Tako kot povsod, tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota v času koronakrize delujejo po priporočilih Ministrstva za zdravje in NIJZ.

V mesecu marcu so postali ena od šestnajstih vstopnih točk v Sloveniji za preglede pacientov s prisotnimi simptomi in znaki za koronavirus, hkrati pa tudi vstopna točka za nujne zobozdravstvene preglede pri pacientih s sumom na okužbo ali potrjenim primerom. Vse to je zahtevalo tudi določene spremembe.

"Ambulante družinske medicine delujejo po razporedu, enako kot pred epidemijo, spremenil se je le način dela. Delovni čas ambulant, telefonske številke in e-pošta so objavljeni na internetni strani ZD Murska Sobota. Objavljene so tudi odsotnosti zdravnikov. Trenutno je obravnava pacientov pri nas možna na podlagi predhodnega naročanja in posveta z medicinskim osebjem po telefonu ali ečektronski pošti. V času naročanja na neodgovorjeni telefonski klic, klic vrnemo," nam je povedala glavna sestra Renata Gorjan.

V Urgentnem centru imajo organizirano dežurno službo, ki deluje 24 ur in je namenjena za paciente, ki rabijo nujno obravnavo

"Število obravnav v ambulanti je isto kot pred epidemijo, več je priprave na delo in več je telefonskih konzultacij z zdravnikom, zato so lahko telefonske linije dalj časa zasedene. Delo medicinske sestre v ambulanti družinske medicine je priprava dokumentacije, naročanje pacientov, pomoč zdravniku pri pregledu pacienta, izvajanje posegov in postopkov po naročilu zdravnika, spremljanje e-pošte in še marsikaj drugega. V kolikor ji delo ne dopušča, da bi odgovorila na vse klice, le te vrne v roku 24 ur".

Čakalne dobe so se povečale za tri mesece

Dnevno obravnavajo od 30 do 100 pacientov, odvisno od števila opredeljenih pacientov in starostne strukture le teh. Upoštevati morajo preventivne ukrepe, za vsakim pacientom prezračijo ambulanto in razkužijo površine ter pripomočke, ki jih uporabljajo pri pacientu. Tudi zobozdravstvene ambulante delajo tako, kot pred epidemijo. 

"Sistem naročanja ja enak kot v ambulantah družinske medicine. V času dežurstva smo dodali dodatno ekipo, ki triažira pacienta pri vhodu in po telefonu po priporočilih Ministrstva za zdravje in NIJZ-ja. V zobozdravstvenih ambulantah zahteva več dela priprava ambulante in priprava zobozdravnika in zobozdravstvene asistentke, ker za uporabo osnovne varovalne opreme, ki jo uporabljajo v zobozdravstvu, rabijo kar nekaj časa. Čakalne dobe za zobozdravnika v ZD Murska Sobota povečale v povprečju za tri mesece". 
 

S ciljem preprečevanja širjenja bolezni, je praksa takšna, da na dan pred obravnavo medicinska sestra pokliče pacienta, da izpolni epidemiološki vprašalnik, s katerim preveri zdravstveno in epidemiološko stanje. 

"Tako v ambulanti družinske medicine, kot v zobozdravstvu in na vseh ostalih enotah je vstop omejen in poteka izključno preko triažnega mesta, pacienti morajo biti naročeni in imeti zaščitno masko. Dodatno smo morali prilagoditi razporede, da je lahko medicinska sestra na triažnem mestu". 

Covid ambulanta deluje vse dni v tednu

Vse paciente, ki potrebujejo pomoč tudi obravnavajo. Toda pred sprejemom se morajo naročiti oziroma posvetovati z zdravnikom. V primeru simptomov in znakov povezanih s koronavirusom, osebni zdravnik pacienta že po telefonu preusmeri na pregled v covid ambulanto, zato opozarjajo, da se v zdravstveni dom ne prihaja nenapovedano. 

"Covid ambulanta deluje 24 ur vse dni v tednu in je namenjena za paciente s prisotnimi simptomi in znaki za koronavirus. To so vročina, kašelj, težka sapa, prehlad, boleče žrelo, driska, bruhanje. V ambulanti smo vzpostavili dodatno telefonsko številko, na katero osebni izbrani zdravnik ali dežurni zdravnik, naroči pacienta na pregled. Izvajamo tudi samoplačniške brise za potrebe prehoda meje in potreb delodajalca".

V urgentnem centru imajo dežurno službo in je namenjena za paciente, ki rabijo nujno obravno. Služba nujne medicinske pomoči deluje 24 ur, vse dni v tednu. 

"Za potrebe koronavirusa izvajamo nenujne prevoze, vključeni smo v sistem Dispečarske službe zdravstva. Zaposlili smo 14 pripravnikov, tehnikov zdravstvene nege, ki se vključujejo v proces dela in so v pomoč medicinski sestri. Dva diplomirana zdravstvenika smo prerazporedili zaradi potrebe covid ambulante. Odpuščanja v tem času nismo imeli," zaključi Gorjanova.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
VEČ JIH DELA MANJ (nepreverjen)

Povečali število zaposlenih, čakalne dobe pa so se povečale za 3 mesece. KDO TO LAHKO RAZUME, to je fenomen slovenskega zdravstva, po takem sta prej sedela 2 brez dela sedaj pa sedijo 3 brez dela, do zdravnika pa ne moreš priti. Sramota je da zdravstvo koristi ta virus kot izgovor za nedelo, ampak to še ni vse še dobre dodatke k plači dobijo za tako nedelo. Pa jebenti je tu kaki nadzor ali pa res delajo kar hočejo, zdravstvo pa vsi predobro plačujemo.

razmiš če moreš (nepreverjen)

Nas v gospodarstvi včera vrag vzeme če bi tak delali. Pa bo konec tega sr... enkrat?

In reply to by VEČ JIH DELA MANJ (nepreverjen)

Žm (nepreverjen)

Realni DF tij ka si cejlo življenje socialni problem v toj državi samo vtihni. Delat se rajši spravi nej ka luft bremzas in glupe komentare pijšeš cejli den.

In reply to by VEČ JIH DELA MANJ (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Rejden biznis je tej covid. Nej čudo ka tou tak nafudavlejo, strašijo pa manipulejrajo s podatkami. Določeni navijajo ka nebi bilo toga natega nigdar konec.

In reply to by Žm (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

kak se dela v ZD prešti v gnešnjom Vestniki

In reply to by VEČ JIH DELA MANJ (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Čakalne vrste se daljašjo !!!!!!! IN kaj dela minister za zdravje ????
UKvarja se s svojo politično stranko DeSUS in s predsednico.
Narod ga plačuje, da se ukvarja s svojo politično stranko in predsednico.
Res super vlada. Sedaj samo še ustanovijo Urad za demografijo, kjer bo sedelo stotine njihovih ljudi. Rodbina, prijatelji, znanci.
In kdo je najbolj zagret za ta urad? Spet DeSUS !!! Seveda, ker hočejo mastno plačane službe za svoje ljudi.
Pa koga briga za narod in bolnike!

In reply to by VEČ JIH DELA MANJ (nepreverjen)

Lp890 (nepreverjen)

Javno upravni manjaki. Najbaukše ka več ne odimo k doktori pa te nede problemov z čakalnimi vrstami.

Janezek ovca (nepreverjen)

Vsak dan novi rekordi okužb, kar potrjuje da ukrepi in maske ne pomagajo!

Risto Kubura (nepreverjen)

ihaha , in sicer:
-s tem ko ti "dereguliraš" cene na trgu, s tem ne odpraviš trenutnih vstopnih ovir, ki so na slovenskem trgu prodaje goriv. Z drugimi besedami, deregulacija ne bo spremenila ničesar glede števila novih vstopnikov (mogoče zaradi višjih marž tekom let, vendar zagotovo ne v srednje dolgem roku) saj bodo potencialni konkurenti - tako kot so zdaj - sočeni z istimi vstopnimi ovirami (eno si sam omenil: administracijsko vstopno oviro, ko te država (ironično za nekoga, ki skoz tuli "globoka država, globoko draža!!) ovira, druge so ekonomoja obsega, first mover advantange etc.).

Torej vse kar bo ta "deregulacija" naredila, je omogočila trenutnima playerjema (Petrol in OMV), da brez strahu pred novimi vstopniki dvigneta cene. Nič več, nič manj.

In reply to by Janezek ovca (nepreverjen)

JanezJanša (nepreverjen)

Sem Janez Janša in sem bil največji komunist med komunisti. Pred leti sem se preobrazil v domobranca, sedaj pa poskušam združiti oba pola v enega.

ninereseti (nepreverjen)

Sem zaposlen v bolnišnici komaj čakam da bo jutri petek spet se bomo lahko šli monopoly na delovnem mestu jupiii. Fajn hodimo počivat tja telefonov sploh ne dvigujemo delamo nič zdaj je res fajn biti v zdravstvu v tej lažni plandemiji.

čikapajo (nepreverjen)

Čakalne vrste se daljašjo !!!!!!! IN kaj dela minister za zdravje ????
UKvarja se s svojo politično stranko DeSUS in s predsednico.
Narod ga plačuje, da se ukvarja s svojo politično stranko in predsednico.
Res super vlada. Sedaj samo še ustanovijo Urad za demografijo, kjer bo sedelo stotine njihovih ljudi. Rodbina, prijatelji, znanci.
In kdo je najbolj zagret za ta urad? Spet DeSUS !!! Seveda, ker hočejo mastno plačane službe za svoje ljudi.
Pa koga briga za narod in bolnike!

Žalostno (nepreverjen)

Čudno, da se narodu še ne ftrga. Ravno v ZD je treba še zaposlovat, kak te ne, bogi revčki, ki ne ladajo kaditi, pa güjžino gesti.

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

UrgencaMS (nepreverjen)

ZD so sramota zdravstvenega sistema posebno ZD Lendava

Risto Kubura (nepreverjen)

Mene zanima kelko je dejansko betežnih od vseh teh domnevno okuženih? Gda te to objavili te de narod mogoče malo načik na to sranje gledo. Prej ali slej de prišlo vse na svetlo. Mo vido kak te frajeri iz sobotainfo te po Soboti odli gda de narod za vami preklinjo kak ste nan lagali pa manipulejrali s podatkam

Žm (nepreverjen)

Najbole si tij betežen v glavi.

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice