Stroški ogrevanja, goriva in živil se nenehno zvišujejo. Pred meseci se je dvignila tudi minimalna plača, povišal se je regres. Kot posledica pa se bodo podražili vrtci, nekateri so že dvignili cene. Kako je v Pomurju?

Cena vrtca se oblikuje na podlagi Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo. Nov izračun se naredi vsako šolsko leto. 

Preverili smo, kolikšne so trenutne ekonomske cene in kaj se bo, glede na podražitve osnovnih življenjskih potrebščin, v prihodnje dogajalo s cenami v pomurskih vrtcih.

Primorani bodo predlagati ponovno uskladitev cen

Ravnateljica Vrtca Lendava Tina Hozjan je za Sobotainfo povedala, da polna cena dnevnega programa za prvo starostno obdobje znaša 531,18 evrov, polna cena dnevnega programa za drugo starostno obdobje pa 417,93 evrov.

Ugodnosti za starše (višina subvencije ter počitniške in druge rezervacije) so navedene v Sklepu o novih cenah programov Vrtca Lendava – Lendvai Óvoda.

»Zavod ekonomsko ceno z ustanoviteljem praviloma usklajuje enkrat na leto. Trenutno veljavna ekonomska cena je v veljavi od 1. januarja 2022. V letošnjem letu bomo najbrž morali zaradi bistvenih sprememb elementov, ki so podlaga za določitev cene, ponovno uskladitev predlagati še pred iztekom leta. Razlog za to je povišanje nekaterih stroškov, predvsem stroškov ogrevanja, elektrike in živil,,« je še povedala. 

Soboški vrtec ceno nazadnje dvignil lani septembra

V Mestni občini Murska Sobota velja enotna ekonomska cena za obe starostni obdobji in sicer 468,24 evrov na otroka mesečno. Kot osnova za plačilo staršev iz Mestne občine Murska Sobota je določena cena 398,04 evrov. Razliko v višini 70,20 evrov dodatno pokriva Mestna občina Murska Sobota, je za uredništvo povedal Borut Anželj, ravnatelj vrtca. 

Mestna občina Murska Sobota priznava staršem otrok s stalnim bivališčem v Murski Soboti znižanje osnove za plačilo staršev za 70,20 evrov mesečno. Za dneve odsotnosti v mesecu juliju in avgustu pa so otroci iz Mestne občine Murska Sobota oproščeni plačila oskrbnine.

»Vrtec Murska Sobota je nazadnje dvignil ceno s 1. septembrom 2021. Trenutno še uspevamo z obstoječo ceno pokrivati odhodke,« je še povedal.

V vrtcu Lavra pričakujejo dvig ekonomske cene

Vrtec Lavra ima podeljeno koncesijo, tako da je ekonomska cena vrtca ista kot cena javnega vrtca v Murska Sobota oziroma ista kot cena javnega vrtca na Tišini za enoto vrtca Lavra na Tišini. 

»Ekonomsko ceno oblikujejo javni vrtci, mi pa sprejeto ekonomsko ceno potem akceptiramo. Če se bo dvignila ekonomska cena v javnem vrtcu, se bo posledično dvignila tudi cena v vrtcu Lavra.

Tudi v vrtcu Lavra od meseca marca opažamo bistveni dvig cen posameznih živil in ostalega materiala, tako da v prihodnosti pričakujemo dvig ekonomske cene,« je za Sobotainfo povedal Mitja Perš, direktor Miklavževega zavoda Murska Sobota.

»Tako, kot bo pokazal izračun«

Cena Vrtca Pri Osnovni šoli Puconci je enotna, za prvo in drugo starostno obdobje, in znaša 498,45 evrov. 

Kot osnova za določitev plačila staršev se uporablja cena 456,45 evrov, saj občina Puconci razliko 41,80 evrov do polne ekonomske cene krije iz proračuna občine Puconci, staršem otrok za katere je občina Puconci po veljavnih predpisih dolžna kriti del cene programa.

Glede podražitev pa »tako, kot bo pokazal izračun«, je za Sobotainfo povedala Majda Vrečič, pomočnica ravnatelja in pedagoški vodja vrtca pri Osnovni šoli Puconci. 

»Razmišljamo že o podražitvi, nismo pa še povišali cen«

V Vrtcu Ljutomer za prvo starostno obdobje polna ekonomska cena znaša 525,69 evrov, za drugo starostno obdobje pa 394,07 evra. 

