Slika je simbolična.
Imate tudi vi doma goste, ki bi jih najraje nagnali? Govorimo, seveda, o kuhinjskih moljih.

Kuhinjski molji so neprijetni gostje v vsakem gospodinjstvu, saj lahko povzročijo škodo na vaših živilih in povzročijo veliko težav. Ti majhni škodljivci se hrani z živili, kot so moka, žitarice, riž, suho sadje, oreščki, začimbe in še več. Ko se enkrat pojavijo v naših živilih pa se zdi, da jih je nemogoče iztrebiti. 

Prvi korak pri reševanju problema s kuhinjskimi molji je, da prepoznate, kje se skrivajo. Pogosto jih najdemo v kuhinjskih omaricah, predalih, shrambah in na mestih, kjer shranjujete živila.

Oglejte si svoje zaloge in poiščite znake kontaminacije, kot so luknje v embalaži, sledi gosenic ali ličink, in žuželke same.

Okužena živila odvrzite! 

Ni ga človeka, ki bi z lahkim srcem zavrgel živila. A v primeru kuhinjskih moljev je to skorajda nujno. 

Ko prepoznate živila, ki so okužena z molji, jih čimprej zavrzite! Ne pozabite preveriti tudi drugih živil, saj se kuhinjski molji hitro širijo. Pri tem bodite pozorni na živila, ki so že pretečena ali jih ne boste več uporabljali.

Sledi čiščenje. Temeljito očistite vse površine, kjer ste našli kuhinjske molje. To vključuje čiščenje omaric, predalov, shramb in vseh površin, kjer shranjujete živila. Uporabite toplo milnico in dobro sperite vse površine. Poskrbite, da odstranite vse ostanke hrane in drobtin ter očistite morebitne madeže, ki bi lahko privabili molje.

Pasti za molje so učinkovito sredstvo za zatiranje teh škodljivcev. Postavite pasti v omarice, predale in shrambe, kjer ste opazili prisotnost moljev. Pasti privabijo molje in jih ujamejo, kar pomaga zmanjšati njihovo populacijo.

Steklena embalaža je odlična rešitev

Se vam doma nabirajo kozarci od vloženin? Nikar jih ne zavrzite, dobro jih operite in jih uporabite za shranjevanje živil. Preventiva je ključnega pomena pri preprečevanju ponovnega pojava kuhinjskih moljev. Shranjujte živila v hermetično zaprtih posodah, ki so iz plastike ali stekla, da preprečite, da bi molji dostopali do njih. Prav tako redno pregledujte svoje zaloge in odstranjujte stare ali poškodovane izdelke.

Lahko poskusite tudi naravna sredstva za odganjanje kuhinjskih moljev. Na primer, v omare lahko postavite vrečke s suhimi listi sivke, cedre ali lovorja, ki odbijajo molje. Prav tako lahko uporabite eterična olja teh rastlin, da naredite naravno razpršilo za odbijanje moljev.

Komentarji (3)

Debeli f. (ni preverjeno)

Prodajam mlade vuneke, zelo ugodno.

_DF_ (ni preverjeno)

Grand bar v borejcih 5/5

Tioo ruža (ni preverjeno)

Problem je v tem, da so jajčeca moljev že v živilih. Predvsem v mokastih živilih. Z mletjem zrn se ne izničijo vsi in sčasoma v živilih po določenem času zopet zaživijo.

Starejše novice