Zaradi angleškega seva koronavirusa lahko govorimo že o potencialnem tretjem valu, ki pa bi, po besedah predsednika vlade, lahko bil tudi zadnji. Za to bi lahko poskrbela precepljenost prebivalstva.

Janez Janša je ob začetku današnje novinarske konference povedal, da epidemiološka situacija v Sloveniji ni dobra. Želeli bi si namreč, da bi bila takšna, kot je na Koroškem, a žal ni. Ob tem je opozoril, da ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov ne upoštevajo le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend, v katero smer gre epidemiološki položaj. 

Beseda je najprej tekla o odpiranju in zapiranju šol. 

"Vlada ravna na podlagi načrta in povedali smo že večkrat, da glede na situacijo, kakršna je, lahko pričakujemo, da bodo šole en teden odprte, drugi teden zaprte. Jaz vem, da je to dodaten napor za vse, ampak pri šolah gre za sto tisoče novih stikov in glede na situacijo v kateri smo, se moramo držati načrta, ki ga imamo in nimamo manevrskega prostora za eksperimentiranje," pravi Janša.

Če se polenimo, se to da popraviti

V ponedeljek naj bi šolanje ponovno potekalo na daljavo, predvsem zaradi testiranj zaposlenih, učenci pa bi se v šole vrnili v torek. Toda, glede na anketo, ki je bila opravljena med ravnatelji šol, je 80 odstotkov ravnateljev povedalo, da je možno istočasno izvesti testiranje in pouk. V katerih šolah bo to praksa, za zdaj še ni znano. 

Janša je dobil tudi vprašanje, kaj bi sporočil učencem, ki nimajo več prave motivacije za učenje in tudi pridobivajo na telesni teži. Ob tem se je pojavilo tudi vprašanje, ali so zaradi tega tudi mladi ranljiva skupina.

"Če se bomo v času epidemijo polenili, se to da popraviti. Tudi, če zamudimo kak mesec pouka, lahko to popravimo. Drugače pa je, če nekoga resno okužimo, ali pa kdo umre. Tam situacije ne moremo popraviti". 

Še vedno verjame v precepljenost do poletja

Predsednik vlade je odgovarjal tudi na vprašanje glede dobave cepiva. Pri slednjem je prišlo do sprememb zaradi zamude Pfizerja.

"Doslej je bilo v Slovenijo dobavljenih 76 tisoč odmerkov cepiva. Do konca februarja pričakujemo več odmerkov cepiva Pfizer. Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Dobava cepiva AstraZenece pa je glede na dogajanje na evropski ravni še pod vprašajem".

Predsednik vlade sicer pravi, še vedno pričakuje, da bomo 70-odstono precepljenost dosegli do poletja. Temu odstotku bi se, kot je dodal, precej približali tudi v primeru, da bi dobili le obljubljene količine cepiv obeh podjetij, ki jih že uporabljamo. Kljub temu pa še vedno verjame, da bo Slovenija od ostalih cepiv, ki so v fazi odobritve, začela z dobavo vsaj enega cepiva.

Zaradi angleškega seva rahljanja ukrepov ne gre pričakovati

Govora je bilo tudi o angleški različici virusa, ki je bolj nalezljiva. Virus kroži po Sloveniji že od decembra, pravi Janša. Tudi zato sproščanja ukrepov ne gre pričakovati.

"Po informacijah, ki jih o angleškem sevu dobivamo iz drugih držav, bistvenega sproščanja ukrepov ne moremo pričakovati, prav tako ne moremo pričakovati bistvenega izboljšanja stanja brez dodatnih ukrepov. Striktni ukrepi bodo zaradi angleškega seva potrebni vsepovsod po Evropi".

Za konec je dejal, da se morajo poslanci stranke DeSUS do srede odločiti, ali bodo še naprej sodelovali z vlado.

