Družina Hozjan iz Hotize bo že 21. leto zapored okrasila dvorišče in svojo hišo s tisočerimi lučkami. Glede na to, da smo v zadnjem času priča energetski krizi, smo preverili, ali bodo morda morali letos tudi pri njih nekoliko varčevati z okrasitvijo.

Že 21 let se v prazničnem decembrskem času hiša na Hotizi spremeni v pravo svetlečo atrakcijo z več desettisočimi lučkami.

V spomin na preminulo hčerko vsako leto okrasijo dvorišče s tisočimi lučkami

Družina Marije in Ivana Hozjana iz Hotize vsako leto okrasi dvorišče in svojo hišo s tisočerimi prazničnimi lučkami. 

S tem se vsako leto poklonijo tragično preminuli hčerki Andrejki, ki je pred 26 leti izgubila življenje pod kolesi šolskega avtobusa, le streljaj od domače hiše.

V spomin na njo vsake božične praznike na svoje dvorišče oziroma hišo dodajo nekaj lučk. Poleg osvetlitve vrt hiše krasijo tudi velike jaslice, izdelane iz naravnega materiala, pred nekaj leti pa so na dvorišču postavili tudi kapelo, v kateri je postavljen kip Marije iz Lurda, ki sta ga zakonca Hozjan prinesla z romanja.

Decembra je tako že tradicionalno na dvorišču pri Hozjanovih prava božična vas, praznične lučke pa si vsako leto pride ogledat vse več obiskovalcev. 

Bodo imeli letos zaradi energetske krize manj lučk?

Kot smo poročali, pušča energetska kriza posledice na vse področjih, varčevanje bo morda potrebno tudi pri praznični okrasitvi nekaterih mest.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v začetku tega meseca že izpostavil perečo problematiko varčevanja z energijo v povezavi z letošnjo javno osvetlitvijo oziroma praznično okrasitvijo mest.

Na mizi naj bi bilo več možnih ukrepov. Med njimi so tudi predlogi o potencialnemu prižigu lučk samo v popoldanskih urah in ugašanju proti jutru ali mogoče celo že ob polnoči. 

Mestna občina Murska Sobota je sicer medtem zagotovila, da bo letošnja okrasitev mesta v enakem obsegu kot v lanskem letu, saj je praznična razsvetljava v celoti sestavljena iz led svetil, ki omogočajo sorazmerno nizko porabo elektrike

Kako pa bo torej pri družini Hozjan, bodo morali tudi oni letos nekoliko zmanjšati obseg prazničnih lučk?

»Večinoma imamo vse led lučke, ki so varčne, tako da dražja elektrika ne bo veliko vplivala in bomo verjetno lahko imeli enako število lučk kot doslej,« je za Sobotainfo razložila Marija Hozjan.

»Letos bo z lučmi osvetljena samo sprednja stran hiše«

Energetska kriza tako ne bo vplivala na praznično okraševanje pri Hozjanovih, bodo pa vendarle letos imeli lučk nekoliko manj, a iz drugačnega razloga. 

»Lučke seveda bodo tako kot doslej, bo jih pa letos manj kot lansko leto zaradi tega, ker je bila lansko leto okrogla obletnica 20 let in smo zato lučke in jaslice postavili tudi zadaj za hišo, letos bo z lučmi osvetljena samo sprednja stran hiše

Tako da glede tega bo lučk nekoliko manj, ampak na sprednji strani hiše bo vse ostalo tako, kot je bilo, naprej ne bo nič manj lučk, razen tistega zadaj, ker je letos 21 let in ni okrogla obletnica,« je še dodala Hozjanova.

Čaroben prižig na božični večer

Lučke so sicer pri Hozjanovih na Hotizi vsako leto prižgane ob večerih, od 24. decembra, torej božičnega večera, pa do Treh kraljev, torej do 6. januarja.

Kot nam pojasni Marija Hozjan, tudi letos ne bo nič drugače, saj ima prižig na božični večer poseben čar. 

»Prižgali jih bomo kot po navadi, torej vsako leto 24. decembra,« je pojasnila. 

Čez približno dva meseca bo tako na Hotizi ponovno zažarelo več tisoč lučk. Lastnica je ob tej priložnosti zato povabila vse ljudi dobre volje, da jih takrat obiščejo in se s tem spomnijo tudi njune pokojne hčerkice Andrejke, za katero so bile lučke pravzaprav v prvi vrsti narejene. 

Komentarji (16)

Nnbh (ni preverjeno)

Led ali ne ledke, vse trosi elektriko, ne icite izgovorov na obcini, spara se tako da je lepo tema.

marijasveta (ni preverjeno)

oltar si delati doma s kipom marije? adijo pamet.

Kolopo (ni preverjeno)

Pa dobro, nimamo vsi pejnez za kip titeja enonogega iz kumrovca.

In reply to by marijasveta (ni preverjeno)

pacen1234 (ni preverjeno)

marijasveta... če bi kda bil tan bi vido ka je v spomin na hčerko....

In reply to by marijasveta (ni preverjeno)

Poiuyyr (ni preverjeno)

No, če ti je predaleč do cerkve ali župnika oziroma ne zmoreš do tja, potem je ok varianta oziroma naložba.

In reply to by marijasveta (ni preverjeno)

ištenem (ni preverjeno)

mi doma pa okrasimo in vužgemo lučke zarad veselja - za žive - ka je rojen jezus.
nej za mrtve in žalosten spomin...tou delamo le 1.novembra.

Ojoooj (ni preverjeno)

Budale, budale, budale…

Poiuyyr (ni preverjeno)

Katere? Kateri? Hm?

In reply to by Ojoooj (ni preverjeno)

En (ni preverjeno)

Kak bi lejko fajn živeli, če se nebi ljudje telko za druge obremenjevale!

Poiuyyr (ni preverjeno)

Obremenjevali??
Eni pisejo komentarje na satiricen način ker jih to sprošča ne pa obremenjuje.

In reply to by En (ni preverjeno)

0X- (ni preverjeno)

KIČ, KIČ, KIČ, ......... , tudi svetlobno onesnaževanje!

Srmak v glavi (ni preverjeno)

JAZZ BOM PA OKRASIL STRANIŠČE.

Pa od ure (ni preverjeno)

nejsi napijso katero - javno? Ok. Če svoje
bo pametno...nej trbej delati clanka na velko in siroko kak ena druzina okrasuvle s kelkimi luckami.

In reply to by Srmak v glavi (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Pred nami je noč čarovnic, v istini noč trpečij nedužno spoklanij žensk, štere je cerkev na najbole grdi način dala spakerati na drujgi svejt. Večina lidi se iz toga dela norca, pijančuvle, edni pa veselo služijo. Te človik šteromi je po nesreči mrla hči, nikomi nešče nikaj slaboga, samo se na svoj način, s svojimi pejnezami, ohranja spomin na hčerko. Edni pač slavijo tisto ka je bilou grdo, edni pa pač žaluvlejo na svoj način. Pa ka je zdaj praf.

Pa od ure (ni preverjeno)

Decinske fore s tem rihtanjem luck pri nas doma da so se deca bila pri kuči in jih je tou veselilo...zaj da do ze odrasli mi je tou le še en kiceraj (kupiti in vužigati lucke zunaj in notri ) cim več tem bolje...naj se vidi razkošje navzven ker je znotraj razsulo..oz potesitev nekega primanjklaja v živlenju...tou pa je že psiho podrocje...

lepec (ni preverjeno)

Jaz pa bom v spomin na umrle starše zažgal hišo in povrh vsega še naredil ognjemet.

Starejše novice