Na kmetiji Kolenkovih kjer letno pridelajo 100 ton krompirja, so se odločili, da preizkusijo nekaj novega. So namreč prvi, ki v Sloveniji izdelujejo krompirjevo vodko.

Inovacije in novosti so v današnjem svetu nekaj neizogibnega. Temu trendu sledijo tudi na kmetiji Kolenkovih iz Črenšovec, kjer se v zadnjih petnajstih letih na veliko ukvarjajo s pridelavo krompirja, med njihove največje kupce pa spada kranjska veriga hotelov Sava Turizem. Njihove stranke in morebitne stranke pa lahko kupijo nov izdelek, na trg so namreč lansirali prvo slovensko krompirjevo vodko.

"Ideja o krompirjevi vodki se je porodila z raziskovanjem tržišča in željo, da naš asortiman obogatimo z linijo premium izdelkov, ” pravi Matej Kolenko.

Ideja je zorela več let

V ZDA, Veliki Britaniji, na Poljskem in še v nekaterih državah obstajajo destilarne, ki proizvajajo destilat iz krompirja. Kolenkovi so vedeli tudi, da so že v preteklosti iz krompirja, ki je škrobno živilo, izdelovali vodko. 

“Ideja se je rojevala in dopolnjevala več let. Ko pa smo dejansko poizkusili krompirjevo vodko iz Velike Britanije in Poljske, pa dvomov ni bilo več," pravi Matej Kolenko, ki dodaja, da na slovenskem tržišču krompirjeve vodke niso našli in to jim je dalo še dodatno vzpodbudo.

Izdelovati krompirjevo vodko je umetnost

Izdelovanje vodke je, kot pravi Kolenko, umetnost. V destilat, ki nastane je vložen ves trud, znanje in kot pravi sam, tudi duša. Ravno zato je izdelovanje vodke lahko dokaj kompleksna zadeva, vse pa se začne z dobro surovino. Kot zanimivost dodajmo, da je za eno steklenico vodke potrebno do deset kilogramov krompirja.

"Sam postopek priprave destilata in sama destilacija se nekoliko razlikuje od vsem poznanega destiliranja domačega žganja. Kemijski postopki pa seveda ostajajo enaki. Od začetka priprave, ko krompir začne svojo pot spreminjanja v žlahtno vodo, pa do stekleničenja, traja nekje med tremi in štirimi tedni".

Pozitiven odziv ljudi

Kljub temu, da gre za krompirjevo vodko, pa slednja ne sme imeti okusa po krompirju, ampak mora ta biti nevtralen. Njen okus je v primerjavi s tistimi iz žita nekoliko bolj poln, a vseeno dovolj mehak. Odziv ljudi je pozitiven.

"Res je, da v prvi seriji nismo naredili veliko, toda zaloga že pridno kopni in v kratkem bomo ponovili postopek destilacije, le da tokrat v večjih količinah. Stranke so presenečene in navdušene nad idejo, okusom in samo zgodbo, ki dejansko poteka od njive do steklenice".

V pripravi vodka iz pšenice

Toda pri Kolenkovih se ne nameravajo zaustaviti zgolj pri vodki iz krompirja. V načrtu je izdevala recepture za vodko iz pšenice, prav tako pa ne izključujejo tudi ostalih variacij vodke in žganih pijač. 

"V mislih imamo gin in tudi kakšno aromatizirano vodko. Seveda vse v okviru svoji zmožnosti. Čez nekaj let si želimo večje destilarne, da si olajšamo delo. Sedaj namreč vse delo poteka ročno. Takrat bomo zgodbo lahko zaokrožili ter obiskovalcem ponudili degusticijsko izkušnjo s celotno zgodbo krompirja".

Tisti, ki si zaželite krompirjeve vodke, jo lahko za zdaj kupite na kmetiji Kolenkovih, v lastni trgovini Steklarne Hratstnik Glashuta, v spletni trgovini Steklarne Hrastnik MyGlas1860 in Prekmurski gostilni v Ljubljani Güjžina.

 

FOTO: Osebni arhiv

Preberite še

Komentarji (18)

Olosh (ni preverjeno)

Odlično in vsekakor podpiram in držim pesti za čimboljšo prodajo!

Nevem pa zakaj vsi vedno tako poudarjate krompirjeva vodka. Vodka je v večini primerov vedno iz krompirja, v nekaj primerih pa iz žitaric :D In še ena opomba, to niti približno ni prva slovenska vodka ;) Pa tudi to ni glih najbolj posrečeno ka piše na embalaži Slovenia Potato Vodka.

občan-ec (ni preverjeno)

Se pridružim komentarju vse to je že znano ni nobena novost to je prepis ali plegiat ker se malo reklamira prav tako s krompirjem

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Potem pa mi naštejta vsaj tri vodke,ki so narejene iz krompirja? Pametnjakoviča.

občan-ec (ni preverjeno)

Odpri portal Wikipedija pa si poglej v Ukrajini so iz krompirja proizvajali vodko pred 100 leti sam sem bil v Takovo Srbija pred 30 leti so proizvajali iz krompirja naj ti pametnjakovič naštejem nekaj vodk ki so izdelane iz surovine iz krompirja Troyka,Baltic,Puschkin,Smirnoff itd itd sicer pa malo poglej po spletu pa potem pametuj?

In reply to by Replika (ni preverjeno)

Dejstva (ni preverjeno)

Sem šel iz lastne radovednosti preverjat omenjene vodke (dotične spletne strani proizvajalcev) in nobena ni narejena iz krompirja. Prevladuje koruza in pšenica.

In reply to by občan-ec (ni preverjeno)

občan-ec (ni preverjeno)

Vsak proizvajalec uporablja različne vrste destilatov npr. vodka Puschkin whiped cream potem srbska vodka iz Takova malo bolj natančno je treba pogledati

In reply to by Dejstva (ni preverjeno)

Landini

Res je, da niso prvi na svetu. Saj nihče ne piše, da bodo prijavili patent. Vsekakor pa je dobrodošlo, da kmetje gredo naprej in poskušajo čim bolj zaokrožiti svojo proizvodnjo, saj samo na ta način lahko svojemu delu pripišeš neko dodatno vrednost, ki lahko nosi večje prihodke. Pohvalno.

Olosh (ni preverjeno)

Se popolnoma strinjam, upam da jim uspe :)

In reply to by Landini

bravo.... (ni preverjeno)

Čestitan in podpejran vse ka se pri nas dela. Še celo, če naši lidje tou sami delajo. Samo je pa resno malo smešno v ton primeri pisati o nekši inovaciji in novosti.

vodka (ni preverjeno)

san doubo na probo pa nema nikšoga žmaja. tau nej za drujgo kak za noge mujvate

grdou (ni preverjeno)

Šenkali so ti pijačo, ti jih pa javno kritizejraš. Te bi njin privat povedo ka se ti ne vijde pa predlago izboljšavo!

In reply to by vodka (ni preverjeno)

Anonimka

Rejsan je v okuse minimalna razlika. Smo na polskon pili vodko iz krumšof. Malo je bole sladka pa bole gausta v primerjave z pšenico. Za koktejl al pa kaj drujgoga pa razlike tak nega.

Replika (ni preverjeno)

Haha,občanec. Se vide pri tebi,baba čujla,baba rekla. Trojka vodka,smirnoff,ind...so narejene iz žitaric.(ječmena) če so pa posebej delale za tebe iz krompirja pa mi pošlji kakše glaš ka proban.

občan-ec (ni preverjeno)

Ha ha kak si pameten samo san pravo kak so delali pred 30 lejti v Srbiji vodko iz krumpičov zdaj si pa pogledni domovino vodke Poljsko in vodko Cracovia med najbolšimi na svetu tudi najdražjimi iz česa je narejena in te boš ti trla baba lan?

In reply to by Replika (ni preverjeno)

fgd (ni preverjeno)

joooj se štukate za bv:)
pa koga briga ta reklama

aoxd (ni preverjeno)

Bomo probali, če tudi tak fajn rukne kak trojka.

Tujec 2

VRANA, ne boš nič napisal ?

Žeden gut (ni preverjeno)

Pa mo lejko pili, ka nemo žedni !!

Starejše novice