V Mariboru se kmalu obeta novost. Za vse tiste, ki si ne želijo spolnosti, ampak zgolj nekoliko nežnosti ali nekoga, da jim prisluhne, pripravljajo koncept imenovan 'Cartalnica'.

Žiga Sedevčič, predsednik organizacije Dobra družba, je idejo o 'Cartalnici' dobil v tujini, ampak kot opaža, so tudi v slovenski industriji za odrasle stranke, ki se pri prodajalkah ljubezni le pogovarjajo.

Seksualna terapija brez seksualnega akta

Industrija za odrasle je tudi med Slovenci izjemno priljubljena, a vsi si ne želijo seksa, nekateri bi le nežnost. In tako se je porodila zamisel za 'Cartalnico'. Kaj pa pravzaprav pomeni 'Cartalnica' in kaj se bo v njej dogajalo? 

»Cartalnica je namenjena vsem, ki se kdaj počutijo slabo, ki rabijo neko varno mesto, tiho mesto, nekoga, ki mu da ramo, roko, objem. So ljudje, ki so zelo osamljeni, čeprav govorijo in dajejo občutek, da niso,« pojasni svojo idejo Sedevčič. 

Po besedah sogovornika gre za seksualno terapijo brez spolnega akta. V 'Cartalnici' deluje tako imenovani cartalec, ki se s stranko le pogovarja in druži ter jo napoti tudi na nadaljne terapije.

»Cartalec je vbistvu nekdo, ki zna sprejemati ljudi, ki  jih zna prepoznati, zna kaj približno potrebujejo, jim ponudi objem. To je taka predsoba v terapijo,« nadaljuje Sedevčič. 

Žiga Sedevčič, predsednik organizacije Dobra družba.

Le začasna in instantna rešitev osamljenosti?

Gre sicer za novost na slovenskih tleh, v tujini pa naj bi bili 'saloni za cartanje' že uveljavljena praksa. 

Po mnenju meniha, ki smo ga srečali na mariborskih ulicah, pa tovrstne dejavnosti niso povsem sprejemljive. Ocenil je, da gre le za začasno in »instantno« rešitev osamljenosti.

»Po moje to ne gre ravno skupaj. Da te človek posluša, to ljudje sigurno rabijo. Čeprav spet po navadi se ljudje obrnejo na nekoga, ki ga poznajo.

Dobro, nekateri se morda tudi lažje odprejo nekomu, ki ga ne poznajo. Bolj pogovor, to bi še šlo, ampak fizično z nekom, ki ga ne poznaš, to pa ne bi verjel,« nam je dejal Mitja Sivec, menih. 

Nekoč v Mariboru cveteli bordeli

Maribor ima sicer dolgo zgodovino najstarejše obrti na svetu. V drugi polovici 19. stoletja je v Mariboru delovalo kar sedem bordelov in še številne druge neuradne 'beznice' s podobno ponudbo.

V zamahu industrijskega razvoja po prihodu železnice leta 1846 je bilo v štajerski prestolnici veliko mladih moških, ki so služili vojaški rok ali pa delali kot sezonski delavci.

Ti so se radi zatekli v ženski objem in tako poskrbeli za razmah vedno bolj iskanih javnih hiš, največ se jih je razvilo na Lentu. 

»Zato je prav Lent postal središče uradne in neuradne prostitucije. Če govorimo, da je bilo sedem uradnih javnih hiš, jih je bilo v bistvu na črno še več, skoraj v vsaki beznici na Lentu in v širši okolici so bile na voljo tudi takšne usluge,« razloži zgodovinar Sašo Radovanović.

Kot še dodaja zgodovinar, prostitucija takrat v Mariboru ni bila prepovedana: »Prostitucija je v bistvu najstarejša obrt. Traja že, odkar obstaja človek. Vemo, da nelegalna obstaja še danes, saj vemo spletne strani, ki to omogočajo. Gre za to, da se legalizira, to je potem boljše tako za odjemalce, kot tudi za tiste, ki nudijo te usluge.«

Eden izmed prvih bordelov na Lentu.

Kaj o novi ponudbi menijo Mariborčani?

Glede na novo ponudbo, ki se Mariboru obeta že jeseni, nas je zanimalo tudi, kako to sprejemajo občani. Povprašali smo mimoidoče na mariborskih ulicah, ali poznajo koncept 'Cartalnice' in kaj menijo o njej. 

Nekateri koncepta ne poznajo, drugi so zanj slišali, a se jim ne zdi primeren. 

»Ja, po eni strani žalostno, da se to mora odpirati, da si to ljudje sami med sabo ne znamo dati,« meni mimoidoča.

»No, ja. Verjetno so ljudje potrebni tudi ljubezni, nežnosti. Ampak to ne pomeni, da bi se kakšne meje lahko prestopale, to pa vsi vemo. 'Cartalnica' bom rekel, da spada bolj v ožji družinski krog,« dodaja drugi mimoidoči.

Spet tretji, pa so do tovrstnih novosti odprti in mnenja, da po korona krizi potrebujemo človeško bližino: »Podpiram. Za Mariborčane je to nekaj novega, ne vem, pustimo se presenetiti. Mislim, da bi znali kar sprejeti to. Zdaj po obdobju korone bo to vedno bolj prišlo v ospredje, mi potrebujemo človeški stik.«

Kako bodo Mariborčani sprejeli 'Cartalnico', bo znano konec leta, ko naj bi nova dejavnost zaživela. Točna lokacija pa naj bi bila razkrita zgolj tistim, ki se bodo odločili za tovrstno terapijo.

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rumpelštiskinn (nepreverjen)

Če moti cerkvene te definitivno podpiran.
Boukše ka se cartaš ali ka koli delaš s pravo osebo, kak pa če osamljene osebe iščejo družbo pri nekših imaginarnih bitjih, kere jin odavlejo v cerkvah.

Mkkllw (nepreverjen)

Zal, Ti rabis pomoc psihiatra, zato je tvoje mnenje osebe brez moralne razsodnosti in nima nobene vrednosti. Poisci si pomoc.

In reply to by rumpelštiskinn (nepreverjen)

nikolaus (nepreverjen)

pa pozabil vzeti tableto? ,,,mar ti ni Magdič napisal,vzemi tableto na pol ure ..Joj kako neposlušen psihiatrični bolnik si ..joj no

In reply to by rumpelštiskinn (nepreverjen)

Miniiiiiiistrant (nepreverjen)

Vajva zgornjiva so sigurno zlorabili v cerkvi pa sta zdaj obcutljiva na taksne teme.

In reply to by nikolaus (nepreverjen)

oborol (nepreverjen)

magdiča več ni, zabiti hagjmas pa ne piše nič zanimivega.

In reply to by nikolaus (nepreverjen)

56788 (nepreverjen)

Bolj kot to, je pomembno norost v bruslju.
"Evropski birokrati so se odločili, da vse kokoši za domačo rabo, ker nam ni treba kupovati jajc, bodo morale biti prijavljene in označene. Ampak, Če boste želeli še naprej imeti kokoši pa boste morali na izobraževanje za rejo perutnine!"
Evo, zakaj je test na mamila nujen!!!

Ende (nepreverjen)

Eti nega pomouči, te bi njemi mogo razmetate cejlo kišto, pa inštalacijo na nouvo zvejzati.

FRAP (nepreverjen)

Predolgo cartanje sproži mehanizem, ki zahteva nekaj več.

Kako pa drugače (nepreverjen)

Pa to je namen cartanja, da se mehanizmi aktivirajo in dokončajo program.
Cartanje temu po domače pravimo tudi pr**anje. Pa smo tam.

Leteći Aladar (nepreverjen)

Jajo je dve leti grupno cartal celotno Slovenijo a je sam največji psihotik sodobne Slovenije. Torej kdo je tu nor? Ali on oz. večina Slovencev???

nikolaus (nepreverjen)

kaj se pa derete nekaj,saj pa je svoboda,vas holob mastnolassi kuštraveec vsak dan,z dan v dan lepo carta ..pa še plešete,ker vam ugaja ,kako vas lepo carta..carta pa tudi vaše denarnice in vaše pernate iq ledene vode betice

Miniiiiiiistrant (nepreverjen)

Tejbe so sigurno cartali za snickers pa cocacolo gda si biu mali … v cerkvi.

In reply to by nikolaus (nepreverjen)

GinkoG (nepreverjen)
Tilly (nepreverjen)

kako za vraga pa naj vem kam moram iti, kje se javiti, če se javno ne ve točna lokacija? pa kaka bedarija je to? upam, a fasajo korono ti neumneži in da nekdo postane obseden s cartalko in jo nadleduje, dokler zaradi tega policija ne zapre zadevo, ker je totalno bolano to.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice