Pred dnevi smo poročali o tem, da se je na murskosoboškem okrožnem sodišču začela pravda med nekdanjim pacientom in Zdravstvenim domom Murska Sobota.

Tožnik D.R. želi od Zdravstvenega doma Murska Sobota iztožiti odškodnino zaradi nepravilnega oziroma malomarnega zdravljenja in očita, da mu je dermatolog Mišo Radišić, ki je zaposlen v soboškem zdravstvenem domu, predolgo predpisoval tablete za zdravljenje aken. To je pustilo trajne posledice na njegovem telesu in tako sedaj ni več zmožen za delo.

Kot smo uspeli izvedeti, naj bi tožniku predpisovali kontroverzno zdravilo Roaccutane, ki so ga odkrili konec sedemdesetih let in ga predpisali pacientom s hudimi oblikami aken. Zdravilo se zaužije v obliki tablete, ker pa ima močne in neprijetne stranske učinke, je jemanje zgolj kratkotrajnejše, a več o tem v nadaljevanju članka. 

Zdravljenje predvideno do 6 mesecev, sam je zdravilo prejemal 13 mesecev

Med prebiranjem različnih člankov, tako slovenskih, kot tujih medijev na temo omenjenega zdravila, smo hitro prišli do podatkov, da naj bi dermatologi zdravilo predpisovali za 15-20 tednov oziroma v manjših odmerkih, a nikakor ne več kot 6 mesecev.

Ravno tukaj pa se stvari pri omenjenem primeru zapletejo. Kot nam je namreč povedal D.R., je omenjeno zdravilo prejemal več kot leto dni, natančneje 13 mesecev. Njegovo zdravje se je, kot pravi, zaradi tega precej poslabšalo. Čutil je bolečine in veliko žejo, saj ga je zdravilo izsušilo. Vmes je moral na dan spiti tudi do deset litrov vode.

"Težava je, da so žleze okvarjene do te mere, da se ne morejo popraviti," pravi D.R in dodaja, da ga še vedno mučijo nespečnost, utrujenost in bolečine. V kolikor je bil pred zdravljenjem z omenjenim zdravilom športno aktiven, se je to zdaj drastično spremenilo, saj so bolečine prehude.

V zadnjih desetih letih so mu zdravniki predpisali okoli 30 različnih zdravil, a nobeno od njih njegovih težav ni odpravilo. Najbolj ga žalosti, da mu vsi vedo povedati, kakšne so posledice, na vprašanje, kako jih odpraviti, pa ne dobi odgovora.

"Imel sem hudičevo težke dneve, kot so jih imeli tudi drugi ljudje tako v Sloveniji, kot v tujini. Zelo hudo je lahko, nekateri enostavno niso zdržali," pove D.R., ki s slednjim namigne na hude depresije, ki so bile posledica zdravljenja z omenjenim zdravilom in so se v nekaterih primerih končale celo s samomori.

Depresija, impotenca, samomorilska nagnjenja

Prav zaradi stranskih učinkov, pacienti so imeli težave z depresijo, impotentnostjo in samomorilskimi nagnjenji, je bila v začetku uporaba priporočena res le za najhujše primere aken in v primeru, ko ostale alternative ne prinesejo želenega učinka. Tudi to je ena od zadev nad katero potarna D.R., ki pravi, da pri njemu drugih možnosti niti niso iskali in so mu takoj predpisali Roaccutane. Poleg zgoraj omenjenega se pri uporabnikih pojavi še izjemna žeja, suhe in razpokane ustnice, krvavenje iz nosu, glavoboli in bolečine ter srbečica na različnih delih telesa.

V Franciji naj bi tako zaradi zdravljenja z omenjenim zdravilom približno 30 oseb storilo samomor, v raziskavi, ki so jo opravili v ZDA, pa naj bi se 431 primerov končalo z "razmišljanjem o samomoru, poskusom samomora in samomorom". Zdravilo so zaradi tega v ZDA prepovedali, sledila je še prepoved v Avstraliji, Italiji in na Švedskem.

Tudi D.R. je žal med tistimi, ki pravijo, da je življenje pred in po uporabi omenjenega zdravila povsem drugačno. Zato velja razmisliti o tem, če se je zaradi aken vredno celo poigravati s svojim življenjem.

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bransa (nepreverjen)

Moraš pa biti veliki bumbar , vidiš da ti zdravilo ni vredu , pa ga goltaš 13 mesecev . Saj lahko zdravnika tudi zamenjaš , če nisi zadovoljen s obravnavo .

bumbar? (nepreverjen)

Oprostite na izrazu, ampak vam se čisto meša? Naloga zdravnika je, da opozori na te stvari in da je predvsem sam na to pozoren. Če bi te stvari bile na posamezniku, potem bi vsa zdravila lahko kupovali v Lidlu in jih jemali po lastni presoji, zdravnikov pa v bistvu sploh ne bi rabili, razen kirurgov mogoče.

In reply to by bransa (nepreverjen)

Gremo se sodišče (nepreverjen)

Tam bo tako, da bo zagovornik dermatologa z svojimi pravnimi izrazi in vsem mogočim, tudi nerazumljenim v nedogled razlagal, da vse piše v navodilih zdravila. To pa piše na vsaki škatlici, s tem se farmacija zaščiti, za parav takšno stanje kot je , če boste bolni boste sami krivi. Tako ne bi smelo biti. Vedno isto, naj je to katerikoli specialist ali izbrani sploš. zdravnik. Nikomur ni mar za stranske učinke, gospodje doktori pravijo, da ima vsako zdravilo stranske učinke. Kaj pa tisto: posvetujte se z zdravnikom. Kaj se imaš posvetovati z bogovi, bolj ali manj vsi so isti, nikomur ni mar za opozorila, da si bolan po tabletah, najsi so to samo za ulkus ali astmo ali pa je to antibiotik. Po vsakem zdravilu boste imeli stranske učinke. In je pogovor zaključen. Če mu sodišče ne bo ugodilo, se naj razišče povezava med direktor-ico in podpredsednikom sodišča.

In reply to by bumbar? (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

bumbar si ti pa tvoja mater katera te je rodila

In reply to by bransa (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Sama sem jemala te tablete 3 mesece in doživela stranske učinke in takoj nehala in se nikoli več vrnila k njemu. Pred, med in po uporabi bi me mogel poslati na test za jetra in nosečnost, laboratorija pa še od blizu nisem videla. Skrajni čas, da se mu sodi.

Ni imal izbire (nepreverjen)

Če bi specialista- dermatologa prosil (kar ga verjetno je) za drugo zdravilo, bi dobil isto sranje drugo pakovanje. Tudi mi smo prosili za drugo pa gospod doktor gledal v svoje zapiske, ukvarjal se z prekladanje teh, delal se gluhega. Ko končno spregovoril je bilo; kaj ste vi po izobrazbi, kaj vi veste. Pri vseh zdravnikih še lahko nekaj dosežeš, svoje mnenje. Ta pa je prav užival v tem, da so ljudje bolni. Verjemite, da je tako, kajti po dveh letih smo spet dobili napotnico za njega, kar pomeni, da ga ZD in ostalo med. osebje, os. zdravniki, SPOŠTUJEJO. Zdaj naj kar plačajo vsi tisti strici iz ozadja ZD.

In reply to by . (nepreverjen)

Sobočanc (nepreverjen)

E mišo mišo uzela te magla.

Audi S6 (nepreverjen)

Toga Radišiča trbej spakivati od tec.Saj je pa najslabši dermatolog ka obstaja.Niti se ne vej obnašati do pacienta,da k njemi prijde.Pa posvejti se tudi nej kak bi se doktor mogo posvejtiti.

1411

Članek po nepotrebnem širi paniko in dezinformacije, in piše kak da so akne neka kar sploh nebi trbelo zdraviti. Tukaj je čista napaka zdravnika, nej pa samega zdravila. Tudi ges san jemal roacutane in mi je akne pozdravilo in to trajno. Rejsan je ka so stranski učinki, če pa so prehudi, kak v ton primere, pa mora zdravink prekinoti zdravljenje. Če se to zdravilo jemlje kak je predpisano v navodilaj, za večino lidi nede večijh problemov. Po prebiranju toga članka pa ljudje nedo vupali toga zejti, in do meli isto trajne posledice v obliki brazgotin,itd.

JJ2020 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jaz sem zadovoljen z dermatologom Radišićem. On je tujec in nas to moti

Jani dragi (nepreverjen)

Niti za veterinarja ni, ker se veterinar več poguči z psom kot Radišič z pacientom, kultura na nuli, strukovno znanje pa tudi?????

In reply to by JJ2020 (nepreverjen)

pozabljen

L.P: Vsem prizadetim! Tudi sam imam slabo izkušnjo z dermatologom...Mel sem na vršičku nosa od sonca - verjetno rdečo liso - vnetje kakih 0.5 mm in se je nato širila še na uhlje in drugod. Sedaj ne vem, kaj so vse delali v MS mi zamrzovali ta vneti del...Za zdravilo več ne vem kaj sem jedel? Vem pa ko so videli, da se zadeva pojavlja po glavi...so mi budale predpisali zdravilo za MALARIJO zaviranje vnetja. Ko sem zaužil 1 mesec polovico kapsul, sem opazil, da se mi začne krčiti na očesu ozadje in sem imel vid spačen in zožen. Takoj sem šel v bolnici MS, kjer so ugotivi, da če bi še malo jemal zdravilo proti malariji bi čez mesec dni bil slep. Bil sem hospitaliran 2x po 10 dni, kjer so me nafilali z vitamini in v Avstriji sem si mogel sam kupiti zdravilo, ki so mi jo amplicirali po fuziji....K sreči sem naletel na dobrega specialista Dr. BOŽANIČA specialista, nato je prišla tudi v MS delat dr. Vlasta Štumbajeva…. pol je sledilo v LJ Klinika za dermatoligijo in sem eno leto hodil na pregled vsak mesec k Dr.LUNDRU… K sreči vse pravi čas....Sedaj premišljujem, kaj nam vse dajo za pojesti strupa.....Na mojo srečo sem nos obdržal ker so mi povedali, da bi vnetje bilo tako hudo, da bi mi nos odpadel... in nisem slep.... V MS napačna zdravila in nikomur nič.....Vsaj takrat je bilo tako....to se je dogajalo po samoosvojitvi….ZAHTEVAJTE DRUGO MNENJE

+ pozabljen (nepreverjen)

Meni so dajali zdravila za Parkinsovo bolezen. Pa tega nisem imela, zdravnik se tako odločil, ker bi naj ta strup izpodbijal parksionizem, ta se pojavil po bolnišničnem jemanju zdravil katere mi niso ukinili! Moja beseda proti dr. ni zalegla, pa sem večkrat prosila naj mi več ne vsiljujejo tablet (niso bila zdravila, ker me niso ozdravila depresije). Namesto ukinitve tablet brez učinka z močnimi stranskimi učinki, specialist predpisal še dodatne, te bi naj zavirale novo nastalo bolezen: parkinsovo. Tega ne bi bilo, če ne bi bilo obojih, teh z stranskimi učinki in teh kateri to izpodbijajo. Bila kar tiho, saj bi se lahko zgodilo, da bi dobila še tretje. Naša življenja so v doktorskih rokah, tega ni mogoče dokazati, kakor tudi ne uničenega zdravja.

In reply to by pozabljen

Volga. (nepreverjen)

Proti vetru ne moreš scati edino da širša javnost zve za svinjarije in ne hodijo k blesavim doktorom.

Zgrožena (nepreverjen)

"Zato velja razmisliti o tem, če se je zaradi aken vredno celo poigravati s svojim življenjem." Če se oni zajebavlejo? Mislin, ka vsak keri ma kakšne koli probleme ide k doktori ka njemi pomaga nej pa ka pijšete či se je vredno poigravati s svojin življenjon vej je pa nej šao k nekšnomi samoklicanomi zdravilci čeprav bi tomi Radišići lejko tak pravli. Sicer pa piše ka so zdravilo odkrili v 70ih lejtaj, verjetno so do zdaj odkrili že kaj bokšoga z menje stranskimi učinkami pa glede na to ka je že v dosta državaj že prepovedano je verjetno te nej glih najbokše.

hjooooj (nepreverjen)

Ta zdravnik dela zgolj škodo ljudem in zdravstvenemu domu. Ne vem zakaj ga sploh plačujejo. Očitno želijo zadostiti kvoto zdravnikov in kot vemo v našem okolju zelo primanjkuje dermatologov. Moji mami je naredil le škodo. 1,5 leto je hodila k njemu in ji je pisal le neko kremo, ki so jo namešali v lekarni. Običajno sta pregled opravila v roku 1 minuto in še takrat je raje gledal v monitor. Toliko o podrobnem pregledu kože. Ko si je mama končno dala dopovedati, da pri tem butcu ne bo nič dosegla je šla v Maribor, kjer so se za glavo držali kaj ji je to pisal. Sedaj ima primerno terapijo in mažo, pa se ji je stanje bistveno popravilo. In kdo bo odgovarjal, da se temu zdravniku ne da nič delati in da to kar dela, dela slabo?!

Neumnost (nepreverjen)

Hahahaha. Da zaradi teh tablet ni vec zmozen delati?? Pa ste vi normalni? Drugace pa kdaj jemljes te tablete, je treba pit ogromne kolicine vode, se gibat plus tega dobra prehrana. Ker je to derivat vitamina a, izsusi lojnice po celem telesu, se pravi s tem se unicije akne. Ker vpliva na sebum. Vpliva tudi na sklepe, na crevesje,... Ne branim zdravnika ampak ce je pacient videl, da mu ne odgovarja, ima vso pravico sam prekiniti zdravljenje oz. poiskat drugo mnenje. Te kapsule se dajejo drgac po mg. Glede na tezo in visino pacienta. In ja, vecina moskim jemlje tablete vec kot pola leta. Z ženskami je drugače zaradi rodil. Zato je tudi potreben test noaecnosti, pred samim zacetkom zdravljenja. Ja, zdravnik bi ga moral opozoriti na vse to, ce ga ni. Ampak da nekdo rece, da zaradi teh tablet ni zmozen delat, je cisti absurd.

Piskrček (nepreverjen)

Tudi sama sem dobila Roaccutane kot terapijo v omenjenem ZD - brez potrebnih preiskav ipd., le na podlagi telesne teže. Vse skupaj sem jemala cca. 9 mesecev, nato prenehala, s tem, da tudi nadaljnji napotki glede nege kože s strani zdravnika niso bili ustrezni. Zdravilo sem sicer "prenašala" kar vredu, z manjšimi bolečinami v sklepih, krvavitvami iz nosu, pa vendar je vse bilo vzdržno. Za vse napake, ki jih je pri mojem zdravljenju naredil zdravnik, sem izvedela šele, ko sem sama začela delati v zasebni dermatološki ambulanti (kot sestra) v oddaljenem kraju. Neverjetna malomarnost je kmalu prišla do izraza in tudi dermatologinja, pri kateri sem bila zaposlena, je bila zgrožena nad izvedeno diagnostiko in sledečo terapijo. Pri tej zdravnici sem šele dobila ustrezne strokovne napotke za nego kože in potrdila svoje sume v strokovnost zdravnika, ki mi je predpisal Roaccutane. Zdravilo samo po sebi ni slabo, je pa lahlo nevarno v primeru neprimerne uporabe. Vsem, ki bodo v prihodnje vključeni v proces zdravljenja, zares želim korektno obravnavo in varno predpisovanje terapije, saj je v nasprotnem primeru namreč lahko ogroženo tudi življenje in dobrobit posameznika, kar pa je v javnem in zasebnem zdravstvu nedopustno. Lep pozdrav

Blog (nepreverjen)

Katasrofa

Neradinić (nepreverjen)

Pri tem šarlatanu sem bil trikrat. Prvič, zadnjič in nikoli več!!!
V ordinacijo je prišel direktno s čik pavze, smrdeč po cigaretih. Rok si ni umil (verjetno ni bilo potrebno, saj se me niti dotaknil ni), tikal me je (verjetno sva krave skupaj pasla), ko sem ga kaj vprašal, me je osorno zavrnil. Slovenskega jezika ne ve ali pa se ga sploh ne trudi uporabiti, skratka poden od človeka. Ko sem ga na nespoštljiv odnos opozoril, je začel galamiti na ničkrivo in izredno prijazno sestro.
Kljub ogromno pritožbam, ga še vedno krmijo v ZD.
Ko sem vse to omenil osebnemu zdravniku, je samo pogledal v tla in spremenil temo pogovora.
Želim, da gospod, ki toži ZD dobi največ kar je mogoče. Največja nagrada pa bi bila, da ta osebek vse plača sam in za vedno izgine iz zdravniške halje.

Odg. Neradinič (nepreverjen)

Napisali ste tako, kot bi jaz, iz mojih izkušenj. Vendar bi še dodal več njegovih nesramnih odgovorov. Gospa katera omenja, da ga lahko zamenjaš... Nekateri zaupamo dokler ni prepozno. Prav tako os. zdravniku, saj mi ta rekel, da z napotnico ne morem drugam, torej samo k temu v tem ZD!

In reply to by Neradinić (nepreverjen)

. (nepreverjen)

a daj prosim te lepo ne bi tko naiven, no! imaš pa tudi osebnega zdravnika idiota, če ti to pove. dandanes so take napotnice, da greš k tistemu psecialistu kamor elčiš po celo Sloveniji in pa kjer je najkrajša čakalna doba. če ti bo osebni dr. rekel da skoči v vodnjak, boš tudi to storil? kak ste eni neiznajdljivi v današnjem času, ko imamo vsega toliko na razpolago, pa ne veste vključiti možgane. zato pa taki trpite, če nimate toliko uma

In reply to by Odg. Neradinič (nepreverjen)

ka je,,,, (nepreverjen)

In ka je tu ZD kriv? Nič, toži zdravnika, saj ti pa neje ZD predpiso zdravilo, keroga si kak tele jemal, brez ka bi se ti stanje izbokšalo. Što te pa silo ka odeš še dale k tomi doktori, nihče, svoboda izbire, isto kak pri vsen drugen, če me vodovodar zajebe neka v kopalnice, ga nemo več zval kda mo kunjo prenavlo, pozoven drugoga.

prekmurec75 (nepreverjen)

ni morda to ta zdravnik kateri za velik denar podaljsuje psihicnim bolnikam vozniska dovolenja posebno pa tistim kateri vozijo avtobuse

. (nepreverjen)

govora je o dermatologu in ne o zdravniku medicine dela, prometa.... misli malo!

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

komunist lojz (nepreverjen)

mi smo s takimi zdravili zdravili pacientuse na Golem otoku
Mater je bilo hecn
tako da za povedati ni bilo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice