Drsanje, priljubljena zimska dejavnost, prinaša radost in svežino v hladnih mesecih. Postavitev in vzdrževanje ledenih površin predstavljata finančni zalogaj za občine, vendar so mnoge odločene zagotoviti to zimsko radost za svoje prebivalce.

Predpraznično vzdušje je že zajelo skoraj vsa slovenska mesta, s tem pa so se odprla tudi številna drsališča

V Mariboru ga to leto, bojda zaradi energetske krize, ne bo. Bodo pa zato lahko Mariborčani brusili drsalke na okoliških drsališčih, ki po velikosti prekašajo tudi tista v večjih mestih.

V Kamnici so ravno v času našega obiska postavljali drsališče, jutri pa bo že šlo zares.

Drsališče v Kamnici.
Drsališče v Kamnici.

Odločitev so sprejeli v zadnjem hipu

Predsednik Krajevne skupnosti Kamnica Simon Hauptman nam je zaupal, da so odločitev glede drsališča sprejeli zelo na hitro.

»Ko je postalo jasno, da v Mariboru letos drsališča ne bo, smo se nekako na hitro odločili in ta projekt izpeljali,« je dejal Hauptman.

Veliko bo 200 kvadratnih metrov, vse skupaj pa jih bo stalo približno 45 tisoč evrov.

Na voljo bo izposoja drsalk po ceni tri evre, prav toliko pa bo treba odšteti tudi za vstopnino.

Ob petkih, sobotah in nedeljah bo iz centra Maribora v Kamnico brezplačno vozil tudi vlakec Jurček

»Vlakec bo vozil od tržnice, torej od Glavnega trga, mimo III. gimnazije po Vrbanskem drevoredu do Kamnice,« je pojasnil Hauptman.

Vendar pa to ni vse, v Kamnici decembra pripravljajo Pravljično Kamnico, ki bo sestavljena iz dveh delov.

Prvi del je Pravljična Kamnica 2023, preko katere nagovarjajo ljudi k druženju, ustvarjanju, smehu in sodelovanju. Pripravili bodo številne dogodke za vse starostne kategorije, največ pa za otroke.  

Več o programu najdete TUKAJ.

Simon Hauptman, predsednik Krajevne skupnosti Kamnica

Kje stoji največje drsališče v okolici Maribora?

Nedaleč stran od Kamnice, v bližnjih Rušah pa je medtem že vse nared za otvoritev največjega drsališča v okolici Maribora, ki obsega 800 kvadratnih metrov.

Kot nam je zaupala v. d. direktorica Športnega parka Ruše Lucija Smolnik, drsališče postavljajo že več let zaporedoma. Vse skupaj jih bo letos stalo približno 100 tisoč evrov.

»Želimo seveda spodbuditi mladino, družine, da se pozimi rekreirajo na prostem in ker smučišča niso dosegljiva vsem, je to en lušten šport z razgledom na Pohorje,« je dejala Smolnik.

Ob petkih se bo na drsališču odvijal svetlobno ognjeni šov, ob vikendih pa bodo organizirali disko drsanje.

 Posebno ponudbo so pripravili tudi za pare, ki se ob drsanju lahko odločijo tudi za obisk bazena in savne.

Drsališče v Rušah.
Lucija Smolnik, v. d. direktorja Športnega parka Ruše.
Drsališče v Rušah.

Na Ptuju bo vse skupaj stalo veliko manj

Postavitev in vzdrževanje ledenih površin predstavlja velik finančen zalogaj marsikateri občini, a to ne velja za ptujsko, kjer imajo svoje drsališče. 

»Zato smo se tudi pred nekaj leti odločili in kupili drsališče sami, kar se nam tudi zdi, da je bila zelo dobra odločitev, tako da tista vprašanja, ali bo ali ne bo, je bilo s tem razrešeno,« nam je zaupal Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj.

Za vse skupaj bodo tako letos odšteli zgolj 15 do 25 tisoč evrov

Drsališče je veliko približno 400 kvadratnih metrov, drsanje na njem pa bo popolnoma brezplačno. Možna bo tudi izposoja drsalk po simbolični ceni.

Vsako leto v času božično novoletnih praznikov se ogromno domačinov v mesto odpravi prav zaradi drsališča, je povedal Hodnik. 

»Vedno znova nas ne ravno preseneti, ampak prav navduši ta energija, ki jo drsališče prinese v mesto, veselje otrok, ki drsajo, in tudi še kakšnih starejših,« je poudaril Hodnik.

Drsališče na Ptuju
Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj.
Drsališče na Ptuju.

Vse kaže da bodo največjega imeli v Murski Soboti

Za 166 tisoč evrov, bistveno dražje kot lani, a tudi bistveno večje in bolj atraktivno drsališče letos pripravljajo v Murski Soboti. 

Sestavljeno bo iz treh prog, delovati pa naj bi začelo prihodnji teden. Vstopnina bo znašala dva evra.

»Res bo to eno večjih drsališč letos v Sloveniji in pa tudi vsebine bodo malo drugačne. Ta širša proga za mano se bo dejansko občasno zapirala za avtomobilčke, po vzoru zabaviščnih parkov, tako, da bo tudi s tem popestreno,« nam je zaupal župan Murske Sobote Damjan Anželj.

Starejše novice