Slika je simbolična.
Sezona virusnih črevesnih viroz še očitno še ni končala.

Konec minulega leta so v pomurskih vrtcih opažali povečano število prebavnih motenj pri otrocih, ponekod je manjkala tudi več kot polovica otrok.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so takrat za Sobotainfo pojasnili, da je šlo pri otrocih za črevesno virusno okužbo - rotavirozo.

V zimskem času iz predšolskih ustanov poročajo predvsem o virusnih črevesnih virozah (rotaviroze in noroviroze) ter okužbah dihal.

Povečano število hospitaliziranih otrok zaradi rota in noro virusa

V Splošni bolnišnici Murska Sobota smo preverili, ali so imeli v obdobju praznikov povečano število hospitalizacij.

Za Sobotainfo so pojasnili, da v bolnišnici med prazniki niso zaznali povečanega števila hospitaliziranih v času praznikov. Se pa očitno sezona virusnih črevesnih viroz še ni končala.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so imeli povečano število hospitalizacij na Otroškem oddelku, »kjer je še vedno veliko otrok hospitaliziranih zaradi rota in noro virusa

»Simptomi so klasični; driska in bruhanje,« dodajajo.

Kaj je rotaviroza?

Rotaviroza je črevesna nalezljiva bolezen, za katero zbolijo tako ljudje kot živali.

»Najdemo jo povsod po svetu. Pogosto se pojavlja v obliki izbruhov ter epidemij predvsem v vrtcih, domovih za starejše občane in povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Glavni simptomi so bruhanje, bolečina in krči v trebuhu, vodena driska in povišana telesna temperatura. Pri majhnih otrocih lahko pride do dehidracije ali izsušitve.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Pri norovirozi se lahko pojavijo bolečine po celotnem telesu

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi, ki se prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode ali z dotikanjem kontaminiranih površin.

Virus povzroča vnetje želodca in črevesja, čas od okužbe do pojava bolezni pa je običajno od 24 do 48 ur, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Najpogostejši znaki okužbe so driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine. Bolnik ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu.

Komentarji (9)

LZN (ni preverjeno)

Kaj pa mi, zdravniki? Vse pogostejši je med kolegi pogovor, čemu se razdajamo. Zakaj vztrajati v poklicu, ki dokazano krajša življenjsko dobo? Ki prinaša abnormalno visoko število ločitev in, priznajmo si, tudi odvisnosti? Kjer za montažo klime daš zaslužek skoraj dveh dežurstev? Čemu vse nadure, čemu ves trud, ki ga vlagamo v znanje, da vas znamo pozdraviti, če pa menda dve tretjini ljudi naše stavke ne podpira? Vlada nas ima za dvoživke, gnila jabolka in podobno, če berete komentarje pod novicami ali na FB (ne delajte tega), pa dobite občutek, da nekateri privoščljivo uživajo v razgledu, ko stopijo »bogu v belem« na glavo

dr.dr. (ni preverjeno)

Ne dajte se, vi ste heroji.
Reforma odprave plač nesorazmerij bo v kratkem padla v vodo in videlo se bo, da vlada samo prelaga in zavaja. Potrpite še malo!

In reply to by LZN (ni preverjeno)

Bizon (ni preverjeno)

Doktori ste/so luleki
Sestra z 20+ delovne dobe zna vec kak en posrani doktor keri je specializant ka se nosi kak pav. Vbistve je pa zakompleksani kurec keroga je v srednji šoli nišče nej meu rad. Ma mogoce vec penez al je pizdetina.

In reply to by LZN (ni preverjeno)

LZN (ni preverjeno)

Ti pa si teški luzer

In reply to by Bizon (ni preverjeno)

Bizonovič (ni preverjeno)

Mama kera te napravila tij težki kupleni doktor

In reply to by LZN (ni preverjeno)

Lük (ni preverjeno)

LZN povej keri doktor si, iden gnes ponoci DELAT, lejko te gor zbidin ka bos cuzo penaze pa spau v sluzbe... lejko se najdeva ka ti namečen tak pa si te diagnozo postavi

In reply to by LZN (ni preverjeno)

LZN (ni preverjeno)

Pridi na šivanje možganov vidim da imaš ogromne luknje

In reply to by Lük (ni preverjeno)

Vanilko (ni preverjeno)

To pa nejde ti govnar

In reply to by LZN (ni preverjeno)

Satahovčar (ni preverjeno)

Sami mali ronaldoje pa Liam neesone ciganje vglavlo, ta deca se mi tak smilijo kak tej ciganjske bosanske/šiptarske matere skrbijo za to deco.. glavno ka je telefon insta pa fake gucci pa velke čobe. Ciganji so pa tuj nej vec cigani ka pa privleceni iz bosne, beltinske ka so gnoji od gnojov to je kak ci bi priso v Lunik IX vse skup navleceno sama privlecena gamad od botokseranih ciganic. Man par ciganjov pajdasov iz Pusce te so za to gamad bok i batina

Starejše novice