Slovenske železnice so danes preizkušale možnost vožnje hitrih vlakov po pomurskem železniškem kraku.

Danes je skozi Mursko Soboto poskusno peljal hitri vlak ETR 460, bolj poznan pod imenom Pendolino. Gre za vlak, ki se v ovinkih nagiba ter lahko tako skozi ovinke pelje občutno hitrje, tudi do 35 %.

Od Hodoša do Murske Sobote v 10 minutah

Najvišja hitrost, ki jo lahko doseže vlak, znaša več kot 200 km/h, a je ta v Sloveniji zakonsko omejena na 160 km/h. Tolikšno hitrost je na pomurskem kraku železnice danes tudi dosegel Pendolino. Pot med Mursko Soboto in Hodošem, ki sicer brez postankov traja skoraj 20 minut, je prevozil v dobrih 10 minutah. Kot smo izvedeli neuradno je preizkusna vožnja med Ormožem in Hodošem potekala po načrtih.

Kdaj bo vozil ni znano

Kdaj točno bi hitri vlak lahko pričel voziti tudi v severovzhodni del države zaenkrat še ni znano, je pa podobna testna vožnja pri nas potekala že pred slabima dvema letoma. Vožnja s hitrim nagibnim vlakom bi vsekakor močno skrajšala trajanje poti od Murske Sobote do Ljubljane, povišalo pa bi se tudi udobje potnikov.

Naše železnice premorejo 3 hitre vlake tipa Pendolino ETR 460, pri nas znane kot ICS (Intercity Slovenia). ICS vozi na relaciji Maribor-Ljubljana od leta 2000. Kasneje tudi na relaciji Koper-Ljubljana-Maribor ter nekajkrat na teden, Maribor-Graz (Gradec). Vlaki imajo dva razreda: 2. razred in 1. razred. Vagoni so pri vsakem vlaku trije, prostora v njih pa je za okoli 160 potnikov. Največja dovoljena hitrost vlakov ICS je 200 km/h, a zaradi veljavne zakonodaje v Republiki Sloveniji je omejitev 160 km/h (Na relaciji Maribor-Pragersko). Rekordna hitrost, ki jo je vlak dosegel na slovenskih tirih sicer znaša 207 km/h, dosežena pa je bila na progi med Pragerskim in Mariborom (homologacija vozila).

 Vir: Wikipedia

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Upam da ga kaki policaj ne ustavi, saj je omejitev SŽ, že od Matere Tereze 50/uro.

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Izredno rad bi se vozo s cugon, ampak dokeč de vožnja MS - LJ trajala 3 - 4h ...

čarni vrag (nepreverjen)

Sam sem se s tem Pendolinojem že peljal iz Murske Sobote v Ljubljano. Do Pragerskega je še šlo, pozneje pa je proga obupna.

kefir (nepreverjen)

Vupan ka pred Septembrom, ka me v LJ spravi v 1vori. Moren dale iti..

Sumič (nepreverjen)

Se pravi včeraj je peljal,pa nikad više...
Ta cug je že vozil Cmerarja ,ko je bila otvoritev elektrificirane proge. Ostalo pa dale tirajo dizelce v 80%. Kda do takši vlaki redno vozili in pa tudi ob sob.in ned.te bodo vlaki puni,nej pa zdaj ka nucaš 4 ure ka prideš do LJ.

Landini

Prvo kar bodo morali storiti je, da ukinejo tričetrt postajališč. Kaj ti bo hitri vlak, če pa stoji v vsaki vasici. Do Lj maks 5 postankov, pa smo rešili. Dokler pa za avtom pridem prej v Lj kot z vlakom, me pa ne bo noben videl. Pa tudi, če je zastonj. Čas dandanes ima ogromno ceno.

DF (nepreverjen)

jaz sem se jučer vozil sa cugom
Je imel na Pragerskom gumi defekt pa smo 3ure čekali da so zakrpili kolo
Jebeš tak ajzenpon

kepa (nepreverjen)

Kaj pa potniki?

Starejše novice