Na Pomurskem sejmu živilom in pijačam dodelili 40 nazivov šampion.

Pomurski sejem v Gornji Radgoni je v sklopu mednarodnega kmetijsko živilskega sejma Agra opravil še tri mednarodna ocenjevanja. Pri mleku in mlečnih izdelkih so dodelili devet, pri mesu in mesnih izdelkih 24, pri sokovih, brezalkoholnih pijačah in embalirani vodi pa sedem naslovov šampion. Ocenjevalci so vnovič izpostavili visoko kakovost izdelkov.

Izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nicolas Erjavec je na današnji predstavitvi rezultatov mednarodnih ocenjevanj mleka in mlečnih izdelkov, mesa in mesnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embalirane vode ocenil, da se kakovost ocenjenih izdelkov vedno znova povečuje, prav tako so zadovoljni nad vsako leto višjim številom inovativnih izdelkov.

»Veseli smo, da se vedno več podjetij odloča za sodelovanje na naših ocenjevanjih. Priznanja, ki jih prejmejo, so odlično tržno orodje za promocijo, prepoznavnost njihovih blagovnih znamk,« je izpostavil Erjavec.

Podelili tudi devet naslovov šampionov

Na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 28 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, s 182 izdelki, kar je sicer 17 manj kot lani. Ocenjevalna komisija je podelila devet naslovov šampion, ki jih prejmejo izdelki, ki so tri leta zapored dobili veliko zlato medaljo in v svoji skupini po številu točk dosegli najmanj tretji rezultat.

Posebno priznanje za doseženo kakovost je komisija podelila sladoledom iz kozjega mleka Meeeksi Turistično ekološke kmetije Matk iz Solčave. »Izdelki so se na ocenjevanju pojavili prvič in upamo, da se bo proizvajalec obdržal,« je izpostavila članica ocenjevalne komisije Stanka Podkrajšek.

Na mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov so ocenili 549 izdelkov 43 podjetij iz Slovenije in Hrvaške. Podelili so 24 naslovov šampion. Kot je dejal predsednik in vodja komisija Božidar Žlender, je bila kakovost velike večine mesnih izdelkov nadpovprečna.

Med najpogostejšimi napakami je bila še vedno, podobno kot prejšnja leta, slabša funkcionalnost embalaže, »čeprav smo letos pri nekaterih proizvajalcih na tem področju opazili pozitivne spremembe.« Žlender je izpostavil, da si v prihodnje želijo več novih izdelkov in varovalnih mesnin, ki niso obremenjene z aditivi.

V kategoriji ocenjevanja sokov se pojavljajo novi trendi

Na mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embalirane vode je 39 podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Tajske prispevalo 101 vzorec, komisija je podelila sedem naslovov šampion.

Članica komisije Majda Barbara Povše je med drugim navedla, da pri brezalkoholnih pijačah proizvajalci upoštevajo priporočila zdravstvene stroke, naj zmanjšajo količino sladkorja, »ker se predvidevajo povišani davki na brezalkoholne pijače z visoko vsebnostjo sladkorja.«

Se pa v tej kategoriji pojavljajo tudi novi trendi. Doslej so zaznavali dodatke citrusov, letos pa gredo dodatki pri brezalkoholnih pijačah v zeliščno smer, dodan je denimo zeleni čaj, ingver, »tehnologi imajo široko paleto zamisli in jih znajo zelo dobro vplesti v brezalkoholne pijače«, je navedla Povše.

Priznanja bodo podelili na sejmu Agra, ki bo v Gornji Radgoni od 26. do 31. avgusta. Ob tem pa bodo na lani zgrajenem paviljonu dopolnili obstoječo razstavo zgodovine sejma z razstavo zgodovine ocenjevanj, je napovedal izvršni direktor Pomurskega sejma Boris Nicolas Erjavec.

Starejše novice