Potem, ko so se v osnovne šole in vrtce ta teden vrnili otroci in šolarji v devetih regijah, bo to prihodnji teden praksa le še v sedmih regijah. Med njimi še naprej ostaja tudi pomurska.

Na popoldanski novinarski konferenci je bilo govora o tem, kako bo šolanje potekalo v prihodnjih dneh. Od torka naprej bodo šolo in vrtec lahko obiskovali v sedmih regijah.

"Ko smo dva dni nazaj odprli vrata nekaterih šol, smo vedeli, da se bodo nadaljnje odločitve tedensko preverjale zaradi dnevno spreminjajočih se stanj virusne okužbe v družbi. Črnim regijam sta se pridružili dve, ki sta bili še prejšnji teden rdeči," je povedala šolska ministrica Simona Kustec. 

Črnim regijam sta se pridružili Obalno-kraška in Zasavska statistična regija, kjer bodo otroci in šolarji morali ponovno ostati doma, še naprej pa bodo vrtci in šole odprti v Pomurski, Savinjski, Koroški, Gorenjski, Osrednjeslovenski, Podravski in Primorsko-notranjski regiji.

Zagotavljanje varstva otrok v črnih regijah

Kot je dejala Kustečeva, lahko le z upoštevanjem vseh ukrepov ustavimo širjenje koronavirusa in pripomoremo k vračanju naših otrok nazaj v prostore vrtcev, šol in fakultet. 

"Tudi zato vsi zaposleni ves čas v šoli nosijo maske, učenke in učenci pa le izven učilnice oziroma mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja".

Ob tem je izpostavila, kot pravi sama, pomembno novost pri varstvu otrok v črni regiji, za otroke katerih starši ne morejo ostati doma. To velja za tiste, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture. To so energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja.

"Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Zagotavlja se ga lahko tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov". 

NIJZ predlagal, da šole ostanejo odprte

Na vprašanje o tem, zakaj je vlada delala v nasprotju s priporočili NIJZ, ki je predlagal, da otroci, ki so se vrnili v šole, pa je regija vmes prešla na črni seznam, vseeno ostanejo v šolah, da bi lažje naredili analizo, koliko se virus dejansko širi po šolah, Kustečeva odgovarja:

"Imeli smo kar dolgo razpravo na to temo, odprto je bilo vprašanje, ali lahko določimo tolerančno stopnjo v tistih primerih, kjer gre za minimalno odstopanje. Prevladala je odločitev, da smo zelo pozorno in dodelano pripravili vladni načrt sproščanja ukrepov in da je naša zaveza, da se tega držimo. Na podlagi tega in dnevnih sprememb v stanju okužb, ki so nestabilne in v nekem trendu naraščanja, je bila sprejeta takšna odločitev, ki dosledno sledi načrtu sproščanja."

Na vprašanje, za kaj se je zavzemala ministrica, ali za to, da bi šole ostale odprte ali, da naj se zaprejo, jasnega odgovora ni podala. Je pa dodala, da se bo tudi prihodnji teden pouk začel v torek, saj v ponedeljek poteka testiranja in ta dan bo šolanje potekalo na daljavo.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nirkols (nepreverjen)

Zaradi prehlada se idejo lockdowne pa firme zaperajo pa nas omejujejo ka ne vijdite ka vas za norce majo pa ka je vse skuper en velika PREVARA.

zoom653 (nepreverjen)

v drugeh državah so lidje že na cestaj samo tou naši mediji ne poročajo...mađarskli stil ;)

stop igre (nepreverjen)

praf maš, lidgej prosin ka čitate tuje neodvisne medije.

In reply to by zoom653 (nepreverjen)

Peresce (nepreverjen)

Sramota za državo pa ministrico! Takše norije znan ne delajo nindri na svejti ...brez ozira na deco pa starše, brez pameti ... tou več nikak nemreš razmiti!!

patuljak (nepreverjen)

V bosni život ide normalno dale ljudje se družijo brez mask virusa skoraj da ni.. mi lahko gdo razloži?

Patjokilin (nepreverjen)

Ker je vse skupaj en velik NATEG in se več ne bodo šli teh igric psihopatov iz amerike.

In reply to by patuljak (nepreverjen)

majtor (nepreverjen)

logika in zdrava kmečka pamet umrla leta 2020. počivaj v miru. - naračanje okuženih v DSO = ukrep: zaprimo šole .

asasa (nepreverjen)

Narašča, čeprav so bili cepleni. Poglednite Koper pa Ajdovščino.

In reply to by majtor (nepreverjen)

majmunx (nepreverjen)

Vejpa vlado trbej menjati, ka tou več nema forme

Starejše novice