Na pediatrični kliniki tudi otroci s covidom-19, a več zaradi drugih okužb dihal.

Med otroško populacijo so se razmahnile okužbe dihal, ki so sicer pogostejše v zimskih mesecih, a so se jim najmlajši v pretekli sezoni ob vseh zaščitnih ukrepih za zajezitev koronavirusa uspeli izogniti. Na ljubljanski pediatrični kliniki trenutno zdravijo največ takih otrok, skrbijo pa tudi za otroke s koronavirusno okužbo.

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci spomnil strokovni direktor pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Pokorn, je bila pred dvema letoma huda epidemija gripe, ki je prizadela predvsem otroško populacijo.

»Ko je bilo tega konec, je prišel covid-19 in vsi ukrepi, ki so uspešno preprečevali širjenje tudi ostalih okužb. V sezoni 2020/21 tako nismo imeli gripe, tudi ne okužb z respiratorno sincicijskim virusom, ki vsako zimo napolni otroške oddelke bolnišnic,« je dejal.

Trenutna situacija v bolnišnicah podobna kot sredi zime

So se pa te okužbe začele pojavljati poleti, zdaj pa so se razmahnile v polni meri. Situacija v bolnišnicah je po njegovih besedah trenutno podobna kot sredi zime, kar gre pripisati temu, da sta se nabrali dve generaciji otrok, ki se s tem virusom niso srečali.

»Otroški oddelki v bolnišnicah so polni, infekcijska klinika je polno zasedena, na pediatrični kliniki je tudi velika obremenitev,« je opisal stanje.

Na covid oddeleku pediatrični kliniki pogosto novorojenčki

Na pediatrični kliniki imajo odprt tudi covidni oddelek. Med s koronavirusom okuženimi hospitaliziranimi so pogosto novorojenčki ali otroci v prvih mesecih življenja, pri katerih lahko pri okužbi pride še do vročinskega obolenja. To pri novorojencu lahko pogosto povzroči resna okužba, zato te otroke praviloma sprejmejo v bolnišnico.

»Dejansko gre pri najmlajših za sistemski vnetni odgovor, praviloma pa dolgotrajna hospitalizacija ni potrebna,« je dejal.

Praviloma pa na pediatrični kliniki zdravijo otroke z osnovnimi boleznimi, ki so okuženi s koronavirusom in so potrebovali pomoč predvsem zaradi poteka covida-19.

»Imeli smo tudi otroke z rakom, ki so imeli covid-19. Nekateri so to dobro prenesli, pri drugih so težave trajale zelo dolgo,«  je dejal.

Med otroško populacijo povečano kroženje virusa

Povečano kroženje virusa med otroško populacijo med otroško populacijo pa se za zdaj še ni odrazilo v povečanem številu večorganskega vnetnega sindroma, v tem valu po besedah Pokorna niso zabeležili še nobenega. Ob tem tem je opozoril, da ti sindromi navadno sledijo z nekajtedenskim zamikom po okužbi, zato lahko kakšen primer pričakujemo v naslednjih tednih.

Cepljenje za starejše od 12 let

Poudaril je, da je cepljenje priporočeno za starejše od 12 let, predvsem se mu zdi smiselno, da se cepijo otroci s kroničnimi boleznimi.

Kot je še pojasnil, so po uvedbi širokega cepljenja v Izraelu, ZDA in nekaterih zahodnoevropskih državah ugotovili, da lahko po drugem odmerku cepljenja pri mladih moških lahko pride do vnetja srčne mišice. Ta zaplet se pojavi v od 60 do 70 primerih na milijon cepljenih, gre pa za blago bolezen, ki mine brez posledic v tednu dni.

»Vnetje srčne mišice se lahko pojavi, tudi če zbolite za covidom-19, in to šestkrat pogosteje, kot bi se v isti populaciji po cepljenju,« je ponazoril.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Polisjfy (nepreverjen)

Realni problem je korona NATEG!

srednji sloj (nepreverjen)

Če si mlajši od 30 in zdrav imaš iste možnosti za smrt od covid19 kot za smrt od stranskih učinkov zaradi cepiva.

čarni vrag (nepreverjen)

Čestitam našim pediatrom na v nebo vpijočem neznanju. Se je kateri oglasil, ko smo zapirali šole, otroška igrišča in vrtce? Kolikor vem so še prilivali olje na ogenj z nekimi posledicami po kovidu. Zdaj pa otroci nimajo odpornosti proti drugim virusom in bakterijam. Kaj pa zdaj dragi otroški doktorji? To je rezultat vašega dela.

icterus (nepreverjen)

Najbole glup komentar, ka san ga kdaj prešto.
1. Očitno znaš več kak zdravniki za deco, najbokše ka te naredijo za šefa klinike
2. Si sploj prešto ka piše? Zaradi ukrepov (kerin ti tak fejst nasprotuješ) se je zmanjšala tudi pojavnost gripe in respiratornoga sincicijskoga virusa. (še en udarec za tebe)
3. Ali si zdravnik/mikrobiolog/virolog/imunolog/epidemiolog? Če karkoli od toga nejsi, je tvoje facebook-ovsko mnenje enako 0. Mogoče ti več znaš, ker si to prebral na spleti 😂
4. Kje piše, da so današnji otroci manj odporni? Kateri otroci in kje? Dokaži. Drži, ka se v vrtecaj pa v šolaj pride v stik s patogeni, isto kak drži, ka se mlajšo populacijo uspešno CEPI. (davica, tetanus oslovski kašelj)...ali tebe nejso cepili kda si bil dejte?
5. Kakšen rezultat? Česa? O čen blebetaš??? Pusti zdravljenje usposobljenim pa izobraženin za to. Ne piši s*anja, če maš lih 5 minut časa. Lejko pa voluntiraš na pediatričnih oddelkih, ka maš telko znanja s Facebooka.
Tvoje šimfanje je brez ene same logične id z dokazi podkrepljene osnove.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Si tij normalen??????

In reply to by icterus (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Bravo👏🏻👏🏻👏🏻
Z veseljem bi te povabil na kozarček. Dandanes je tako težko najti normalnega člokeka za pogovor.

In reply to by icterus (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Čuj jaz sem napiso tri stavke, ti pa tu nakladaš kak Maxim po diviziji. So otroške bolnice pune? Kaj je vzrok? To da so deca nej hodili v šolo, nej so se družili med seov in s tem krepili svoj imunski sistem. So se otroški doktori kaj oglasili in kritizirali te škodljive ukrepe. Nej so, ker zato moreš meti jajca. Ti maš izgleda bujno domišljijo. Razen toga ocenjuješ moje znanje in neznanje. Kak boš ti ocenjeval druge zato moreš nekaj znati. Nič sem jaz nej piso o cepljenji dece, to si si pa zmislo. O ostalih kretenizmih ne mislim pisati. Aja, če so deca tak odporni zakoj so te že konec poletja v bolnici?

In reply to by icterus (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nej san znal, ka tudi v norhausaj internet majo.

In reply to by icterus (nepreverjen)

Carnoga vraga vrag (nepreverjen)

Prav mas carni, ov je celi cajt govoro pa nam ni cist nic povedu, budala neizobrazena, sprana ovcka, on vrvle ka smo tak ka smo izolerali otroke izognilu gripan itd, svasta san ze ciu takse budalescine pa ze dugo nej. Zalostno na keron nivoji smo sicer pa sto nevej soboteinfo pa vljudno tala lajke pa dislajke tisti je itak bot alpa jansist dandanes

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

San mislo da lahko rodijo brez pct, ka so meli akcijo.

Starejše novice