V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota nove težave. Na tretji seji strokovnega sveta so člani strokovnega sveta kolektivno odstopili.

Kot smo poročali pred kratkim, naj bi v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota prihajalo do upada kakovosti storitev.

Knjižnica naj bi se soočala z nezadovoljstvom uporabnikov, ki so direktorico med drugim obtožili tudi odgovornosti za odhod najboljših kadrov.

Sedaj pa je v knjižnici ponovno počilo, saj je šestčlanski strokovni svet knjižnice na zadnji seji strokovnega sveta skupinsko odstopil.

Prirast knjižničnega gradiva zaskrbljujoče padel

Strokovni svet knjižnice, naj bi v času delovanja ves čas opozarjal, da Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota pri nabavi knjižničnega gradiva kljub rahlemu prirastu v letih 2016 in 2017 ne dosega zakonsko določenih standardov.

»Kar je za prebivalce pomurske regije toliko večji kulturni hendikep, saj je pokrajina že sicer ekonomsko, socialno, izobrazbeno in kulturno 'podhranjena',« je zapisala predsednica strokovnega sveta Jolanda Lazar.

Primanjkljaj knjižničnega gradiva naj bi bil po besedah Lazar deloma sistemske narave zaradi zmanjšanja namenskih finančnih sredstev resornega ministrstva za kulturo, zato je strokovni svet vodstvu knjižnice priporočil izdelavo strategije, kako ta manko zmanjšati.

»Ne samo, da ta strategija ni bila izdelana, ampak je v letu 2018 prirast knjižničnega gradiva zaskrbljujoče padel, tako da v številu inventarnih enot dosega le 89,5 odstotka nabave v letu 2017 in v številu naslovov 82,5 odstotka v primerjavi z letom 2017,« je za Sobotainfo pojasnila predsednica strokovnega sveta.

Težava tudi zamude pri pripravi dokumentov

Strokovni svet v letu 2019 ni uspel izpolniti naloge ugotavljanja ustreznosti strateškega načrta in programa dela glede na namen, zaradi katerega je knjižnica ustanovljena, ker niso pravočasno prejeli programa dela Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za leto 2019.

»Vodstvo knjižnice kljub pozivom tega dokumenta do junija 2019 ni pripravilo. Pač pa je šele 6. junija 2019 poslalo Strokovnemu svetu poročilo o delu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za leto 2018, ki ga je ta obravnaval na 8. redni seji dne 13. junija 2019,« je zapisala Jolanda.

Pod vprašajem legitimnost delovanja knjižnice: »Tolikšna zamuda pri pripravi navedenih dokumentov predstavlja neopravičljivo in nesprejemljivo prakso, ki postavlja pod vprašaj legitimnost delovanja Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota v letu 2019.«

Neupoštevanje priporočil, pobud in sklepov strokovnega sveta pa naj bi se po zapisu predsednice strokovnega sveta nadaljevalo do januarja 2023.

Zamude pri pripravi dokumentacije so se nadaljevale

Strokovni svet med letoma 2019 in 2022 ni deloval, za konstituiranje novega sveta pa direktorica Klaudija Šek Škafar ni poskrbela.

»Za naslednjo sejo smo se dogovorili, da direktorica mag. Klaudija Šek Škafar poda poročilo o delu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za leto 2021. Okrog 10. septembra je direktorica mag. Klaudija Šek Škafar zaprosila, naj sejo opravimo po 10. oktobru, ker zaradi obveznosti ni uspela pripraviti poročila,« so pojasnili člani strokovnega sveta.

Člani strokovnega sveta pa so na seji dali negativno mnenje Poročilu za leto 2021: »Svet zavoda ga je na seji 23. decembra 2022 sprejel soglasno kljub lažnemu datumu februar 2022

»To je bil zadnji dokaz za totalno ignoranco strokovnosti in sodelovanja«

»Kontaktirala sem predsednika sveta zavoda gospoda Marka Polanščka in ga prosila za vabilo na naslednjo sejo sveta zavoda Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Moj namen je bil na pozitiven način debatirati o vlogi strokovnega sveta. Obljubil je, da me bo povabil,« je zapisala Jolanda Lazar.

Povabila kljub obljubi ni prejela: »Po novem letu sem izvedela, da je bila seja sveta zavoda Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota 23. decembra 2022. Povabila nisem prejela – klicala sem predsednika sveta zavoda in se mu 'zahvalila' za povabilo. Odgovoril je, da se ne spomni tega, da so pa obdelali zapisnik 2. seje strokovnega sveta. Nismo prejeli nobenega vprašanja, zakaj smo podali negativno mnenje za poročilo o delu za leto 2022.«

»To je bil zadnji dokaz za totalno ignoranco strokovnosti in sodelovanja. Zato se je strokovni svet Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota odločil, da skupinsko odstopi,« je še pojasnila.

»Po debati smo sprejeli sklep, da člani strokovnega sveta skupno odstopimo. Vsi člani so se strinjali s skupnim odstopom – tudi opravičeno odsotna kolega,« je zaključila.

Za odziv smo se obrnili tudi na direktorico knjižnice Klaudijo Šek Škafar, ki pa ni bila zgovorna. »Člani strokovnega sveta me niso obvestili o svojem odstopu, zato žal ne morem odgovoriti na vaša vprašanja,« je zapisala.

Komentarji (37)

Papaštrumpf (ni preverjeno)

Novi direktor Janez Horvat.. predlog

anton77 (ni preverjeno)

Zelo sposoben in brezpogojno pošteni. Pa mijsliš, ka so tou kvalitete, štere cejnijo polpismeni politiki????? Zatou ma male šanse, čiglij je človik na mesti.

In reply to by Papaštrumpf (ni preverjeno)

takoj (ni preverjeno)

ale pa Sedarovo za direktorco

In reply to by Papaštrumpf (ni preverjeno)

,..cc... (ni preverjeno)

kdo je pa spet to...

In reply to by takoj (ni preverjeno)

partizan Šarh (ni preverjeno)

To si lahko Širokorita pripiše kot njena krivda.

In reply to by ,..cc... (ni preverjeno)

partizan Šarh (ni preverjeno)

Ta samo drek mejša in nastavlja nesposobne kadre na vodilna mesta.

In reply to by partizan Šarh (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Sedarova že en cajt ne dela v knjižnici. Direktorca nekšnoga inštituta ali neka takšnoga je.

In reply to by takoj (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ali pa joško h.

In reply to by Papaštrumpf (ni preverjeno)

637 (ni preverjeno)

Premlačen.

In reply to by Papaštrumpf (ni preverjeno)

Obiskovalec kn… (ni preverjeno)

Ze takrat ko so izbrali to direktorico,ki je do takrat urejela smeti ce se ne motim smo se vsi cudili kako to gre skupaj z knjiznico...To je pa zato ker politika nastavlja kadre ne stroka...O Polanscku pa sploh ne bi....Zalostno je pa vse skupaj ker naje...jo obiskovalci knjiznice,ki smo prikrajsani za marsikaj....

Šprelica (ni preverjeno)

Politika nastavla ja, Perhavčeva pa ma najbole tu prste polek..

In reply to by Obiskovalec kn… (ni preverjeno)

Dobrovoljček (ni preverjeno)

Jah, nega več kofetkanja in selfijof v knjižnici. Lekar malo več reda ne paše tam zaposlenim.

anton77 (ni preverjeno)

Garant si knjižnice odznoutraj ešče nej vido.....

In reply to by Dobrovoljček (ni preverjeno)

wiiwi (ni preverjeno)

aha, tij si tudi delal selfije v knjižnici,...... ccccc, anton, anton iz tirol

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Bi rade volej kakšoga z ovof drouvnof blontnof napravo, pa so ostali samo snovi ;-)

In reply to by wiiwi (ni preverjeno)

wiiwi (ni preverjeno)

hehe, dobra 😃

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

k2 (ni preverjeno)

naj bo še bolj komplicirana birokracija, pfff

03033939 (ni preverjeno)

župani in politika stricev iz ozadja bo odločala, zato se ne kesejrajte

vrag od vraga (ni preverjeno)

Kot prvo, če se ne motim je bil zdajšnji direktorici mandat podaljšan. Kot da je z vodenjem vse v redu. Na osnovi česa le. Letos se ukvarjajo z dogodki za leto 2016 in 2017. Se pravi, da se bodo o aktualnih, tekočih zadevah ćez kakšnih 5 let. Kaj je v tej naši Soboti še narobe.

anton77 (ni preverjeno)

Zakoj je tak? Zatou, ka so blesavi sobočanci (iz)volili SD, posledično njuf blesavi kader ostane na položajaj... Ka je tudi interes slovenske lejve vlade, neščejo dovoliti, ka bi Prejkmurje ejnjalo biti slovenska Sibirija, ka še marsikeri Slovenec mijsli.... Vogrini šišajo Slovenijo po vsej linijaj pa slovenčke malo prpa lovij.

In reply to by vrag od vraga (ni preverjeno)

Knjižnica (ni preverjeno)

Kak lejko Perhavčka seposedi ma prste pouleg vi meni povejte... Baba je nesposobna do amena, če ma kupleni mag. pred sebov napisani še ne pomeni ka je inteligentna....Kama tou vodi?Ka resan ji nišče nemre na prste stopiti?

Dok (ni preverjeno)

Dokeč je SD na vladi, do te de una tudi debela deklica iz ozadja

In reply to by Knjižnica (ni preverjeno)

Wolfi (ni preverjeno)

Dok. Boli, boli, boli,😄😄😄 nikdar, nikdar ne bo puhglavi in SDS v Soboti zmagali🥂

In reply to by Dok (ni preverjeno)

talis (ni preverjeno)

Lahko. Ko je čas volitev...torej smo tudi sami zaslužni...

In reply to by Knjižnica (ni preverjeno)

vrag od vraga (ni preverjeno)

Nekateri so nezamenljivi, ne glede na to kako delajo, strokovno ali šalabajzersko. Za vse to je kriva politika, ki ščiti svoje kadre, ker če je ne bi, bi že davno letela. Še kako velja rek, ni važno kaj znaš, samo da si naš (prava barva, prava stranka). Za prijatelje pa je treba ja poskrbet.

In reply to by Knjižnica (ni preverjeno)

janez janez (ni preverjeno)

Knjižnica,
glij tou je problem!
Nesposobni so edino sposobni onesposobiti sposobne!!! In za to se v knjižnici ide!

In reply to by Knjižnica (ni preverjeno)

psi lajajo, ka… (ni preverjeno)

Gospa ima očitno podporo večine v soboškem mestnem svetu, sicer ji ni bi uspelo ponoviti mandata. Povedno.

.. (ni preverjeno)

Za leto 2021 nemre poročilo skup spraviti, šutnoti jo na delaborzo pa naj dela tisto ka je sposobna, čistilke so iskani kader pa naj tou dela.

janez janez (ni preverjeno)

ha-ha, tij ne vejš kak je una v knjižnico prišla?
In glij takše, ka po takšoj poti nekan pridejo, je najžemtnej odsloviti!

In reply to by .. (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Kam gre denar?

Gost 43 (ni preverjeno)

Najbolj sposoben Janez Horvat, Vesna Radovanovič...

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, to me spominja na popolnoma enako igro, koz v ZD Ljubljana.

Direktorica pride z žegnom politike, ker ima tapravi priimek.

Ne glede na vse, ko že ptice čivkajo, da vse propada imajoj taki kadri podporo iz ozadja.

Saj se spomnite, ko se je minister Loredan opravičeval Jankoviću.

Tukaj je enaka zgodba.

Davno nekoč sem slišal rek, ki še vedno velja. "Nesposobni so sposobni onesposobiti sposobne".

No, saj tudi na smeti firmo je prišla na podoben način.

Zelo je pomembno, da se dobro oženiš.

gost 22 (ni preverjeno)

pa ka nihče jo nemre v rit brsnoti pa natirati stej knjižnice ? Pa če vidi ka je nej sposobna, ka tan sranje dela pa vzganja teror med sodelavci, ostani doma pri debelon majmuni, keri te je pomago nastaviti . Kak lejko ena nesposobna oseba obvladuje in maltretera večino v knjižnici, keri pošteno delajo.

janez janez (ni preverjeno)

Pa ka jo naj doj z balkona sujnejo?
To bi bil edini način, ka se je rejšijo. Dokeč of debeli ne krkne!

In reply to by gost 22 (ni preverjeno)

Bateri (ni preverjeno)

Tako je ko norci norcem zaupajo oblast.

Blend (ni preverjeno)

Nemrejo, ker jo podpira Perhavcova!

PRINC (ni preverjeno)

MA TO TI JE STROKOVNI SVET.

Starejše novice