Z začetkom vojne v Ukrajini je tudi v naše kraje pripotovalo več pribežnikov, nekatere od teh pa je nastanila tudi država.

Člani ptujskega varnostnega sosveta so se na seji pogovarjali tudi o varnosti pribežnikov iz Ukrajine. So ti nastanjeni v neprimernih prostorih, je vprašanje, ki se je porodilo članici varnostnega sosveta Tatjani Vaupotič Zemljič

Vaupotič Zemljič je izpostavila vprašanje nadzora nad tem, kje so nastanjeni pribežniki iz Ukrajine. 

»Da bi nekdo imel nadzor nad tem v kakšne prostore se jih nastani in kaj se potem tu dogaja,« je dejala Vaupotič Zemljič. 

Ob tem izpostavi tudi primer, da so se selili v stanovanje, ki je bilo opremljeno le z dvema posteljama. 

Načelnik ptujske policijske postaje Aleksander Lubej je odgovoril, da brez suma policija ne more posredovati in preverjati stanovanj ali hiš, kjer so pribežniki nastanjeni. 

Kje so pribežniki nameščeni? 

Za več pojasnil smo se obrnili na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Direktorica urada Katarina Štrukelj je za Ptujinfo pojasnila, da imajo na voljo dva nastanitvena centra za nastanjevanje državljanov Ukrajine. Gre za centra v Logatcu in Debelem Rtiču

Državljani Ukrajine pa so nastanjeni tudi po dijaških domovih in v integracijski hiši ter stanovanjih stanovanjskega sklada. 

Potrdila je tudi, da jih je veliko nastanjenih tudi na zasebnih naslovih, pri prijateljih in znancih. Nekateri zasebniki, ki so ponujali nastanitve, pa so se obrnili tudi na urad za migracije. S temi so na uradu pred nastanitvijo opravili razgovore. 

Dobijo lastniki stanovanj plačano, če ta nudijo pribežnikom? 

Štrukelj je za Ptujinfo še pojasnila, da ima pravico do denarne pomoči za zasebno nastanitev oseba, ki ima priznano začasno zaščito in z lastnikom stanovanja sklene dogovor ali najemno pogodbo. 

Na podlagi najemne pogodbe lahko uveljavlja stroške za najemnino. Če pa se oseba s priznano začasno zaščito in najemodajalec strinjata, pa se lahko sredstva nakažejo tudi na tekoči račun tistega, ki stanovanje oddaja. 

Urad sicer nima informacij o tem, koliko teh zasebnih nastanitev je po občinah. 

Urad z najemodajalci opravljal razgovore

Direktorica urada je za Ptujinfo še dodala, da je urad s tistimi osebami, ki so ponujale nastanitev opravil razgovor. Če je bila oseba z zaščito nastanjena v nastanitvenem centru, je sledilo srečanje lastnika stanovanja s to osebo, ki bi se lahko v stanovanje priselila. 

Dodala je, da urad o morebitnem izkoriščanju ni bil obveščen. Obstajajo pa sicer primeri, ko so se osebe vrnile v nastanitveni center iz zasebnih razlogov, kot je bivanje na podeželju ali oddaljenost od centra mesta. 

Pri tem direktorica urada poudarja, da nastanjujejo predvsem v nastanitvene centre in kapacitete, ki so v lasti države. 

»Nekateri državljani Ukrajine so odšli k zasebnikom, vendar na splošne niso poročali o težavah pri teh,« je zaključila. 

Komentarji (9)

Gees (ni preverjeno)

Kaj pa ce bi ob tem pomanjkanju delovne sile dali tem prebeznikom sluzbe ter bi si sami sluzili za zivljenje! Vsaj tako je bilo nekdaj, ubogi bosanci niso dobili leta nazaj niti statusa begunca ter papirjev da lahko delajo, bivajo pri nas, pa tista vojna ni bila hec, cela drzava je bila v spopadu, ne pa kot sedaj ukrajina, kjer je hudo na vzhodu, ostale dele pa pustijo rusi v osnovi cele, razen ce unicujejo vojasko infrastukturo, opremo iz zahoda. Kdo bo pa pomagal nasim delavcem ki cedalje tezje shajajo v tej sproduciranoj draginji?

...uyyy (ni preverjeno)

Za Ukrajono niti centa. Dokler se bodo ukrajinski mafijasi in elita iz ukrajine vozili po sloveniji z avti cez 40k ki si jih navadni smrtniki nikoli ne bodo kupili. Naj jim jih poberejo, moske pa bazenejo nazaj. Samo revezi so ostali tam kot zrtve, kot v vsaki vojni. V Mariopulu koncno mir in so spet zaziveli v miru in normalno, ko so se znebili azov bataljona.

Crnigoj (ni preverjeno)

Se popolnoma strinjan, poleg teh kvazi izbeglic imamo zadosti svojih koritnikov

In reply to by ...uyyy (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Mi je pa zanimivo bezno spremljat porocanje nasih medijev v zvezi z tem spopadom, npr. Ukrajinci se junasko borijo, se pac samo takticno umikajo, rusi so v krizi, ceprav samo sproti prilagajajo taktiko, se reorganizirajo, se mi pa zelo smili tisti ubogi narod ki je zrtev pokoncne drze njihovega malega vodje, pac clovek mora biti nacelen, sploh na drug racun!

anton77 (ni preverjeno)

V Ukrajini je kriza, lastne vojske praktično več nemajo, zapujščajo jih plačanci, ostali so samo ešče neonacisti pritepeni iz cejle Evrope. Sklizno je tudi ostrostrelec številka 1 na svejti, kanadčan Ward... Pravi, ka če bi Evriopa znala resnico o Ukrajini, bi ta niti centa več nej poslala.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

amin (ni preverjeno)

ne razumem tole: Štrukelj je za Ptujinfo še pojasnila, da ima pravico do denarne pomoči za zasebno nastanitev oseba, ki ima priznano začasno zaščito in z lastnikom stanovanja sklene dogovor ali najemno pogodbo. Kdo dobi to ponoč-prebežćik ali lastnik stanovanja?

amin (ni preverjeno)

seveda mi nihče ne bo odgovoril. očitno niti sami ne veste kako jemišljeno. članek prav zabito napisan.

In reply to by amin (ni preverjeno)

FRAP (ni preverjeno)

Tudi v Sloveniji, zlasti ena desničarska stranka, deli ljudi po verski, politični, rasni in narodni pripadnosti. In ravno pripadniki te parlamentarne stranke odločajo, kdo lahko dobi status begunca. Ukrajince nosimo po rokah, dočim vse druge pribežnike obravnavamo kot živino. Sicer pa, kdorkoli spremlja seje parlamenta ve, kdo vse zagovarja ograje iz bodeče žice. Takih bi se morali Slovenci sramovati. Sicer pa vse dobro o Ukrajincih, zlasti tistih, ki jim ni bilo dano pobegniti iz države in jih njihov predsednik peha v trpljenje in smrt zaradi umazanih političnih interesov.

janko in metka (ni preverjeno)

Debeli rtič je namenjen slovenskim otrokom ,ki že leta ne morejo tam letovati .Stalno so tam naseljeni vse vrste invazijcev

Starejše novice