Slika je simbolična.
Približuje se poletje, ko številni dijaki in študenti pogledujejo za študentskim delom. Kako se prijaviti v študentski servis in si urediti napotnico, katera dela so na voljo in kakšno je zanimanje študentov?

Obiskali smo Pomurski študentski servis in preverili, katera študentska dela so na voljo v Pomurju, po katerih delih je največje povpraševanje ter kakšna je povprečna urna postavka.

Študentska sila še vedno zelo dobrodošla za podjetja

Kot je za začetek izpostavil Darko Kutoš, direktor Pomurskega študentskega servisa, je mesec junij ravno pravi čas za iskanje počitniškega dela. V večini podjetij se v tem času pojavi potreba po dodatnem kadru, saj so številni dopusti in manko delavcev.  

»V podjetjih v pomurski regiji se v poletnih počitnicah pojavijo mesta za dodatno pomoč in v tem času, ko je dejansko zelo težko najti delovno silo je ta študentska sila zelo dobrodošla za podjetja, da nadomestijo te vrzeli, ki nastanejo v poletnem času zaradi dopustov in dobijo tudi nekaj sveže krvi mladih in motiviranih sodelavcev, da najdejo kandidate, ki se lahko kasneje tudi zaposlijo pri njih,« je pojasnil Kutoš.

»Na voljo so tako enostavna študentska dela kot tudi dela, za katere je potrebno neko predznanje«

To, da se pojavijo potrebe po dodatnem kadru, pa posledično vpliva na to, da je trenutno v Pomurju na voljo res pestra ponudba študentskih del

»Študentska dela so podobna kot pretekla leta. Najdejo se tako enostavna dela v podjetjih kot tudi bolj kompleksna dela, ki zahtevajo neko študijsko izobrazbo oziroma predznanje,« je izpostavil direktor študentskega servisa in dodal: 

»Zdaj je teh študentskih del dejansko ogromno, ker se začenja pač borba za te pozicije in podjetja sedaj že razpisujejo svoje potrebe, študenti in dijaki pa so v trenutnem položaju, da še nekateri recimo ne morejo zaradi šole ali pa izpitnih rokov pričeti z delom.«

A kot poudari Kutoš, pričakujejo, da se bo do konca meseca ta situacija uredila, večina študentskih del pa se bo oddalo. Zato je izrednega pomena, da si študenti in dijaki, ki želijo dobiti počitniško delo, le to čim hitreje tudi poiščejo.

Kako začeti študentsko delo?

Ker pa se nekateri študenti in dijaki to leto morda prvič srečujejo s počitniškim delom, kako torej sploh začeti študentsko delo? Kaj vse si je treba urediti, če želiš delati preko študentske napotnice?

»Tisti, ki še niso pri nas registrirani morajo najprej opraviti včlanitev. In sicer na naši spletni strani je potrebno oddati enostaven vpisni obrazec s podatki, kot so na primer osnovni podatki, davčna številka, emšo, bančni račun. Na podlagi teh podatkov mi nato preverimo, ali ta bodoči član izpolnjuje pogoje za študentsko delo, ali ima veljaven status dijaka ali študenta

In potem, ko se ta spletna registracija zaključi, ima študent ali dijak možnost kandidirati za naša objavljena dela ali pa tudi dela, ki si jih mogoče sam uredi pri znancih, prijateljih,« je pojasnil Kutoš.

Kako si urediti napotnico za delo?

Prosta delovna mesta so objavljena v e-poslovalnici Pomurskega študentskega servisa, kjer je prav tako zapisano, kaj se zahteva za določeno delo ter kaj je potrebno za določeno delo storiti oziroma kako se lahko kontaktira delodajalca.

»Posamezni študent ali dijak se torej domeni z delodajalcem glede dela. In ko delodajalci ugotovijo, da je ta študent ustrezen za njihov profil, ki ga iščejo, potem je naslednji korak naročilo napotnice za delo.

Napotnica za delo je pravno formalni papir, ki omogoča da lahko študenti in dijaki sploh delajo, ter po drugi strani tudi omogoča obračun in plačilo študentskega dela. Torej za kakršnokoli delo, ki ga dobite, je potrebno izdati napotnico. In tudi to je enostavno za storiti na našem spletnem portalu,« je še dodal. 

Naročilo napotnice za študentsko delo za člane Pomurskega študentskega servisa je mogoče tukaj

Študentom pri iskanju dela najbolj pomembno plačilo

Kot opažajo na Pomurskem študentskem servisu, sicer študenti in dijaki pri iskanju dela upoštevajo tri kriterije: plačilo, kraj dela in vrsto dela.

»Študenti in dijaki pri odločitvi, kam iti delat, upoštevajo tri kriterije. Prvi kriterij je ta, koliko je delo plačano, to se pravi rajši grejo delat tja, kjer je več plačano. Drugi pomemben dejavnik je kraj opravljanja dela. Če je delo v bližini doma, potem ga grejo raje opravljat. Tretja zadeva pa je, kakšna je vrsta dela, vsak bi seveda raje delal lažje kot pa težje delo,« je izpostavil direktor Pomurskega študentskega servisa.

Najbolj pomembno pa jim je predvsem plačilo. Če je delo dobro plačano, je lahko tudi težko in se bo vseeno takoj razgrabilo, saj se mladi zavedajo, da bodo tako več zaslužili. 

»Če je neka cena dela recimo deset evrov bruto, bo to delo takoj šlo, pa tudi če bo recimo to delo zajemalo, da je potrebno čistiti stranišča. Tako, da dela, ki se razgrabijo v trenutku, so tista najbolj plačana dela,« je zaključil direktor Pomurskega študentskega servisa,« je še dodal.

Študentska urna postavka za določena dela tudi do 15 evrov na uro

Koliko pa se torej lahko zasluži s študentskim počitniškim delom v Pomurju oziroma kakšna je povprečna urna postavka za študente?

»Tarife se predvsem razlikujejo glede na to, za kakšno delovno okolje gre. Zdaj če na primer neka gostilna nujno rabi nekega študenta, ga bo plačala več, kot pa podjetje, ki ga ne rabi nujno. Podobno je tudi v primeru, da je neko delo težje, bolj kompleksno in zahteva od študenta neko znanje, to na primer govorim o programiranju, dizajnu, konstruiranju. Te cene lahko grejo tudi do deset, 15, tudi več evrov na uro bruto.

Neka ta proizvodna, osnovna dela pa so plačana tu nekje v bližini te minimalne zaščitene tarife. Tako, da jaz mislim, da študentska dela v osnovi niso slabo plačana so pa seveda različna,« je zaključil Kutoš.

Minimalna študentska postavka v Sloveniji se je sicer povišala z 21. januarjem, ko je bil dvig minimalne plače. Z dosedanjih 6,17 evra se je tako zvišala na 6,92 evra bruto oziroma 5,85 evra neto

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Za 5.85 Evra študenti delali nedo oziroma zelo redki.

zgrejbaš (nepreverjen)

študenti nedo nej ka so razvajeni...morejo pa za telko delati njihovi starši in tou prokleto fejst ka dobijo telko neto na uro...tou je žalostno

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

zgrejbaš študenti majo praf ka ne delajo za minimalca, ka tou se more idnouk končati in tou je prvi korak.

In reply to by zgrejbaš (nepreverjen)

tiuiioo (nepreverjen)

Nikoli se ne bo končalo, dokler ti levi, kvazi desni in vsi ki so na vladi uvažajo poceni balkansko delovno silo. Nikoli. Na to pa pritiskajo v ozadju pokvarjeni delodajalci, ki financirajo politične stranke in krog je sklenjen.

In reply to by . (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Delodajalci jih napizdijo, da dobijo več, če delajo na črno, delodajalcu tako ni treba plačati prispevkov, pa za penzijo študentom tudi ne gre, kar opazijo čez čas. Ko se poškodujejo delodajalec tudi nima nič s tem.

. (nepreverjen)

Ne filozofrjraj či se poškodujejo ma delodajalec s ten se. Lejko delajo na čarno pa ipak majo napotnico kera jin garantejra nekaj. Malo na napotnico, malo na roko pa je.

In reply to by .. (nepreverjen)

Mentor (nepreverjen)

Na konce se zgodij ka študent boukše plačane kak tiste delavec kere toga študenta 3 mejsece včij in uvaja v delo. Kar zelo izčrpava tega delavca. Da ga pa malo nafčij te se pa tej študent premijsle in odijde. Jebite se delodajalci in vaši študentje.

gg44g3gg43g43 (nepreverjen)

Pa što je krijf gnijle smrdejči sindikati pohabljeni paraziti in škodljive pogane njim pisati pa jih gnjaviti gnoji od gnojof! Za vsak poklic bi moralo biti dolečo netto plača na uro kot je v avstriji ne pa da ima študent več plačano kot redno zaposleni delavec svinjarija od svinjarije!

. (nepreverjen)

Ja no rejdno zaposleni pa ma dopust pa božičnico pa bolniško pa malico, tak ka je nej se čarno bejlo.

In reply to by gg44g3gg43g43 (nepreverjen)

Finn Kinsella (nepreverjen)

So far this year, I've worked online and am a full-time student. I'm using an online business opportunity I heard about that has made a lot of money. It's very simple to use, and I'm glad I found it. This is what I do.

Just open the link------------------------>>> https://topearner01.blogspot.com/

Starejše novice