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
majmunx (nepreverjen)

Pa dajte sobotainfo malo več raziskovalnoga novinarstva prosim. V ponedeljek so šole normalno odprte, ker se bodo učitelji testirali vzporedno oz.v nedeljo.

Napaša Pofukić (nepreverjen)

se mi zdi kar dobro da so nekje na primorskem še cepili ogromno ljudi ki niso bili na spiski
Tak veste tisti spiski
to so bili verjetno volilci koalicije
Tak je vsaj sirotinja prišla do cepiva

In reply to by majmunx (nepreverjen)

čista resnica (nepreverjen)

Lidje dragi keri volite toga J.J. ka li mate v svojoj praznoj glavi ...

realnoo (nepreverjen)

CE BI BILE VOLITVE, KOGA BI TI VOLO?
LEJKO ZBERAS MED DVEMA SRANJAMA KOT ENI IMENUJETE LEVA STRAN IN DESNA STRAN! Ge osebno se nemren odlociti, ker so eni in drugi sranje od sranja. SORRY, POLITIKA NAS JE NAREDILA ZA BUTLE...CE SI ZA JJ SI EKSTREMNI DESNICAR, CE SI PRAUTI SI KOMUNISTICNI LEVICAR:) BOLANOO:)
NA KONCI PA JJ PUSI LEVICI, LEVICA PA PUSI JJ.

TISTI KERI NE OPAZI POBRATENOST TEH LEVIH PA DESNIH JE SLEJPI:) VSE EN VELKI SHOW:)

In reply to by čista resnica (nepreverjen)

Rigo (nepreverjen)

Če si kontra JJ nejsi komunist, tou je pač bedna razlaga ekstremnih desnicarov kera nikak ne drži...so še bole humane opcije....ges san kontra radikalni desnici pa nejsan kominsta.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Represija.... (nepreverjen)

Saj si vse napijsal, če so glave prazne, nimajo nič... in ti stakimi glavami držijo tega sociopata na oblasti.

In reply to by čista resnica (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Janša, najboukše za vse nas de, ka vütro ivgojno deš v zadružno bouto ali oa v Semenarno. Tan včasik za blagajnami boš vido, ka odavlejo pletena vouža. Majo debele pa tenke pa srejdnje. Tij ka si bole süji si küjpi srejdnje debelo vouže. Te pa si v ogradi najdi eno preci velko slivo, takšo ka vejke bole spodaj, recimo na višijni dva metra. Te pa splezi na stolec pa tisto vouže iz semenarne vrži okouli slivove vejke, drüjgi konec vouža pa okouli svojoga guota pa fse fküp fajn zatejgni. Te pa samo skoči doj s stouca...

Nevermindxoyx (nepreverjen)

Idi v p**** m******

MurekIN (nepreverjen)

ON že ve, saj pa je dr., notranji, zunanji, obrambni, epidemiolog, policaj,...vse v eni osebi! Ni dvoma!

tanja flaškonček (nepreverjen)

Jebi se, domobranski teleban!

Cato the Censor

So say we all

In reply to by tanja flaškonček (nepreverjen)

Represija.... (nepreverjen)

Edino kar je znano v vsem tem kaosu je to, da je PV psihopat... nič drugo.

Eden in edini (nepreverjen)

Ej janezek janezek,za k...se za K.... bos,kradno ti teleban pa lago ze od 1991 dale pa se pred ten laznjivec

zelenčk (nepreverjen)

Fenk gad! Sm že mislu, da bo naslednji tedn že fse open. To, da ne bo je cool 😎 Grem se zdj nazaj sončit v solarij ☀🌞

Cato the Censor

Tam zgoraj se en sprašuje, koga naj voli, da so vsi isti. Delno imaš prav, vsi so nagnjeni k korupciji, vsem diši denar, nepotizem, slava in občutek več vrednosti. Ampak vsi pa tudi niso diktatorji, namišljene vojskovodje, domobranci, vsevedneži in zaporniki. Vse te kriterije izpolnjuje samo ena oseba, preberite si intervju Ive Hvalice, ki je bil poslanec SDS, tudi sam pravi da Domobranec ni za to funkcijo. Smrad od človeka, plaščar, ki je hodil v Jajce oboževat prejšnji sistem, zdaj pa se prodaja za borca proti komunizmu. Pojdi, pojdi, pojdi, čim dlje, da te moje oči, sluh, voh in vid NE VIDITA VEČ NIKOLI.
https://www.rtvslo.si/slovenija/30-let/pogovori/ivo-hvalica-cas-je-za-v…

čista resnica (nepreverjen)

cato the censor- čim prej naj se tvoje besede uresničijo .

Cato the Censor

Čista resnica, se strinjam

In reply to by čista resnica (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Ve se kaj na koncu pride in kaj se zgodi z diktatorji.Malo starejsi ze vedo kàj se je zgodilo v Romuniji in Albaniji.

black panter

Zaradi siptara ka je sev privleko,de vse zapreto,zaprite ga v klet pa strazara postavite,nas zdrave pa ne zajebavlite,banda prokleta

Cato the Censor

Ma če ne bi Šiptar, bi pač nekdo drug, to je bilo samo vprašanje časa, je pa res absurdno, res absurdno da domobranec od predsednika vlade, tega človeka, enega samcatega, izkoristi za to da nad nas spusti tsunami, zdaj kao priča že o tretjem valu da je to, mora biti debeli Šiptar da je povzročil takšen val

In reply to by black panter

Slo (nepreverjen)

Mogla bi se zgoditi Depala vas.

oldgringos (nepreverjen)

Lejko samo koga bi zdaj bili ?

In reply to by Slo (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Janša je nakladač ali s tujko populist. Tako ga imenuje tudi New York Times. To s tem angleškim sevom je navadna izmišljotina. Ni nobene študije, ki bi potrdila višjo nalezljivost ali smrtnost virusa. Razen, če ne štejemo kuštravega Borisa Johnsona za znanstvenika. V V. Britaniji število okužb pada že tretji teden in imajo samo tretjino toliko okužb na milijon kot pri nas. To so samo prazne grožnje politikov, ki so svojemu ljudstvu povzročili ogromno škodo.

cba (nepreverjen)

Pošten. Poštenost. Biti Pošten . Mi lahko kdo razloži svoje videnje te definicije.

cba (nepreverjen)

Človek,človeku človek. Kaj naj bi to pomenilo ?

čarni vrag (nepreverjen)

Okoli poldneva je več deset zdravstvenih domov po vsej državi, v katerih poteka množično testiranje prebivalstva, prejelo nujno obvestilo podjetja Majbert Pharm o odpoklicu hitrih antigenskih testov.

Opozorilo jih je na "težavo, ki se je pojavila pri nekaterih izvajalcih testiranj s hitrimi antigenskimi testi proizvajalca UD-Bio". "Težavo smo s proizvajalcem identificirali in podrobno raziskali. Ugotovili smo, da se je problem pojavil pri pozitivni kontroli iz pošiljke hitrih antigenskih testov s kataloško št. SC0202, ki imajo serijsko številko oz. LOT 20122104," so pojasnili v podjetju.

Namesto teh testov bo Janša uvedel nove teste, ki so 100% zanesljivi. Porineš si vatirano pačko v rit in povohaš. Če ti smrdi si zdrav. Če ti ne smrdi si pa okužen z angleškim sevom.

cba (nepreverjen)

Komunist. Tolikokrat izrečena beseda. Tolikokrat zlorabljena beseda. Mi lahko kdo razloži kaj ta beseda pomeni ?

cba (nepreverjen)

Klerikalec . Še ena izmed besed ki so uporabljane kot zmerljivke ? Kaj če bi debatirali o pomenu teh besed ?

Napaša Pofukić (nepreverjen)

za vse je kriv janša
naj se mu kurec stanjša

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice