Slika je simbolična.
Približuje se poletje, ko številni dijaki in študenti pogledujejo za študentskim delom. Kako se prijaviti v študentski servis in si urediti napotnico, katera dela so na voljo in kakšno je zanimanje študentov?

Obiskali smo Pomurski študentski servis in preverili, katera študentska dela so na voljo v Pomurju, po katerih delih je največje povpraševanje in kakšne so urne postavke.

Darko Kutoš, direktor Pomurskega študentskega servisa, je dejal, da se tempo iskanja del oziroma povpraševanja po dijakih in študentih zelo povečuje.

»Dijaki in študentje, ki so primarno v šoli, se ubadajo z drugimi zadevami tekom odraščanja in na eni točki pridejo do pozicije, ko želijo nekaj prispevati v obliki nekega dela in zaslužiti nekaj denarja,« je razložil Kutoš.

Podjetje že zdaj zelo pospešeno objavljajo potrebe

Nekateri dijaki in študenti se to leto morda prvič srečujejo s počitniškim delom. Kako sploh začeti študentsko delo? Kaj vse si je treba urediti?

»Najprej se je potrebno registrirati in podati en del podatkov, ki so nujni za izdajo same napotnice za delo.

Ko se nekdo registrira, potem pride iskanje dela. Delo je možno najti na več načinov. Na naši spletni strani je ena velika količina objavljenih del, ker podjetja že zdaj zelo pospešeno objavljajo svoje potrebe

Dijaki in študentje, ki bi želeli imeti lažjo pot do dela, morajo že zdaj začeti z iskanjem dela. Takoj je potrebno navezati kontakt z delodajalcem,« je pojasnil.

Darko Kutoš, direktor Pomurskega študentskega servisa.

Kaj pa plačilo? Kakšna je minimalna tarifa in kdo ponuja največ?

Minimalna tarifa za študentsko delo se vsako leto določi na podlagi gibanja plač.

»Trenutna minimalna tarifa za študentsko delo je 7,21 evra bruto, kar pomeni 6,20 evra neto na uro. Kot vsi zaposleni, tudi študentje in dijaki plačujejo prispevek za pokojninsko zavarovanje.

Ta tarifa je najnižja, se pa tarife višajo glede na zahtevnost dela, glede na pogoje in okoliščine, ki spremljajo delo. Če ima nekdo neka znanja, ki so bolj redka, ali zahtevajo višjo izobrazbo, so ta dela seveda višje plačana,« je povedal Kutoš.

Kakšne pa so najvišje tarife? Kutoš pojasnjuje, da jih ni. »Lahko je tarifa tudi 50 evrov na uro, saj če je nekdo računalniški strokovnjak in gre programirati, dosegajo tarife tudi na 40 ali 50 evrov na uro,« je dejal.

Zakaj je pomembno, da si delo študentje in dijaki iščejo že zdaj?

Delo je potrebno iskati že zdaj, saj bo čez en mesec, ko bo konec šole, iskalcev bistveno več, del, ki pa so sedaj na razpolago, pa bistveno manj.

»Ne gre za to, da se takrat ne bi našlo delo, ampak bo iskanje takrat bistveno težje.

V tem trenutku je recimo največ iskanja za delo v soboški bolnišnici, v McDonald'su in v Arcontu, tam iščejo več kot 100 ljudi,« je še razkril.

Komentarji (16)

. (ni preverjeno)

6,20 na uro brez potnih in malice je niti minimalec nej.

MC (ni preverjeno)

6,20 EUR zaslužijo neto, kar ob 180 urah pomeni 1116 EUR + malica.

In reply to by . (ni preverjeno)

citroen (ni preverjeno)

Malo boljše preberi, 6,20 je neto. Bruto je 7,21 x 176 ur = 1.268,96, kar je več kot minimalec!

Tako ima študent boljšo plačo kot pa redno zaposlen.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

cittoen malo zračunej minimalna je neto 902 Evra plus malica za ajde 23 dni nekje 140 Evrov plus prevoz ajde 50 Evrov. Tou je 1092 Evra. Za isto delo študent za 176 ur dobi 1091 Evro. Tak ka je tou kumaj minimalec, za keroga de redko keri študent delo.

In reply to by citroen (ni preverjeno)

Philipines (ni preverjeno)

Eni so redno zaposleni za takšo plačo in so stari celo 50 let. Pa garajo, študent nikoli nede garo...

In reply to by . (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Po toči je prepozno zvoniti,pravi stari rek in še kako drži.Delodajalci to je za vas,pred 15,10 leti ste zavračali nas,ki smo izgubili službe po krivdi politike,takrat ste rekli da rabite mlad kader,sedaj pa mlad kader gre v tujino za boljši zaslužek in ga ni več mogoče dobiti nazaj zato pa zaposljujete tujce ker so cenejša delovna sila ampak tega se ne zavedate da,ko se tujec nauči delati gre v Avstrijo,Nemčijo,Švico ali kam drugam,kar ste si skuhali to pojejte vi delodajalci.

Memori2022 (ni preverjeno)

Redki tujec gre naprej v Avstrijo Nemcijo…
ni tak lahko izpolnit pogoj in iti naprej v tisti ta boljsi EU, tudi tam bo samo poceni delovna sila kot delavec, vedno se prituzujejo delavci redko kdaj bolj izobrazen kader ali ljudje s poklicom, samo jocete 10,15 let, nic pa ne naredite, pa saj so vsa vrata za boljsi EU odprta, nekateri delajo v bliznjem Boxmarku pa se tudi zato mnogi pravite da za minimalec ne boste delali tam, samo jocete in jamrate kaj mislite da boste imeli ali v SLO ali v EU dvojno ali trojno placo?
V solo bi hodili pa bi se izobrazili za kaj vec.
Zivite na sociali, zivite od otroskih dodatkov, jamrajte pa kdaj vam kdo delo ponudi imejte se naprej izgovore, pa sto in eno bolezen, tak ste navajeni, samo ne sprejmite delo ki je minimalna placa!!!! Boljse doma sedet pa jokat, rojevat otroke , ene so ze iste kot bosanke ki nikdar nic ne delajo, pa se tolazit s tem kak jim vse nudite pa kak vse imajo vasi otroci, drzava vas pa hrani in vase otroke. ( beri narod ki dela za lenuhe)
Bo pa prisla starost in vas bo vprasala kje vam je mladost.
Izgovor ni minimalna placa temvec lenoba ker vam ni za nobeno delo! Bog ne daj da nekdo nekaj ima je pa lopov in prevarant.
In ene ta iste zgodbe iz dneva v dan

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

sdasderf (ni preverjeno)

Naj ugiban..tudi ti si delavec na minimalci oz. mogoce malo kaj prek pa zagovarjas delodajalce?:D

In reply to by Memori2022 (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

V Sloveniji je res super. Delavci na minimalci, šef pa gre na dopust v Dubaj. Tudi migranti niso rešitev. Vzemimo da Pomgrad zaposli gradbenega delavca iz Prištine. Po kakšnem letu lahko pripelje še ženo in pet ptrok. Žena nezaposlena, otroci imajo maximalne otroške dodatke, v šoli zastonj kosilo in malico in še socialno pomoč. Koliko je potem realna cena tega "poceni delavca"? Kdaj politik laže? Ko odpira usta.

In reply to by Memori2022 (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, za 6 eur na uro niti tja proti tistemu podjetju ne pogledam.

Naj ljudi pošteno plačajo.

No, tudi študentje naj imajo počitnice.

Mimogrede.

Tudi brez tega servisa lahko študentje delajo.

In del uradno, del pa na roko.

TTX

Što de si ščeo zaslužiti za izpit za avto ali pa novi skuter, de šao delat ;) Nej pa na cecki od mame pa atija vijso. Pa še delovne navade dobijo ta plastična pa zblojena deca.

.... ..... (ni preverjeno)

Vsi pač nimajo delovnih navad. Pravijo, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Da se zaslužiti. Če nisi preveč pohlepen, si lahko tudi zadovoljen s tem kolikor zaslužiš.

In reply to by TTX

smrkci (ni preverjeno)

Resnic je ta da me je politika in delodajalci prisilila da moram delati na črno in to že 15 let,zakaj bi sedaj šel k nekemu delodajalcu delat itak mi ne da te plače ki jo sedaj zaslužim na črno in še ena dobra stvar je da sem sam svoj šef.Veste ko vas politika in delodajalci prisilijo da moreš preživeti,vedno sem upošteval od Titoja nasvet tovariš znajdi se in ta nasvet je resnica in še enega imam vedno v mislih tujega ne jemlji ker je prekleto.Tito je bil drugi bog sedanji politiki po celem svetu so neki šalabajzerji celo v Sloveniji.

. (ni preverjeno)

Prav je tako. Kdor hoče, naj dela in si izboljša svoj osebni standard. Nasvet; znajdi se, pa je bolj pisan na kožo lenim socialnim podpirancem, ki se požvižgajo na besede; tujega ne jemlji! Lepo jim je, da nosijo z dneva v dan v usta "krmilo" pridelano s tujimi žulji.

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Kakšna bo tvoja pokojnina?

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Žukel (ni preverjeno)

Vsi mamo izbiro celo življenje. Kda smo mladi mamo možnost, ka v počitnicaj poležavamo in se dugočasimo ali pa kaj naredimo za sebej. Neje samo cejna pomembna. Je tude izkušnja, nova spoznanstva ( realna, nej tik tok ali fejsbuk). Vsaka nova izkušnja ti odpre oči in spoznaš kakšne so zakonitosti v realnon življenji.
Što to prej spozna njemi je kesnej ležje.

Starejše novice