Foto: Jure Kravanja
V Mursko Soboto se vrača festivala sodobnega plesa Front@, tokrat že 18. leto zapored. Organizatorji dogodka so danes povedali nekaj več o pestrem dogajanju festivali.

Med 30. avgustom in 2. septembrom bo v Murski Soboti že 18. izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@.

Na štirinajstih festivalskih dogodkih se bodo na treh prizoriščih predstavili plesni ustvarjalci iz Velike Britanije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Švedske, Koreje, Tajvana, Nemčije, Nizozemske in Slovenije.

Festival nastaja v produkciji zavoda Flota, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom iz Murske Sobote, partnerji Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in zavodom Bunker, Ljubljana, ob podpori ministrstva za kulturo in Mestne občine Murska Sobota.

V prostorih Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota so organizatorji in ostali sodelujoči predstavili, kaj vse čaka obiskovalce letošnjega festivala.

Med prisotnimi so bili vodja zavoda Flota in plesnega festivala Front@ Matjaž Farič, direktorica zavoda za kulturo, turizem in šport Brigita Perhavec, programska voditeljica zavoda Bunker Ljubljana Mojca Jug, v. d. direktorja MIKK Robert Titan Felix in prostovoljka ter dramaturginja Staša Prah. 

Prostor za odprt pogovor

Farič je pojasnil, da bodo tudi tokrat obiskovalci imeli možnost zastavljanja vprašanj, nekaj, kar se je že v preteklosti izkazalo kot odlična praksa za razjasnjevanje dilem o plesu:

»Odločili smo se, da vse naredimo malo bolj sproščeno, da lahko obiskovalci direktno sprašujejo stvari, ki jih zanimajo. V Murski Soboti so obiskovalci kar pogumni in nas veseli, da ta komunikacija z umetniki vedno nekako steče.«

Farič je dodal, da je festival izjemno dobro sprejet tako v Murski Soboti, še bolj pa v tujini, kjer ima že prepoznavno ime:

»Trudimo se, da v Mursko Soboto pripeljemo predstave, ki po navadi niso običajne za tako okolje. Da obiskovalci vidijo predstave, kot so predstavljene na večjih festivalih, večjih mestih.«

Nad festivalskim dogajanjem in harmoničnim sodelovanjem je navdušena tudi direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec, ki je festival sodbenega plesa označila kot vrhunski dogodek, en izmed pomembnejših na področju kulture v Murski Soboti. 

Staša Prah, prostovoljka in dramaturginja, ki že vrsto let pomaga pri nastajanju festivala in ustvarjanju vsebin, razlaga, da festivalsko vzdušje pričara prav posebno vez med organizatorji dogodka in obiskovalci, po njenih besedah je čez leta nastala neke vrste družinska naveza, ob tem pa je izpostavila, da je pestro dogajanje, ki mu bomo ponovno priča v naslednjih dneh, nekaj, kar mora vsak izkusiti: 

»Ni to samo festival, ampak ena priložnost videti stvari, ki jih najbrž drugače nikoli ne bi imeli priložnosti. Niti vedeti, da obstajajo, kaj pa šele doživeti. Vsak uprizoritveni dogodek je izkušnja, to se ne da videti na videu, če doživiš, če si del tega, to odneseš za celo življenje naprej in se oplemenitiš.«

V ospredju intima 

V letošnjem programu prevladujejo dueti in zato tudi teme, ki se dotikajo predvsem intime.

Dvojina je prisotna tudi v programski odločitvi, da festivalske večere zaključimo glasbeno, s koncertoma in DJ setom. In ne nazadnje, nastopajoči in gledalci predstavljajo dvojino/ustvarjajo duet.

Danes ga bistveno sooblikujeta fizična oddaljenost in navidezni paravan v obliki ekrana.

Neposredna komunikacija med ustvarjalci in gledalci je preprost način, da se umetnost približa obiskovalcem in razblinijo miti o nerazumljivosti in nedostopnosti sodobne umetnosti.

V primeru dežja bodo zunanje prireditve izvedene v Gledališču Park oziroma v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota.

Pomanjkanje bližine, dotika in objema

Že prvi festivalski dan ponuja kar tri 'predstave-za-dva'. Prva, »somethingtouching«, se odziva na posledice pomanjkanja bližine, dotika in objema, ki smo jih v času nedavne pandemije lahko občutili na lastni koži.

Druga predstava Objemi, v kateri spremljamo dva para, enako temo umešča v kontekst pretresljive osebne izkušnje avtorice, ob smrti ljubljene osebe.

Tretja je Tvegano razmerje, ki se skozi zlorabo partnerskega odnosa dotika problemov spolnosti in spolne identitete.

Podobne teme obravnava tudi predstava Izbrana prepoved, ki s pomočjo nenavadne odrske oblike sodobnega cirkusa osvetli problem istospolne usmerjenosti muslimana v urbanem okolju. Na sporedu bo drugi festivalski dan, ki se bo začel s predstavitvijo plesnih miniatur, izbranih na mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev OPUS1. 

Tretji festivalski dan se bo začel s predstavitvijo dveh miniatur za dva plesalca, izbranih med devetinpetdesetimi predlogi iz Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike, Mehike, Libanona, Indije, Ukrajine, Španije, Švice, Francije, Avstrije, Madžarske, Belgije, Nizozemske, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Slovenije, ki so prispeli na poziv za del programa z naslovom Odprto mesto.

Pridih Azije 

Isti dan bo v Gledališču Park predstava Ogledalo, zasnovana za osem plesalcev, ki z večjim formatom odstopa od rdeče niti letošnjega programa.

V nadaljevanju večera pa so spet dela, zasnovana za dva plesalca, in sicer trije dueti, dva iz Južne Koreje in eden s Tajvana.

Brezoblična erozija, Zloraba na zmenku in Ptička razkrivajo fragment vzhodnoazijskega sodobnega plesa, ki se na svojevrsten način ukvarja s temami, ki prežemajo tudi večino del v prvi polovici festivalskega programa.

Preseg stereotipov

Zadnji, četrti festivalski dan bo namenjen programskim posebnostim. Začel se bo s programsko stalnico iz predkoronskih let. Predstavitev plesnih šol iz Hrvaške in Slovenije daje zanimiv vpogled v tretji letnik srednjega šolanja na področju sodobnega plesa.

S tem in s predstavitvijo mladih plesalcev v drugem festivalskem dnevu se vzpostavlja pomemben vpogled v prihodnost sodobnega plesa.

V Mursko Soboto se vrača tudi evropska mreža plesnih organizacij BeyondFront@ s projektom Bridging Periphery in improvizacijski dogodek Dance Communication Lab, v katerem bodo sodelovali plesalci iz šestih evropskih držav.

Zadnja predstava letošnjega festivala Graci inteligentno zasnovana humorna mojstrovina bo poskušala preseči stereotipne predstave o odrskem plesu, spolnih vlogah in prevprašuje pogled na telo ter odrski perfekcionizem. 

Festival se bo zaključil z glasbenim delom programa. 

Drugi in tretji festivalski dan nas bo s koncertom in DJ setom v gibanje poganjal legendarni Kleemar, ki je v zelo različnih vlogah redni gost festivala Front@. Festival pa se bo zaključil s koncertom izjemnega Soul/RnB dua Freekind, s katerim se tudi v glasbenem delu pojavi 'dvojina'.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
potep (ni preverjeno)

To res ni festival to je delanje norije iz sebe in igranje neumnosti

jajaja (ni preverjeno)

Ti to veš!

In reply to by potep (ni preverjeno)

jezoškristoš (ni preverjeno)

Ja itak... če je nej Rozga ali Zečič te vi to primitivci ne razmite in te pač takšne komentare pišete...

In reply to by potep (ni preverjeno)

Satanček12 (ni preverjeno)

To je festival, ki poteka po sistemu, jaz tebi, ti meni. In to že 18 let.

Ttttg (ni preverjeno)

Ta denar bi lahko kot nevkadniki donirali za poplave in bi se letos odpovedali tem skakalnicam po odru ....

ka (ni preverjeno)

Men se zdi boljše da denar, ki ga namenjamo za veselice pijančevanja in poneumljanja, doniramo za poplave.

In reply to by Ttttg (ni preverjeno)

Kaksiaisaiis (ni preverjeno)

Pa do socialni podjetniki v prvi vrsti sedeli 😂

MurskaS (ni preverjeno)

Socialni problemi pa v parku na klopi, sprepiti in zadeti. A ni to večja dilema?

In reply to by Kaksiaisaiis (ni preverjeno)

Starejše novice