla. In vojna je skupek zla, je moralno dno človeštva,« je še povedal predsednik republike. 

»Tudi mir je, tako kot vojna, odločitev srca in razuma in ta mir nam mora biti neko življenjsko vodilo,« je še dodal: »Pomembno je, da negujemo strpnost in se vsi skupaj zavežemo k mirnemu reševanju sporov, tako znotraj držav kot med ljudmi. 

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Talibani Talibanisti (nepreverjen)

Isti Talibani danes izvajajo nasilje in grozote proti Kristjanom v Afganistanu ... pomeni da so z muslimansko vero haram i halal manipulirali

heh (nepreverjen)

vse vere, ampak res vse, vred s krščanstvom, so samo orodje za delitev ljudi.

In reply to by Talibani Talibanisti (nepreverjen)

losh (nepreverjen)

spet se pa prevec ukvarjamo z zgodovino. bv

Vojni ujetniki (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=-pMwNYMYqkQ
youtube.com/watch?v=9-1BmRSSTOc

In reply to by losh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

mi smo na istom, samo si nafto za vagon sami plačujemo

Islamska milica (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=QqSNSd4-M84 ... Vedno isti Islamisti

In reply to by . (nepreverjen)

magyar bacsi (nepreverjen)

Prevozno sredstvo za psihopata - jasharija.

Bosanski vagon (nepreverjen)

DB sploh nima takih vagonov ... Bosna muslo N.acisti

In reply to by magyar bacsi (nepreverjen)

IvanJanči (nepreverjen)

Fašistični Janči se veseli !

Gladovna stavka (nepreverjen)

proti Nacistom

Ce (nepreverjen)

Isto vij nete šli v pozabo ka teror izvajate nad lidami😡

Don Mentony (nepreverjen)

Kaj vam možgane perejo s to drugo svetovno vojno, a pred očmi se vam dogaja genocid, načrtno naseljevanje afriških in azijskih kozojebov .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice