Slika je simbolična.
Zdravje v občini: V Murski Soboti manj zlomov kolka pri starejših, več srčnih kapi.

Med prebivalci Mestne občine Murska Sobota, starimi od 35 do 74 let, je več bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi od povprečja v Sloveniji, med starejšimi prebivalci te občine pa manj bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka.

Visok je delež kadilcev, manj pa je klopnega meningoencefalitisa, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Letos objavljeni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zbrani v prikazu Zdravje v občini, ki se nekateri nanašajo tudi na povprečje daljšega časovnega obdobja, kažejo, da je na območju murskosoboške občine bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 21,5 koledarskih dni na leto, kar je več kot v celotni Sloveniji, kjer je povprečje 19,4 dni.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil višji od povprečja, pri sladkorni bolezni pa so občani Murske Sobote blizu slovenskemu povprečju.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 3,7 na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let, kar je več od slovenskega povprečja, ki je dve.

Pri starejših prebivalcih občine pa je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 4,8 na 1000 prebivalcev, kar pa je znatno nižje od slovenskega povprečja, ki je 6,4.

Nižja od slovenskega povprečja je na Murskosoboškem tudi stopnja umrljivosti zaradi samomora.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,1 na 1000 prebivalcev, kar je podobno, kot je slovensko povprečje.

Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji pa je bil višji od slovenskega povprečja.

Odzivnost v presejalnem programu Svit je v tej pomurski občini malenkost boljša od slovenskega povprečja, presejanost v programu Zora pa nekoliko nižja. Telesni fitnes otrok je blizu slovenskemu povprečju.

Trend glede deleža rednih in občasnih kadilcev pa kaže, da je ta delež na območju občine Murska Sobota višji, kot je povprečje tako pomurske regije kot Slovenije.

Hkrati kaže tudi, da se ta delež v tej občini v zadnjih letih ne znižuje tako hitro, kot se v povprečju v celotni pomurski regiji, izhaja iz objavljenih podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentarji (15)

Takjego (ni preverjeno)

To ze znamo 20 let nej?! :) Vejpa vsaki moski pije, kadi, zrejo se sunke, cuker. Kelko je trenutno slascicarn v MS neje normalno. Mcdonadls skos pun, turceki skos puni. 4 clanska familija kupe in pozre celo svinjo v enon leti. Deca odijo okole z visecimi vampami s sladoledon v roki. Ka pa lejko cakamo? Zivot do 80-90 leta brez zdravstvenih tezav… s pivo v roki saki den tezko

čarni vrag (ni preverjeno)

SEREŠ

In reply to by Takjego (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

SEREŠ

In reply to by Takjego (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Število srčnih kapi v Murski Soboti močno odstopa od slovenskega povprečja
to je zato
ker možganska kap jih itak nemre
KER u SOBOTI NeMAJO MOŽGANOV

Gost55 (ni preverjeno)

Potem takem ti nikoli ne boš imel možganske kapi.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

oni imajo drek u glavoj

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

KVALITETA ZDRA… (ni preverjeno)

ODSTOPA ZATO KER KVALITETA ZDRAVNIKOV V BOLNICI RAKIČAN TUDI ZELO, ZELO MOČNO ODSTOPA OD SLOVENSKEGA POVPREČJA. Da ne govorim o opremi v MS bolnici, ki je nimajo, potem pa teške bolnike transportirajo v UKC Maribor. Kar je pa največji problem čakalna vrsta za kardiološki pregled je 2 leti v MS, zdaj pa vi meni povejte, kako lahko čaka človek bolan na srcu 2 leti ???? SEVEDA NE MORE, KER PREJ UMRE - bravo prekmursko in slovensko zdravstvo.

!!! (ni preverjeno)

Prvo kak prvo, zakoj se inan ne prijavis? Tak se tezko narociti in pelati v MB? Vejpa za tebe se in in tvoj zivot. Ce se ti nebos pobrigo za sebe se nisce nede

In reply to by KVALITETA ZDRA… (ni preverjeno)

Sava (ni preverjeno)

Ka ma bolnica in zdravstvo veze s številon kapi?

In reply to by KVALITETA ZDRA… (ni preverjeno)

Ohjoj (ni preverjeno)

In koliko od teh prizadetih je cepljenih? Evo, novinarji delo mate!

Ivgccfgh (ni preverjeno)

CEPIVO JE KRIVO 100% SRČNA KAP IN BUM CRKLO SVINJA!

Hjaoooo (ni preverjeno)

Ka bluzes ploscato zemljan?! V Prekmurji je dalec najvec antivexerov, keri so se nej cepili, ale po drugi strani najvec kapi. Kak te to skup ide? Znas racunati 1+1? Dejstvo je ka je tu najvec alkoholik in debelih lidi. Pac debeli pa pijanci so od nekda merali hitro, zaradi kapi, ciroz itd. Idi malo na cintore gledat letnice rojstev in smrti, pa de ti jasno. Ale tisti je tudi fejk in nateg?

In reply to by Ivgccfgh (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Tou je samo statistika kera nan čista nika ne povej.

suckless (ni preverjeno)

In koliko je prizadetih,pa na vladi

Brush Carter (ni preverjeno)

5G oddajniki.

Starejše novice