Subvencionirana cena za starše s stalnim bivališčem v občini Ljutomer za prvo starostno obdobje znaša 460,00 evrov, za drugo starostno obdobje pa 370 evrov. Cene veljajo od 1. januarja 2020 dalje.

»Staršem naše občine je cena znižana za razliko, ki je vidna kot subvencionirana cena. Razmišljamo že o podražitvi, nismo pa še povišali cen,« so za Sobotainfo povedali iz Vrtca Ljutomer. 

Kot razloge za podražitve pa navajajo povišanje cen prehrambenih artiklov in povišanje cen energentov.

Komentarji (19)

Ztrro (ni preverjeno)

To velja samo za starse ki se mucijo v sluzbah, ostali ki so na kavicah imajo se vedno zastonj.

Gost34567 (ni preverjeno)

Tiste na kavicaj seveda nimajo otrok ob sebi. Ga porinejo lepo v vrtec da se ne bodo cel dan z njim mucile. Seveda imajo subvencijo vrtca, ker nimajo prihodkov.

In reply to by Ztrro (ni preverjeno)

Sobota.... (ni preverjeno)

Probajte PREVERITI če bo v kratkem kaj snega, da montiramo zimske gume.

In reply to by Ztrro (ni preverjeno)

efwefwef (ni preverjeno)

Baukse meti 600€ sociale kak pa jurja plače. Bit si na sakon ovinke.

In reply to by Ztrro (ni preverjeno)

NERAZVITO PREKMURJE (ni preverjeno)

Kaj pomaga ko pa so VZGOJITELJICE IZTROŠENE.

ombbb (ni preverjeno)

Naj idejo delat v gradbenistvo, fajn celi den na sonce in vrocino. Ale pa recimo v kaksen hotel, restavracijo… Do hitro vidle ka je biti iztroseni…

In reply to by NERAZVITO PREKMURJE (ni preverjeno)

huehue (ni preverjeno)

tij si tuj čeden u pm. kak či je fizični napor edini napor v živlenji. či ti tak hudo idi ti za vzgojitelja či ti je to tak enostavno. 1 den nebi zdržo

In reply to by ombbb (ni preverjeno)

iuuu (ni preverjeno)

tista stero deca iztrosijo je enostavno nej za to sluzbo. to morejo delati psihicno stabilne osebe…

In reply to by huehue (ni preverjeno)

huehue (ni preverjeno)

ker je živlenje predvidljivo in smo vsi lejko vedno 100% psihično stabilni, nej, pa nema veze ka se zgodi.

In reply to by iuuu (ni preverjeno)

Ilonka (ni preverjeno)

Te pa naj ta iztrošena vzgojiteljica menja službo. trenutno je v Pomurju 325 prostih delovnih mest.

In reply to by NERAZVITO PREKMURJE (ni preverjeno)

Sumič (ni preverjeno)

Neje Mesec obljubil zastonj vrtce?

65445 (ni preverjeno)

Obecanje ludom radovanje. Ce si njihov volilec se lahko najdes v tej resnici.

In reply to by Sumič (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Plač ne rabite višat.
Kdo ima deco je dandanes res blesavi do kraja.

En (ni preverjeno)

Pm ze zaj me skoro nika ne ostane kda vse odplacan te pa se to..
Za drujge ka so tuj cedne.. delan fizicno ali vzgojitelj pa resno nebe bil.. z enen je tezko ka pa z 10ime ali vec

Bogi siromačeki, (ni preverjeno)

vse je to zaradi Ukrajine,viš,viš vej pa še malo pa de energetski guro to vse zrikto,če ne , te pa lukec, če pa ne on , te pa njegov škorec.

Prav, (ni preverjeno)

rad bi videl , kako se sploh formira ta cena, recimo 525 eur kot ekonomska cena, skratka kako se pride do te številke, kaj vse je tu zajeto,in kaj od teh silnih evrov si shasne en otroček, to enkrat napišite za spremembo, ne pa samo floskule, ekon.cena je tolko in tolko.

ehhhe (ni preverjeno)

sto si nemre privosciti vrteca naj niti deco nema…

...mn45 (ni preverjeno)

Povej to vsem iz kosova in bosne. Bo sli?
Kdo nima sluzbe, naj nima otrok.

In reply to by ehhhe (ni preverjeno)

uyyyyya (ni preverjeno)

te naj majo deco lidje brez sluzbe? ti to resno???

In reply to by ...mn45 (ni preverjeno)

Starejše novice