Foto: Jože Žerdin
Pred 70-imi leti, leta 1953, se je pri Gradu na Goričkem rodil cenjeni, spoštovani in priljubljeni župnik župnije Hotiza Viljem Kovač.

Življenje Viljema Kovača so zaznamovali številni dogodki, ki so ga sčasoma pripeljali do tega, da se je posvetil duhovniškemu poklicu.

Kovač je svoje zgodnje dni preživel pri Gradu, kjer je končal osnovno šolo. Nato je izobraževanje nadaljeval na tekstilni šoli v Mariboru, a ga je njegova pot nato vodila v Đakovo na Hrvaško, kjer je končal tretji letnik gimnazije in maturiral.

Po tem obdobju je vstopil v bogoslovje, najprej v Ljubljani in nato v Mariboru. Leta 1980 je bil posvečen v duhovnika v župnijski cerkvi Marije vnebovzete pri Gradu.

V Hotizi naj bi ostal le dve leti, tam je ostal kar 38 let

Po posvečenju je začel svojo duhovniško kariero kot kaplan v župniji Ruše, a je kmalu doživel nesrečo in preživel dve in pol leti na bolniškem staležu doma pri Gradu, kjer je pomagal v župniji.

Po okrevanju se je vrnil nazaj v Ruše, kjer je služboval nekaj časa. Nato ga je škof prosil, če bi prevzel manjšo župnijo, kar je z veseljem sprejel. Leta 1985 je prevzel župnijo Hotiza. Tam naj bi ostal le dve leti, sedaj je v njej kar 38 let.

Kovač je v svoji dolgi karieri v župniji Hotiza postavil močne temelje verskega življenja in prispeval k obnovi verskih objektov. Skupaj z verniki in občino Lendava je obnovil cerkev svetega Petra in Pavla ter župnišče.

Prav tako so skupaj obnovili križe in križna znamenja v okolici župnije. Župnija Hotiza je znana po Halasovi križni poti, ki se razteza od Nogače do mrtvega rokava reke Mure, kjer so neznanci leta 1945 mučeniško ubili nekdanjega velikopolanskega župnika Danijela Halasa.

Želi si, da bi mu zdravje še dolgo služilo

Kovač je med verniki v župniji Hotiza izredno cenjen in priljubljen. Poleg tega uživa spoštovanje v občini Lendava, dekaniji Lendava in v murskosoboški škofiji. Župnik je ponosen na svoje hotiške vernike, ki ga spoštujejo in cenijo.

Kljub svojim 70-im letom upa, da mu bo zdravje še dolgo služilo, saj si to želijo verniki župnije Hotiza. Kovač še naprej daruje svete maše v domači župnijski cerkvi na Hotizi in občasno pomaga po bližnjih župnijah.

Komentarji (9)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Vili, Bog te živi še na dolga zdrava leta.

Vse najbokše (ni preverjeno)

Najboukše človek pa župnik, naj njemi še dugo zdravje služi

Dober zupnik (ni preverjeno)

Neman slabe reči za župnika, dober človek in župnik. Vsa čast gospodu župniku Viliju. 😊

Hotizanec (ni preverjeno)

Bog vas živi g. župnik še na mnoga leta vij ste človek z veliko začetnico marsikeri župniki bi se mogli po vam zgledovati upam še samo ka de van zdravje služilo pa ka te še dugo med nami Hotižanci

Toporišič (ni preverjeno)

Tvoja čestitka bi bila veliko lepša, če bi uporabil ločila…

In reply to by Hotizanec (ni preverjeno)

Štefan Cigan Edo (ni preverjeno)

Vili kurce pili

zgrozeniobcani (ni preverjeno)

Zgrožen sem nad tem in Dvomim, da ne skriva nekaj, kar bi moralo priti v javnost,” je dejal Mađar. “Občina Lendava je na podlagi jubileja obovila najboksemu zupniku cerkev saj “če imaš čisto vest in če ravnaš v skladu z vsemi pravili, javnosti ne izključuješ.”

Pasulj (ni preverjeno)

zgrozeniobcan. Kak tau mijsliš ka so župniki obnovili cerkev. Ka ma župnik s cerkvijov. Cerkve so nikdar nej bile last župnikov ampak pripadajo FARANOM. Se paravi, so jo obnovili FARANOM.

In reply to by zgrozeniobcani (ni preverjeno)

prstevstran (ni preverjeno)

Vili zupnik
pazite kako se lendavska obcina polastiila obnove nase cerkve. vodja obcine je v kpk preiskavi in cerkev nasa si nikakor ne more privosciti pranja pejnezov

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

Starejše novice