Foto: Jure Banfi
Mladinski informativni klub Murska Sobota in Informacijska točka Europe Direct Pomurje sta ponovno združila moči pri organizaciji Filmskega tedna Evrope v Murski Soboti.

Vsem dobro znani zapleti s pandemijo novega koronavirusa so tradicionalni dogodek prestavili s pomladanskega v poletno obdobje, ki pa omogoča izvedbo na atraktivnih lokacijah, kajti vrhunske filme si bo po Sloveniji mogoče ogledati na grajskih dvoriščih, mestnih trgih in vrtovih ter ob morju.

Na Grajskem dvorišču v Murski Soboti bo na sporedu šest brezplačnih projekcij evropskih filmov. Za uvod v filmsko poletje k ogledu vabi film Mleko (Hérađiđ), ki bo na sporedu v sredo, 1.7.2020 ob 21. uri.

Rezervacija ali prevzem vstopnic nista potrebna. Vstop je prost do zapolnitve mest. Za obiskovalce bo na voljo 50 mest. V primeru slabega vremena se projekcija prestavi na drug termin.
 

Zgodba se odvija v odmaknjeni islandski vasi, kjer se Inga in njen mož preživljata s pridelavo mleka. Ko po moževi nenadni smrti Inga prevzame vodenje globoko zadolžene kmetije, kmalu na lastni koži izkusi, kako daleč sežejo lovke skorumpirane lokalne zadruge. Odloči se, da se bo uprla in svoji skupnosti vrnila neodvisnost.

26 projekcij po Sloveniji

Namen Filmskega tedna Evrope, ki je ohranil svoje ime, čeprav bo letos potekal skozi obdobje več mesecev, je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Po Sloveniji (Izola, Sežana, Ajdovščina, Novo mesto, Celje, Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Nova Gorica, Kranj in Ravne na Koroškem) se bo zvrstilo 26 brezplačnih projekcij.

Vsi predvajani filmi so prejemniki sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi bodo tudi filmi, ki so v preteklosti bili finalisti za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami. 

Spored Filmskega tedna Evrope v Murski Soboti (Grajsko dvorišče, Murska Sobota)
SREDA, 1.7.2020 ob 21. uri    Mleko / Hérađiđ (ISL)
SREDA, 15.7.2020 ob 21. uri    Posebni / Hors normes (FRA)
SREDA, 22.7.2020 ob 21. uri    Dogman (ITA, FRA)
SREDA, 5.8.2020 ob 21. uri    Medtem ko vas ni bilo / Sorry we missed you (VB)
SREDA, 12.8.2020 ob 21. uri    Moj najboljši profil / Celle que vous croyez (FRA, BE)
SREDA, 19.8.2020 ob 21. uri    Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem / Mannen som lekte med elden (ŠVE)

Spored Filmskega tedna Evrope po drugih krajih po Sloveniji je na voljo tukaj.

Organizatorja dogodka opozarjata, da se dogodka udeležite le, če ste zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj) ali ste bili v zadnjih 14 dneh v kontaktu z osebo z znaki COVID-19. Dosledno upoštevajte navodila NIJZ in organizatorja ter upoštevajte medosebno razdaljo, ki je najmanj 1,5 oz. 2 metra.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice