V Pomurju imamo veliko zanimivih in uspešnih ljudi. Na ta seznam lahko sedaj dodamo tudi najboljšega picopeka v Sloveniji.

Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je bilo prizorišče tekmovanja oziroma odprtega prvenstva v izdelavi pic, ki ga pripravlja Društvoj kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Med picopeki smo imeli tudi Pomurci svoje predstavnike, zablestel pa je Martin Žokš, ki je najbolj od vseh prepričal žirijo in si "pripekel" naziv najboljšega picopeka v Sloveniji.

"Na tekmovanje sem se v bistvu prijavil en dan pred začetkom, na to me je nagovoril kuhar oziroma picopek, ki mi pomaga v moji gostilni. No, na koncu pa sem nato celo zmagal," nam uvodoma pove Žokš, ki ga predvidoma v aprilu čaka svetovno prvenstvo picopekov v italijanskem Neaplju, kjer se bo zbralo približno 500 najboljših picopekov iz celega sveta.

Ocenjevalce je prepričal s pico, ki jo je poimenoval drvarska pica. Njena posebnost je to, da je testu dodana moka bučne pogače, na njej pa najdemo pelate, šunko, sir, narezljane šampinjone, papriko in nekaj bazilike.

Pice peče šele dobro leto dni

Ob tem verjetno marsikdo pomisli, da Martin pice peče že dobršen del življenja. No, temu ni tako. Naš sogovornik, ki prihaja iz Kovačevcev se s peko pic ukvarja šele dobro leto. Ja, prav ste slišali, dobro leto. Po poklicu je namreč gozdar.

"Sem sicer končal šolo za kuharja, a sem nato naredil prekvalifikacijo za gozdarja. Tukaj, v Kovačevcih imamo okrepčevalnico in pred dobrim letom dni sem se odločil, da v eni izmed sob naredim krušno peč in pričnem s peko pic".

Rad eksperimentira

Hobi, kot pravi sam, je nato postal resna zadeva, zadnje priznanje pa potrjuje, da se v kuhinji oziroma ob peči, še kako dobro znajde. V smehu dodaja, da je bilo kar nekaj pic zažganih preden so jo dali v ponudbo, a da je to normalen proces učenja.

"Najbolj pomembno je to, da so ljudje s picami zadovoljni. To pomeni, da nekaj delaš prav in zato se tudi splača poizkušati nove stvari. Tudi sam sem tak, da pri hrani rad eksperimentiram in tokrat se mi je to izplačalo".

Drvarska pica bo ena od treh, s katerimi se bo predstavil na svetovnem prvenstvu v Neaplju, kjer bo poizkušal presenetiti še s kakšno novostjo. Pravi, da bo do prvenstva doma preizkušal različne stvari, že sama uvrstitev v Neapelj pa mu pomeni toliko, da se s končno uvrstitvijo sploh ne obremenjuje.

Na pico od petka do nedelje in ob praznikih

Najboljši picopek v Sloveniji, ki kreira picovske mojstrovine v Okrepčevalnici pri Cimeštru v Kovačevcih, se za pečjo znajde zgolj od petka do nedelje. Tudi zato je pica pri njih na jedilniku zgolj te tri dni in ob praznikih.

"Trenutno pice nudimo od petka do nedelje in ob praznikih, je pa res, da je sedaj povpraševanje še nekoliko večje. Vendar za zdaj o tem, da bi pice pekli cel teden še ne razmišljam. Konec koncev sem sam med tednom v službi. Nikoli pa ne reci nikoli, bomo videli, kaj bo prinesel čas".

S spleta

Komentarji (25)

Starejše novice