*Fotografija je simbolična
Sonce je že prijetno razgrelo soboške ulice, kar je zagotovo eden izmed vzrokov, da so vrste pred sladolednimi vitrinami vse daljše, a vsi ponudniki niso povsem zadovoljni s prometom.

Tudi v Murski Soboti ohladitev ponujajo številni sladoledarji. Preverili smo, koliko je za kepico treba odšteti in kateri okusi so Pomurcem najbolj ogreli, no, ohladili srce.

Ceno kepice pa smo primerjali še s Ptujem, Mariborom in Ljubljano. Kje je najceneje in kje najdražje? Kako je koronakriza vplivala na sladoledarje? 

Nabucco razvaja s sezonskimi okusi

V gornjeradgonskem Nabucco se nimajo za kaj pritoževati, koronakriza ni pustila prevelikih posledic pri njihovem poslovanju. Pravijo, da imajo ljudje radi sladoled in prihajajo ponj, v zadnjem obdobju je nekoliko ponagajalo le vreme. 

Ponudbo sladoledov prilagodijo sezoni, sedaj bo tako v ponudbi okus bezga in lubenice, jeseni pa potem spet pride sladoled z okusom jurke. Za kepico njihovega sladoled bo potrebno odšteti 1,40 evra, kar je malenkost več od drugih ponudnikov, toda kot pravijo: »Je tudi nekoliko večja od drugih!« 

Pri Nikiju je razlika v primerjavi z lanskim letom velika

Priljubljeni soboški sladoledar Niki pravi, da se stanje še ni povsem normaliziralo, v zraku pa visi tudi strah pred novimi ukrepi in morebitno prepovedjo delovanja ravno v največji sladoledni sezoni. Kot pravi Niki, je trenutno vsaj za pol manj ljudi, kot jih je bilo v enakem obdobju lani, toda verjame, da se bodo stvari vendarle v naslednjih dneh vrnile v stare tirnice.

Niki je v času karantene nudil tudi dostavo sladoleda na dom, ampak kot pravi, je bilo to zgolj, »da smo nekaj delali, bilo je pa to, za niti ne 20 odstotkov normalnega prometa«. Pri Nikiju lahko kepico sladoleda dobite za 1,20 evra, najbolj priljubljeni pa so trenutno osvežilni okusi, kot sta na primer mango in limona, a vselej veliko strank prisega tudi na klasiko, torej vanilijo in čokolado.

V takšne obdobju lani so bile pred Nikijevim kioskom ponavadi dolge vrste

Ben Samy bo sladoled poimenoval po Muri

Nedaleč stran od Nikija deluje tudi znana Slaščičarna Ben Samy, ki je v Murski Soboti prisotna že več kot pol stoletja.  V času koronakrize je, po besedah šefa, vse po starem, strank je morda še nekoliko več kot lani. Birol Osmani meni, da je razlog za to, da se ljudje nekoliko bolj držijo v domačem okolju in toliko več obiskujejo lokalne ponudnike, najbolj pa so odvisni od vremena. 

Stranke stavijo predvsem na sorbete in lešnik, precej priljubljena pa sta tudi nova okusa v ponudbi, skuta z marelico in črni ribez. "V naslednjem tednu načrtujemo tudi nov okus, ki bo črno-bele barve in bo nosil ime po naših pokalnih prvakih, Muri," razkriva Osmani, ki za kepico sladoleda zaračunava ravno tako 1,20 evra. 

Vir: Ben Samy

Maribor nekje na sredini

V sladolednici Lastovka v Mariboru bomo za kepico sladoleda odšteli 1,30 evra. V sladolednici so povedali, da zaradi koronavirusa poslovanje ni takšno, kot bi bilo sicer.

Kaj pa imajo Mariborčanke in Mariborčani najraje? V Lastovki odgovarjajo: »Najraje imajo dober sladoled.«

V družinski slaščičarni Ilich je cena velike kepice sladoleda 1,70 evra, velike kepice s posebnim okusom pa 2,50 evra. Za majhno kepico boste odšteli 1,10 evra, za majhno kepico s posebnim okusom pa 1,90 evra. 

Kot pravijo, so strankam, ki so jim »zelo hvaležni, da nas obiskujejo tudi v času korone«, letos poleg sadnih in mlečnih sladoledov ponudili še dva veganska sladoleda, in sicer malina brez dodanega sladkorja, ki je primerna tudi za diabetike, ter čokolada pripravljena na vodni osnovi.

Sicer pa so znani po sadnih sladoledih, ki so pripravljeni brez laktoze s 100-odstotnim sadnim deležem, brez dodanih arom in barvil, povezani z naravnimi povezovalci iz rožičeve moke. Znani pa so tudi po mlečnih sladoledih, pripravljenih iz mlečne osnoce, sladke smetane in raznovrstnih dodatkov, ki so prav tako povezani z naravnimi povezovalci iz rožičeve moke.

Dvig cen sladoleda na Ptuju v primerjavi z lansko sezono  

Gelaterii & Cafeterii Jagoda na Potrčevi cesti zaradi koronavirusa letos beležijo občuten upad obiska, podobno kot drugi gostinci na Ptuju.

V Jagodi so povedali, da so zadnjih nekaj let zelo priljubljeni veganski sladoledi, torej brez mleka: »Priljubljeni so tudi okusi, ki jih sladkamo z naravnim sladilom, stevijo. Še vedno pa imajo stranke rade čokoladne okuse, predvsem 'kinder bueno', pa piškot in podobno.«

Cena kepice sladoleda v Jagodi znaša 1,30 evra. Lani je bila 10 centov nižja.

Sladoledu Borovnica, kiosku pri bolnišnici na Potrčevi cesti so povedali, da v prodajo še vedno najbolje gredo klasični okusi sladoleda: »Vanilija, čokolada, lešnik, jagoda, borovnica in tako dalje.«

Ponudba posebnih, bolj eksotičnih okusov je letos skromnejša kot prejšnja leta, saj je tudi povpraševanja manj. V Borovnici ocenjujejo, da je zaradi koronavirusa prodaja sladoleda letos upadla približno za polovico.

Cena kepice pri Borovnici znaša 1,30 evra.

Sladoledarni Vanilija pri Turnišču vsak dan pripravijo 20 do 30 različnih okusov sladoleda. Skupno število vseh okusov, ki krožijo v ponudbi, pa znaša kar 50. Kateri pa so najbolj priljubljeni? »Ni okusa, ki ne bi šel v promet. Morda najbolj priljubljena pa sta jogurt z gozdnimi sadeži in piškot,« so razkrili v Vaniliji.

Pri Vaniliji je za kepico sladoleda treba odšteti 1,20 evra. Cena je resda za 20 centov višja od lani, a so tudi porcije oziroma kepice letos povečali.

Ljubljana draga kot Pariz

Ponudba sladoleda v Ljubljani je zares raznolika, takšne pa so tudi cene, ki se v Ljubljani gibljejo med 1,50 in 2,70 evra.

Zgolj za primerjavo, v francoski prestolnici morate za kepico sladoleda v slavni slaščičarni Berthillon odšteti 2,50 evra.

In še zanimivost. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je lani povprečna cena za liter sladoleda znašala 3,31 evra.

S spleta

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SALI BELTINCI (nepreverjen)

Niti slučajno ne boste pisali o slaščičarni, ki je v lanskem letu bila ocenjena kot najboljša v Pomurju to je SALI BELTINCI, SRAM NAJ VAS BO za vas pisune neizobražene se svet konča v Soboti in gotovo. PA NE SAMO DA JE NAJBOLJŠI SLADOLED JE TUDI NAJCENEJŠI, saj velika kepica (ne mala soboška) STANE LE 1 EUR. Toliko o objektivnosti portala sobotainfo, sramujte se takega pristranskega dela.

. (nepreverjen)

Ti tak malo po svoje gučiš kak tej novinare. Pre slaščičarne Mladost v MS dobiš redno velko kepo.

In reply to by SALI BELTINCI (nepreverjen)

LANSKO LETO TAKO (nepreverjen)

Pisali ste takole navajam: "Na Sobotainfo smo v preteklih dneh izbiral najboljši sladoled v Pomurju po mnenju naših bralk in bralcev. Naziv najboljšega si je z vašo pomočjo prislužila Sladoledarna Sali - Mango iz Beltinec.
Sladoledarna, ki jo vodi Aslan Zečiri, je v Pomurju prisotna že od daljnega leta 1936. Takrat je v naše kraje prišel njegov dedek, ki je prvo slaščičarno odprl v Murski Soboti, leta 1952 pa so se preselili v Beltince." konec navedka, res ste gnoji na tej sobotainfo.

čista resnica (nepreverjen)

zopet reklama tem ka NE DAVLEJO RAČUNE-marš inšpektori pokvarjeni podkupleni...

In reply to by LANSKO LETO TAKO (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

vklopi razum zahtevaj račun .... če te moti mu ne plačaj tak dugo kak ti ne da računa

In reply to by čista resnica (nepreverjen)

joe king (nepreverjen)

Ne da si nebi mogel privoščit, ampak cene kepice sladoleda so občutno previsoke. Pa v Sloveniji beležimo praktično nično infacijo, cene pa kar gor za 20%. To so ti balkanska posla. Kepica 1,20€, liter v trgovini pa 3.3€. Za mene je limit 1€, pa še to je dosti, za 1,20€+ naj pa ga kar imajo.

Uz6 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti si ena nična inflacija.
Hrana se je skokovito podražila v zadnjem času.
Splošni indeks držijo navzdol nizke cene energentov.

In reply to by joe king (nepreverjen)

Livion (nepreverjen)

Čisto prav si napisal,nevednezi pa delijo minuse.

In reply to by Uz6 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Cene sladoleda so dvignili za 20%, vsaj v Soboti oz. Niki, verjetno tudi Winter, saj je sedaj upravljalec eden. Ostali?
Ni to ekonomski problem za veliko večino, ampak sam ne mislim niti tisočinko promila pomagati, da se z dumpinškimi cenami pokriva, kar so verjetno izgubili za časa zaprtja. To ni naš problem in ni dopustno! Tako sem letos kupil tako "usput" sladoled le dvakrat. Cena polne skodelice 2,5 l v Lidlu ali Hofru zame čisto sprejemljivega sladoleda je okrog 3 eur. Da ne govorim o ceni smetane, katera je poskočila v treh, štirih letih enormno, še veliko več, kakor sladoled. Naj jo kar imajo! Za preživet je tudi tista, katero kupiš za manj kakor 1 eur v trgovini in si jo doma lepo nabašeš na sladoled.

In reply to by joe king (nepreverjen)

Black pussy cat (nepreverjen)

Ti ne smes kupovati sladoleda od tujcev! Samo od cistih slovencev kot ti zapoveduje vrhovni celavi vodja hehehe

In reply to by Truplo

oldgringos (nepreverjen)

SDS liže somo JJ sladoled ! Čisti grosupeljski !

In reply to by Black pussy cat (nepreverjen)

slamnati (nepreverjen)

oldgringos @@@ Tvoja mati tűdi lijzala in lijže SDS in JJ ampak skrijvaš pa ne napijšeš

In reply to by oldgringos (nepreverjen)

oldgringos (nepreverjen)

Slamnati moral boš na operacijo ! Da ti vzamejo slamo iz buče !

In reply to by slamnati (nepreverjen)

Vipko
Truplo

... no ja, malo heca ne škodi? Ampak povej mi, koliko Slovencev sploh ima slaščičarno? Kateri z veseljem dela svetke in petke? Ni tako lahko kupiti sladoleda od naših ljudi, niti ne kebaba ali hamburgerjev.
Sam vem za slaščičarno v Radencih, vendar mislim, da se predvsem kvaliteta postrežbe hudo slabša. Tam hodijo pijani in čudni ljudje povezani s slaščičarno, kar meni kot gostu enostavno ni všeč. Je še kje v bližini Sobote kakšna slaščičarna?

In reply to by Black pussy cat (nepreverjen)

oldgringos (nepreverjen)

Če pa JJ ne izda direktivo za slovensko slaščičarno v Murski Soboti.

In reply to by Truplo

Vvvzzv (nepreverjen)

Probal sem ze povsod ali čez Veržejskega ga ni. Prepricajte se.

sklrr (nepreverjen)

Sladoledari račune rajše davlite, nej pa čokolado gor pa adijo.

Livion (nepreverjen)

Tebi dzava da racun?

In reply to by sklrr (nepreverjen)

Sergo (nepreverjen)

Popolnoma prav ti dam, račune naj davlejo. Pa tudi čololado.

In reply to by sklrr (nepreverjen)

Livion (nepreverjen)

Cena je ok,ka pa Moski radi lizemo,se pa zna...no so izjeme.

cibek (nepreverjen)

Kepica sladoleda 1,20------1,70 € kmet pa dobi za 1 kg pšenice 0,40 € in to je pošteno ?

Plavalec (nepreverjen)

V Soboti so vsi sladoledi katastrofa. Od kda san probo v Italiji sladoled (na ulici na kepice) se ga doma ne teknen več.

Vupan ka de se kda kakša konkurenca pojavila ka do nan enjali to najgo odavati!

. (nepreverjen)

Te napiše v Slovenije, nej MS.

In reply to by Plavalec (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Hja, lani sem jedel sladoled v Bormiu... tam ni kepic, ampak ti z neko palčico natisne sladoled v kornet. Zdaj koliko ga je v primerjavi s kepicami pri nas... ne vem, plačal sem 2,8 eur in sladoled je bil res bajen!
Ampak, imamo kar imamo... in verjemi, da nihče ne bi pri nas kupoval tistega sladoleda za tisto ceno. To je pač realnost v ekonomski moči prebivalstva. Mi imeli Italijane za to in ono... oni imajo eno najmočnejših gospodarstev v Evropi, mi pa lahko o tem samo sanjamo.

In reply to by Plavalec (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

jaz imam pa najraje oni rjavi sladoljed
ki izgleda kot da bi se ko usral

Svetlana Maka… (nepreverjen)

A sedaj ste pa komunisti prešaltali na rjavo
vaša barva je pa ja rudeča bila
no no tudi rdeča se vse bolj spremija v rjavo
v barvo dreka po vašem
ali po našem v boju govna

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Čakan Mc Donalds v Soboti, tou je sladolejd.

čarni vrag (nepreverjen)

jaz pa imam najraje sladoled od Lidla
Veliko ga dobim pa še poceni je
Dober pa tako da ga nihče ne prekaša
v prekmurji in bližnji okolini

nedela (nepreverjen)

Kepica sladoleda je pr slaščičaraj enostavno predraga in pika. Sploj pri tistih, keri ti s kioska v rokou potisnejo šküjfko in adijo.
Kak kupec ne nüjcan njegovoga placa, kasejra me pa, kak da san v hoteli. Računa itak nikdar ne dobiš od niti enoga, davčna pa za račun gnjavi frizerke pa čistačice.
1,20 EUR za kepico je bar 25 EUR na liter in ne vijdi se mi normalno takšno cejno plačivati za nika, ka je v bouti 20x falej (če ne komplicejran) ali pa recimo 5x, če izbiran drakše znamke. Pr takšni cejnaj je še Ben&Jerry z boute fal

6881 (nepreverjen)

Dobro, 25 E na 1L mogoče nej ali kakšneh 10-15 pa sigurno; nikijova kepica je mislin ka okoli 100mL. Ali vseeno se strinjan 100x rajši iden v bauto pa kupen en velki quattro pa je to to

In reply to by nedela (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Točno, kot tudi nekateri pišejo. Vsako leto počasi gredo cene gor. In nekateri vedno jamrajo, kako jim gre posel slabo. Pa saj ljudje niso tak nori, kot si kakšen sladoledar misli. Pa malo osnov matemtike še poznajo.
Inflacije ni, oni pa cene gor. Kar za 10% !!!! Haloooo !!!!!

Tipično balkansko !!

Maksimalna cena bi bila 1€ pa še to je veliko. Kaj mislijo, da smo še 50 let nazaj, ko ljudje niso poznali kako se sladoled dela?

Če gre 4 članska družina na sladoled in bi želeli 2 ali 3 kepic vsak, stane več, kot celotno kosilo !!!

Tudi v trgovinah je razlika v ceni. In zanimivo, da je tisti mslo cenejši v akciji včasih še boljši, kot oni, ki je dražji. Preverjeno !!!

Danes akcija v Lidlu. Banjica za 1,5 €. Odličen !!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice