Število Pomurcev še naprej kopni, ostajamo slovenska regija z najnižjim naravnim prirastom.

Naravni prirast je v minulem letu v Sloveniji bil negativen, tako kot leto prej; znašal je -900 oseb. Umrlo je namreč 20.485 prebivalcev, rodilo pa se jih je 19.585.

Še posebej izrazit je upad že leta prav v naših krajih in kot kažejo najnovejši podatki Statističnega urada Republike Slovenije, nam trenda prav kmalu še ne bo uspelo obrniti. 

Tudi lani smo namreč tako največje število umrlih na tisoč prebivalcev kot tudi najmanjše število živorojenih zabeležili prav v pomurski statistični regiji. Naš naravni prirast je znašal -4,0 oseb na tisoč prebivalcev.

Najpogostejši imeni Ema in Luka

Podatki Statističnega urada o rojenih in umrlih v minulem letu kažejo, da je bilo v Sloveniji lani rojenih 19.585 otrok, tri odstotke manj kot leta 2017. Od tega je bilo 10.157 dečkov in 9.428 deklic, 57,7 odstotka pa so jih povile neporočene matere. 

Povprečna starost mater ob rojstvu otrok se od druge svetovne vojne vsako leto viša, v letu 2018 so tako v povprečju štele 31 let. Očetje so medtem bili 2,7 leta starejši. 

Nekaj zanimivosti o otrocih, rojenih v 2018:

Največ smrti pozimi

Umrlih smo medtem lani našteli 20.485 ali 0,1 odstotka manj kot leto prej. Od tega je bilo 10.113 moških in 10.372 žensk. Prvi so dočakali povprečno starost 74,1 leta, slednje pa 81,6 leta. 

Najmanj umrlih na 1.000 prebivalcev je bilo v osrednjeslovenski (8,2), največ umrlih na 1.000 prebivalcev pa, kot že omenjeno, v pomurski statistični regiji (12,2).

Največ oseb sicer običajno umre v zimskih mesecih, v januarju, februarju, marcu in decembru. Marec je bil mesec z največjim številom umrlih, poslovilo se je več kot 2.000 prebivalcev. Dan z največ umrlimi v letu 2018 pa je bil 27. februar, ko je umrlo 82 prebivalcev. 

Koliko smrti in živorojenih otrok smo našteli po Pomurskih občinah, preverite v interaktivnem zemljevidu, oglejte pa si tudi seznam najpogostejših imen v letu 2018 rojenih otrok:

Komentarji (3)

tračnica (ni preverjeno)

Vedno in vse povsod smo Pomurci najslabši rakavi ne šolani pijanci debeli ločeni ne zaposleni in kaj še vse .Ko se pa bližajo volitve pa smo najboljši ljudje in še in še .Te vaše statistike si nekam obesite

Zakaj ni vec i… (ni preverjeno)

+ Marija
+ Jezus
+ Gabriela
+ Alojzi
+ Marko
+ Metod
+ Ciril

... ce smo katoliska drzava

kaj pa ... (ni preverjeno)

Adrian, Andrej, Anastasija ... Emanuel, Francisek ... Lucija ... Pavle ... Vida

In reply to by Zakaj ni vec i… (ni preverjeno)

Starejše novice