Danes zvečer se tudi v naših krajih obetajo močnejše padavine, ki bi lahko povzročile vnovično poplavljanje reke Mure. Pri gasilcih in direkciji za vode smo preverili, kakšna je možnost poplavljanja.

Kot smo poročali, je Agencija Republike Slovenije za okolje zaradi obilnejših padavin, ki se obetajo zvečer in bodo vztrajale vse do jutra, izdala oranžno opozorilo za možnost poplav tudi na območju Pomurja.

»Popoldan in ponoči bo predvidoma narasla reka Mura, ki se bo razlivala znotraj protipoplavnih nasipov,« so napovedali pri agenciji za okolje.

Kakšno je stanje z nasipi, ki so jih poplave v začetku avgusta uničile in kakšna je pripravljenost gasilskih društev v primeru vnovičnega poplavljanja?

Preberite še:

»Zdaj so čisto normalne razmere na reki Muri, pretoki so pod vsemi kritičnimi mejami«

Kot nam je povedal Anton Kustec, vodja sektorja za območje Mure na Direkciji za vode Republike Slovenije, se v Dolnji Bistrici, kjer so poplave v začetku avgusta predrle nasip ob reki Muri in poplavile številne hiše, za zdaj ne pričakuje obsežnejših poplav, saj je pretok vode v mejah normale, obilnejših padavin pa ni bilo.

»Zdaj so čisto normalne razmere na reki Muri, pretoki so pod vsemi kritičnimi mejami, tako da to je normalen pretok, katerega pričakujemo čez celotno obdobje,« je pojasnil Kustec. 

Da se nam ne obeta nič hujšega meni tudi poveljnik Gasilske zveze Črenšovci Miroslav Vuk, a dodaja, da se lahko situacija hitro spremeni. 

»Ne morem reči, da ni mogoče, smo pa dejansko na tej informaciji, da naj ta val vode oziroma pritisk iz teh padavin ne bi ravno pritiskal proti našim predelom z reko Muro,« je povedal Vuk.

»Smo še zmeraj zavarovani z vrečami na nasipih«

Ker pa je tovrstne dogodke težko napovedati, deroča voda lahko pride tudi iz sosednje Avstrije, so gasilci na celotnem območju ob reki Muri v polni pripravljenosti za intervencijo, če bo prišlo do poplavljanja. 

»Smo še zmeraj zavarovani z vrečami na nasipih, teh je kar precejšnje število, in seveda na najbolj občutljivih točkah. Cel čas se izvaja tudi nadzor nad tem nasipom, mi tega nasipa še ne pustimo pri miru,« je poudaril poveljnik Gasilske zveze Črenšovci. 

Skrbijo jih predvsem manjši vodotoki ob naseljih, kot je na primer potok Črnec, zaradi česar so že priskrbeli več tisoč protipoplavnih vreč in dodaten pesek.

»Trenutno smo mislim da z zadostno razpoložljivostjo materiala, da se lahko ubranimo za vsak slučaj, čeprav verjetno ne bo ravno ta voda šla proti nam, ampak jutri se bo znalo, kolikšna je dejansko še potreba nabaviti spet rezerve, od vreč, do peska, do folije za sanacijo nasipov,« je še dodal Vuk.

Nasipi še vedno v fazi sanacije

Še vedno pa so v fazi sanacije tudi uničeni nasipi, ki jih želijo razširiti in nadgraditi, a so za to potrebna še soglasja za uporabo kmetijskih zemljišč, pri katerih se zatika.

Nasipi so zato za zdaj zgolj intervencijsko zadelani, kar pa obsežnejše deroče vode ne bi zadržalo.

»Ko so se vode umirile, se je vse malo posušilo, smo celotne betonske bloke izkopali, smo sanirali temeljna tla in potem smo intervencijsko zadelali te visokovodne nasipe,« je še dodal Kustec.

Tudi v prihodnje nujna pripravljenost na razlivanje vod

Čeprav se črn scenarij tokrat ni uresničil, gasilci tako opozarjajo, da bo potrebno tudi v prihodnje biti v pripravljenosti za intervencije, saj je možnost razlivanja vod ob močnejših nevihtah še vedno precejšnja.

»Nikakor ne bomo smeli nad tem delom popustiti, da ne bi bili pripravljeni oziroma, da ne bi imeli dovolj zalog za preprečevanje razlivanja vod,« je dodal Vuk.

Tudi za ostale občane še vedno velja, da spremljajo vremenska opozorila in upoštevajo vsa navodila civilnega štaba ter se v primeru poplav ustrezno zaščitijo.

Komentarji (5)

Stari sobočanec (ni preverjeno)

Zaj ob 20.00 je pretok Mure 365 kubični metrof na sekundo. To je 4 krat menje kak te. Mi je pajdaš povedo. 4 krat menje !!!

Jhggg (ni preverjeno)

Mogoče so Avstrijci pravočasno izpraznili jezera za nasipi.

čarni vrag (ni preverjeno)

V kakšnon jeziki govori te Vuk?

čarni vrag (ni preverjeno)

Ker pa je tovrstne dogodke težko napovedati, deroča voda lahko pride tudi iz sosednje Avstrije,

Za božjo volo, vej pa odkod teče Mura. Iz Zanzibara.

maltempi (ni preverjeno)

triesteprimait/cronaca/maltempo-trieste-29-agosto-50-interventi-coda

Starejše novice