Slika je simbolična.
Na Komunali Murska Sobota upajo na pomoč države, ki bi z regulacijo cen energentov nekoliko stabilizirala razmere.

V luči vsesplošne draginje in povišanja cen energentov, tudi zaradi vojne v Ukrajini, so mnogi zaskrbljeni, če bodo pozimi na toplem.

Kaj pozimi, že ta teden, ko smo uradno še vedno v poletju, prinaša ohladitve, ki bi že lahko izpolnjevala pogoje za začetek ogrevalne sezone.

Stanovalci blokov sami odločajo o začetku kurilne sezone

Komunala Murska Sobota je za Sobotainfo pojasnila, da se ogrevalna sezona praviloma začne, ko je zunanja temperatura v treh zaporednih dneh ob 21. uri 12 stopinj Celzija ali manj.

»Etažni lastniki se lahko odločijo tudi drugače in to sporočijo preko svojega predstavnika ali upravnika stavbe.

Pri višjih zunanjih temperaturah se ogrevanje lahko tudi prekine ali pa ustrezno zniža. Sprejetje odločitve o pričetku ogrevanja je torej v pristojnosti etažnih lastnikov,« o morebitnem začetku kurilne sezone pravijo na Komunali.

Brez pomoči države bo težko

V primeru, da ne bo večjih sprememb pri sami oskrbi z zemeljskim plinom, bo cena toplote v sistemu daljinskega ogrevanja v Murski Soboti nespremenjena do konca leta 2022, saj pogodba za dobavo plina velja do konca tega leta, so zagotovili na Komunali.

Cena ogrevanja bo tako primerljiva z lanskim in predlanskim letom.

»Za leto 2023 pa smo z dobaviteljem plina v stalnem stiku in pričakujemo, da bo cena plina za daljinska ogrevanja za gospodinjski odjem regulirana z vladnim predpisom. S tem bi se izognili enormnemu povečanju cene toplote,« razlagajo na soboški Komunali.

Bližajoča ogrevalna sezona bo zahteva

Bližajoča se ogrevalna sezona bo zaradi nestabilnega trga z zemeljskim plinom zelo zahtevna, ne glede na to, kakšna bo zima, še dodajajo. Osnovni energent toplarne v Murski Soboti je prav zemeljski plin.

»Zaradi negotovih trenutnih razmer lahko zgolj priporočamo, da se naj ogrevanje izvaja racionalno,« so jasni.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.. (nepreverjen)

Raja je totalno pomehkužena.
Do zadnjega še klime na polno in hlajenje.
Drugi dan pa že ogrevanje.

upokojenec70 (nepreverjen)

Ko sem služil Titovo vojsko, nismo imeli nobene kurjave, niti tople vode. Skozi razbita okna vojašnice nam je ponoči na postelje naneslo sneg, v spalnici pa nas je bilo 40. In veste kaj? Preživeli smo, pa so bile zime res zime, ne tako kot danes, ko skoraj ne pade temperatura pod ničlo.

Konfuzitor (nepreverjen)

točno tako. še bolj pa naj pazijo v uradih kjer kurijo da je notri skoraj 30 stopinj, da so v kratkih rokavah. ko pa človek z mraza gre v urad, pa ga kap zadene od vročine. čemu služijo potem puloverji in na sploh zimska oblačila? idioti! vsem tem bi jaz začasno odklopil gretje, da bi se malo streznili in skužili čemu so zimska oblačila ali pa naj plačajo celotno kurjavo iz lastnega žepa.

1234tik tak (nepreverjen)

Narod je dotalka zmejšane..
Kurilna sezona se je vedno pričela po 15 oktobru..
Malo veter piha in bi že kurili..BOK SE OSMILI KAK STE ZMEJSANE ..

Bibvjkvj (nepreverjen)

Jaz bom kuril kdaj bom jaz hotel kaj boste vi meni pohabljenci retardirani!

Starejše novice