Vir: Facebook, Zdravstveni dom Ljutomer
V Ljutomeru načrtujejo nadzidavo zdravstvenega doma.

V Zdravstvenem domu Ljutomer za prihodnje leto načrtujejo nadzidavo. Z dodatnim nadstropjem bodo pridobili 1000 kvadratnih metrov prostorov.

Naložba je ocenjena na 3,6 milijona evrov, obetajo 1,4 milijona državnih sredstev, je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor Boštjan Pihlar. Septembra pa bodo odprli Center za krepitev zdravja.

Za širitev so se odločili zaradi širitev dejavnosti in posledičnega povečanja števila zaposlenih v minulem obdobju, zaradi česar se soočajo s prostorsko stisko in neustreznimi delovnimi pogoji.

Leta 2020 so imeli 100 zaposlenih, konec lanskega leta 118, do konca letošnjega leta naj bi jih bilo že 130.

Nove prostore bodo pridobili z dodatnim nadstropjem, ki ga bodo zgradili nad objektoma laboratorija in zobozdravstvenih dejavnosti.

V del novih prostorov naj bi preselili upravo doma in ambulante s področja duševnega zdravja, v drugem delu bodo specialistične dejavnosti, vključno z ginekologijo.

Poleg nadzidave želijo urediti še ustreznejšo sprejemnico za bolnike, pa tudi prometni režim z varno pešpotjo okoli zdravstvenega doma in nova parkirišča.

Obeta se tudi Center za krepitev zdravja

Vrednost naložbe je ocenjena na 3,6 milijona evrov. Iz naslova zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 si glede na število prebivalcev obetajo 1,4 milijona nepovratnih državnih sredstev, preostanek bodo zagotovili zdravstveni dom in občine ustanoviteljice, ki so pripravljene sofinancirati naložbo.

Direktor Pihlar je dejal, da bi ob odobritvi državnega sofinanciranja v kratkem objavili razpis za izvajalca del in do konca leta izpeljali vse postopke, da bi se gradnja lahko začela v začetku prihodnjega leta.

Poleg tega bodo 1. septembra v ljutomerskem zdravstvenem domu vzpostavili Center za krepitev zdravja in zaposlili dodaten kader. Potrebovali bi še vsaj enega splošnega zdravnika.

Zaradi zvišanja stroškov energije so iskali tudi rešitve za samooskrbo z električno energijo. Prihodnji teden bodo objavili razpis za gradnjo sončnih elektrarn na Zdravstvenem domu Ljutomer, ki bodo zagotovile samozadostnost z električno energijo v prihodnjih letih, je še napovedal direktor.

Potem ko so leta 2019 v Zdravstvenem domu Ljutomer opravili 74.000 obravnav, so jih lani že 127.000. Približno polovico jih opravijo na daljavo - po telefonu ali elektronski pošti.

Lani so po besedah Pihlarja poslovalni pozitivno in imeli okrog 900.000 evrov presežka, ki ga bodo namenili za nadzidavo dodatnih prostorov.

Komentarji (2)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Kaj niso že tam pred leti nekaj delali, ko je bil še oni, ko je pol šel čez cesto za šefa ?

Baje bi mu naj tam kader bežal zaradi slabih odnosov ?

A kdo kaj ve ?

eden z brega (ni preverjeno)

Namesto zidov naj rajši določeno osebje porihtajo, da bo lahko človek vsaj povedal kaj rabi, če že tja ne more priti. Potem pa siromaki popoldan, ko dobi prevoz, gre na urgenco in mu tam zabrusijo, da mora k svojemu zdravniku. Svojega zdravnika pa ne more doklicati, da bi se vsaj naročil. Če pa gre gor pa čakalnica prazna in smeh iz določenih ordinacij.

Starejše novice