Predstavnik Sindikata delavcev trgovine Slovenije je prepričan, da je bila gospa Kaplan odpuščena zato, ker je sindikalna zaupnica zaposlenih v podjetju Nama IN d.o.o. . Foto: Bobo
Lidija Kaplan je bila 39 let zaposlena v podjetju Nama IN d.o.o., a ker je priča izjavila, da je obrekovala, je dobila izredno odpoved.

Na tiskovni konferenci je predstavnik Sindikata delavcev trgovine Slovenije, izvršni generalni sekretar sindikata Ladi Rožič  opozoril za nedopustne pritiske na predstavnike sindikata v podjetju, kjer je do nedavnega delala Lidija Kaplan. Ta je bila v podjetju zaposlena 39 let, ko je nenadoma dobila izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Razlog za tako hitro odpoved naj bi bilo to, da je nekomu povedala, da brunarica ni več v lasti podjetja Nama IN d.o.o., to je bilo, kot je povedala na tiskovni konferenci, še za časa nekdanje direktorice podjetja Nama IN d.o.o., Simone Kozjek. Ta pogovor naj bi se odvijal lansko leto 30. avgusta, je povedala Kaplan, slišala naj bi jo priča, zaradi česar je nato Kaplan dobila izredno odpoved, ki je že bila realizirana. 

»Vsebina domnevne izjave, da neka brunarica ni več v lasti delodajalca, že pojmovno ne more škoditi časti in dobremu imenu delodajalca v smislu kazenskega in materialnega prava, zato je očitno, da delodajalec kot zasebni tožilec v kazenskem postopku enostavno ne more uspeti,« je prepričan Rožič.

Priča še ni razkrita

Rožič je poudaril, da gre za zlorabo kazensko pravnega aparata za doseganje interesov v postopku odpovedi. Če gre za hujšo kršitev, se običajno odreagira nemudoma in ne pol leta po sumu kršitve, kot se je zgodilo v primeru Kaplanove. Prvo zaslišanje je bilo 19. marca letos in takrat so sindikati zahtevali, naj se ime te priče razkrije

Na tiskovni konferenci so mnenja podali predstavnik Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, Lidija Kaplan, ki je bila pred odpustitvijo sindikalna zaupnica v podjetju Nama IN do.o. in predsednica sindikata delavcev trgovine Tina Skubic.

»Torej skoraj 8 mesecev po domnevnem dogodku se je našla priča, ki ni zaposlena v podjetju kot delavka, ampak je vodja skladišč, zaposlena v podjetju Nama d.d., ki se je natančno spomnila dogodkov,« zadevo komentira sindikalist Rožič.

Skratka, delodajalec je sprožil izredno pisno odpoved o zaposlitvi zaradi enega domnevno izrečenega stavka, ta pa po besedah Rožiča niti ni v zvezi z opravljanjem dela niti z delodajalcem. Dodaja, da je bila tudi kršena pravica do zagovora.

V sindikatu zahtevajo preklic izredne odpovedi o zaposlitvi, prav tako pa pozivajo večinskega lastnika, to je Zavarovalnica Triglav, da pregleda poslovanje podjetja Nama IN d.o.o. , saj če bi res prišlo do obrekovanja, bi to morala sprožiti bivša direktorica Kozjek. Ta po njegovem mnenju z vsem skupaj niti ni bila seznanjena. 

Predpriprava za nova odpuščanja?

Rožič je še poudaril in javno vprašal lastnika, zavarovalnico Triglav: 

»Ali je poskus izredne odpovedi predsednice sindikata priprava za podobno ravnanje z njihovim predsednikom? Ker če lahko uspe to, da si nekdo izmisli, da je nekdo naredil neko dejanje, ki ga ne more dokazati in ga odpustijo, potem se nekaj čudnega dogaja v tem podjetju. V dosedanjih podobnih primerih so sodišča sodila v prid sindikalnemu zaupniku, vendar podjetju ni treba delavca reintegrirati, temveč se podjetje za ’bizaren’ denar znebi delavca, ki opozarja na kršitve zakonodaje,« je jasen Rožič.

Zapletom ni konca

Podoben primer se je zgodil nedavno v istem podjetju, kjer delavko obtožujejo, da je rekla, da je nekdo dobil tri stanovanja, priča pa spet ni imenovana. Poleg tega naj bi se zgodil še zaplet, ko so na istem obdolžilnem predlogu zapisali kar ime gospe Kaplan, namesto brunarice pa napisali stanovanja, pojasnjuje Rožič. V podjetju Nama IN d.o.o. in Nama d.d. se nekaj čudnega dogaja, zato pozivajo Zavarovalnico Triglav, da to preveri.

Pozivajo tudi Ministrstvo za delo in Vlado Republike Slovenije na nujno potrebno spremembo delovno pravne zakonodaje za večjo zaščito sindikalnih predstavnikov.  Povedal je še, da bodo o takem dogajanju v Sloveniji obvestili evropske inštitucije, ki tudi Sloveniji prepisuje direktive, ki pa se jih nihče ne drži.

»Izredno sem ogorčen, da sindikalna delavka dobi odpoved na podlagi nedokazanih dejstev.«

Tiskovna konferenca ob odpustitvi sindikalistke Lidije Kaplan. Foto: Ljubljanainfo

Lidija Kaplan: Sem v šoku

Lidija Kaplan je povedala, da je presenečan in v šoku, da so jo po 39 letih odpustili zaradi nedokazanih dejstev. V sindikatu delavcev trgovine Slovenije se vedno pogosteje srečujejo z odpovedmi iz krivdnih razlogov njihovim članom, zato so se odločili, da bodo zoper kršitelje vložili kazenske in odškodninske tožbe.

Odpuščena zato, ker je sindikalistka?

Seveda se postavlja vprašanje, ali je bila gospa Kaplan odpuščena zaradi svojega sindikalnega delovanja?

»Tako je,«  je jasen Rožič.

Nama je trgovina v centru Ljubljane, njen večinski lastnik v 51 odstotkih pa je država oziroma Zavarovalnica Triglav, ki je v lasti države. Rožič je prepričan, da si česa takega država ne sme dovoliti in da bi morali predstavniki države, ki sedijo v nadzornem svetu Triglava vendarle pogledati, kaj se v podjetju dogaja.  Poudarja, da ne želijo delati škode podjetju, a če ne bo šlo drugače, bodo pozvali k ukinitvi zavarovanj in bojkotu kupovanja v tej trgovini.

Sindikat seveda želi, da gospo Kaplan zaposlijo nazaj, prepričani so, da bo gospa na sodišču uspešna. Kaplan je sicer sindikalna zaupnica zaposlenih v podjetju Nama IN d.o.o. .

Komentarji (5)

. (ni preverjeno)

Ge je pa brunarica zaj in kdo je not?

Bindi (ni preverjeno)

Sem slišal da tita že pospravljajo iz Beograda
Baje se seli v Kumrovac
To bo super za nas
bomo še kaj zaslužili od turizma
Kumrovac je blizu

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Tou so komedijanti za vsako trditev moreš meti dokaz nej pa rekla, kazala.

22 (ni preverjeno)

So pač taki časi. Danes si, jutri te ni. Odpoved lahko dobiš mimo grede. Tudi to je treba jemati kot pridobljeno "vrednoto" osamosvojitve. Gnilega socializma, ki je nudil stalno zaposlitev pač ni več. Prišli so lakomni kapitalisti, ki lahko počnejo z delovno silo, kar želijo. Delavec je postal suženj in hlapec.

Bindi (ni preverjeno)

Seveda gre za navaden mobing nad delavko. Odpustiti vodstvo, ne nje.
Vsa zgodba je pa slabo razložena, nesposoben pisunček pač. Kakšna brunarica ...

Starejše novice