Foto: Tim Vengust
Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota smo preverili, kakšen je letos pridelek koruze in kakšne bodo odkupne cene koruze v primerjavi z lanskim letom.

Nizke temperature, obilno deževje, toča in nato še obsežne poplave v avgustu - vse te vremenske razmere so zaznamovale letošnje poletje in pustile velike posledice tudi na kmetijstvu.

Nekateri kmetje so bili zaradi nestanovitnega vremena popolnoma ob pridelek, pri drugih so določene vrste zelo slabo dozorevale, pojavljale so se številne bolezni vrtnin.

Pridelek buč v Pomurju je zaradi tega več kot prepolovljen, slaba letina pa je tudi pri žitih, predvsem pšenici in ječmenu. Kako pa je s koruzo, ki so jo nedavno začeli žeti?

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota smo preverili, kakšen je letos pridelek koruze in kakšne bodo odkupne cene koruze v primerjavi z lanskim letom.

Preberite še:

Razmere so bile optimalne za koruzo, zato je pričakovati soliden pridelek

Specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota Boštjan Ferenčak je letošnjo pridelovalno sezono označil za zelo turbulentno in potrdil, da je letos pridelek pri večini kmetovalcev manjši in tudi manj kakovosten.

Je pa po njegovem mnenju, v primerjavi z bučami in žiti, pridelek koruze tudi letos soliden, saj so nižje temperature in vlaga pravzaprav optimalne razmere za pridelavo koruze, topla jesen pa je dobro pripomogla k dozorevanju koruze in zaščiti pred boleznimi.

»Bilo pa je leto 2023 padavinsko bogato leto, kar koruzi ugaja, še posebej na lahkih prodnatih tleh. Zaradi tega pričakujemo na posevkih koruze, kateri niso bili prizadeti zaradi naravnih nesreč (toča, poplave, moča, vetrolomi,..) dober pridelek.

Toplo in rahlo vetrovno obdobje v času dozorevanje koruze pa tudi ugodno vpliva za dozorevanje koruze, hkrati pa tako vreme preprečuje razvoj mikotoksinov. V kolikor se bo nadaljevalo tako vreme tudi v oktobru lahko pričakujemo kakovosten/zdrav in količinsko soliden pridelek,« je poudaril Ferenčak.

V Panviti okrog 13.000 ton pridelka

Tudi v skupini Panvita, enem izmed največjih pridelovalcev koruze pri nas, so septembra začeli žeti koruzo in so z letino zadovoljni.

Ocenjujejo, da bo pridelek koruze znašal od osem do 15 ton po hektarju, kar pomeni, da bodo skupno pridelali okoli 13.000 ton koruze.

Se pa tudi oni strinjajo, da so bili pogoji pridelave koruze letos zelo pestri, od obilice dežja in viharja do suše, poplav in toče, zato ostale pridelovalce koruze pozivajo, naj čim prej začnejo z žetvijo, saj so zaradi preobilnih padavin zaznali prve znake razvoja različnih bolezni.

Nekaj težav s pridelkom koruze na območjih, kjer so bile poplave in toča

Vendarle pa ta scenarij ne velja za vse pridelovalce koruze, ponekod so se kmetje srečali s številnimi naravnimi nesrečami, ki so povzročile velik izpad.

»Drugačna situacija pa je seveda na težjih tleh in na površinah, katere so bile prizadete od prej omenjenih naravnih nesreč. Višina izpada pridelka je tam seveda odvisna od intenzivnosti poškodb v času vegetacije.

Letina koruze bo tako nekje na lanskem povprečju, bodo pa med kmetijami velike razlike,« je še dodal Ferenčak.

Preberite še:

Cena za tono koruze v primerjavi z lanskim letom za polovico nižja

Kljub temu da je pridelek koruze primerljiv z lanskim letom, pa se cene odkupa koruze z lanskim letom vsekakor ne morejo primerjati.

Cene so se namreč od lanskega leta prepolovile in so padle z okrog 230 evrov na tono koruze do okrog 110 evrov na tono koruze, kar je razburilo mnoge kmete, saj si s tem proizvodnih stroškov nikakor ne morejo pokriti.

»Nekateri odkupovalci so že objavili letošnje odkupne cene, vsi še pa ne. Trenutne odkupne cene se gibljejo nekje med 110 in 120 evrov na tono zrnja koruze pri 25 odstotkih vlage. Lanska odkupna cena za koruzo pri 25-odstotni vlagi pa je bila okrog 230 evrov na tono ter suha koruza z vlago 14 odstotkov okrog 305 evrov na tono.

Letošnja objavljena odkupna cena koruze za zrnje je tako praktično razpolovljena lanska odkupna cena,« je izpostavil specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje. 

Ferenčak je dodal še, da letošnja odkupna cena zelo odstopa od lanske in pri povprečnem pridelku ne bo pokrila proizvodnih stroškov, ki so tudi letošnje leto zaradi visokih cen mineralnih gnojil, semen, fitofarmacevtskih sredstev in goriva zelo visoki.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Gost55 (ni preverjeno)

Pridelek koruze na težjih in težkih tleh je razpolovljen. Vzrok so poplave, toče in močan veter. Edino kjer je koruza letos dobro uspevala so lahka tla. Enako velja za žita in tako dalje.

čarni vrag (ni preverjeno)

Zakaj ne napišete, da so z uvozom ukrajinske koruze zbili cene izpod minimuma. Slava Ukrajini, smrt slovenskemu kmetu!

Gutko (ni preverjeno)

Zakaj ne povedo kolikšen je bil lanski dobiček🥺🥺💣🤣

Gost55 (ni preverjeno)

Kdo ga je imel, ne vsi, enim nam je suša lani vzela pol pridelka. Sicer pa se vse v kmetijstvu gleda dolgoročno, če tako dolgo seveda preživiš, to je 10 let, in desetletno povprečje je čedalje slabše. Vse cene gor, nam kmetom pa cene pridelkov dol ali pa stagnirajo Lahko povemo, da se nam je letos napram letom 2020/21 vhodni strošek povečal za cca 40 procentov, letos so cene na nivoju iz leta 2021. .

In reply to by Gutko (ni preverjeno)

Darjan123456789 (ni preverjeno)

Kaj ljudem še vedno ni jasno, da je to globalno gibanje, kako uniciti kmeta, da nam bodo lahko vse umetno prodajali...teorije zarote, žal niso vec teorije...

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Eeerb (ni preverjeno)

To je zaradi Ukrajine. Sankcije proti Rusiji že delujejo.

vaški pijanček (ni preverjeno)

Zaposlite se v javnem sektorju, tam lahko štrajkajo, ne pa da kmetujete in vam naministrantka še predpisuje košarico !

In reply to by Eeerb (ni preverjeno)

Gregor veliki (ni preverjeno)

Slava Ukrajini in požrešnim globalističnim kapitalistom in za zastrupljeno uvoženo hrano .mislim da lahko Slovenija pokrije za lastno uporabo ne rabimo uvažat porabimo sami pa še k klimi bomo dovolj prispevali če ne prodajamo in uvažali nazaj .ampak zdravega razuma že dolgo Nije nekdo nas mal vedno Bol za norca .....
EU pa še je tak samo ena velika globalistična napihnjena banda ki se rada slini z neprofitnimi organizacijami kot so .....Bill.G.Georg.S.KSchwab.itd in pol se oni hočejo rešit korupcije .
Ko Ursola neizvoljena precednica EU ja samo omeni korupcijo dobi rdeče ličke in uhe ker dobro ve zakaj laže.
Enkrat bo tudi teka kaosa konec .
Takrat bo kmet zopet cenjen tako kot je vedno blo. ....

Darjan123456789 (ni preverjeno)

To nebos dozivel, cez par let bo vse iz epruvete. Zacelo se bo v ameriki naslednje leto, kje bodo skuhali ww3 samo da nebo volitev, v izrednem stanju jih ni. Tako kot je Zelenski napovedal, da demokraticna drzava Ukrajine nebo imela vokitev

In reply to by Gregor veliki (ni preverjeno)

Starejše novice