V Pečarovcih pri Horvatovih je bilo zelo veselo, saj je Veronika Horvat v krogu svojih najdražjih praznovala okrogli 100. rojstni dan.

Pred 100 leti je na svet mami Mariji in očetu Ivanu prijokala Veronika Horvat iz Pečarovcev. Veronika je imela rada svoj kraj, posebej pa še prostor okrog cerkve, ki se imenuje Sebeščan.

Veronika je osnovno šolo obiskovala v domačem kraju Pečarovci, rada pa je hodila tudi v domačo župnijsko cerkev pri svetem Sebeščanu. Njeno življenje je bilo zelo težko, spominja se tudi časov, ko so bile mrzle zime z meglo in z veliko snega.

V spominu ima še posebej marčevske dni leta 1945, ob koncu druge svetovne vojne. Pri njih so se večkrat oglasili partizani, v njihovo hišo so prinesli tudi ranjenega komandanta Prekmurske čete Filipa Korošca Bora.

Bila je vešča kmečkega dela, hodila tudi na sezonsko delo v Nemčijo

Tudi po vojni so bili težki časi, je povedala 100. letna Veronika Horvat. Bila je vešča kmečkega dela, zato je rada pomagala na kmetiji in hodila na sezonsko delo v Belje ter v Nemčijo.

Spoznala je Ivana od Sebeščana in se leta 1948 poročila. V zakonu sta se rodila sin Jožef in hčerka Marta. Veronika je bila gospodinja, vzgajala je otroke in kmetovala. Posebno veselje je imela za nastope na odrskih deskah, predvsem v gledaliških skupinah, imela pa je tudi posluh za petje.

Vedno nasmejana in polna optimizma

Veronika je ponosna  na svoje vnuke in pravnuke, ki so njeno največje veselje in bogastvo ter jo bogatijo s svojim obiskom, nasmehom in pogovorom. Zanjo so bili tudi težki časi in trenutki, saj ji je po 43 letih zakona umrl mož.

Veronika je že več kot 30 let vdova. Zelo hudo jo je pred desetimi leti prizadela smrt sina Jožefa, vendar kljub vsem tegobam ostaja Veronika vedrega duha, vedno nasmejana in polna optimizma.

Obiskala sta jo tudi nekdanji in sedanji župan občine Puconci

Ob njenem okroglem rojstnem dnevu sta jo med drugim obiskala tudi prejšnji župan občine Puconci Ludvik Novak in sedanji župan Uroš Kamenšek.

Ob svojem 100. rojstnem dnevu je povedala, da za zajtrk najraje popije čaj z medom ali kavo z mlekom, po kosilu pa spije po deci rdečega vina.

Da doživiš sto let življenja, moraš biti potrpežljiv in vedno dobre volje. Najbolj ji prija domača hrana in čisti gorički zrak. Vsi, ki so jo obiskali, so ji voščili še mnogo zdravih in srečnih ter vitalnih let življenja.

Komentarji (4)

Igor Makari (ni preverjeno)

vse najboljše. Še nadaljnjih xx let zdravo...

Prop4ad (ni preverjeno)

Stari ga cuj včij ka nede ta kapo prehitro..

10198$:$!$ (ni preverjeno)

Jao boze ka ste zvolili! Najvecjega modrijasa sveta!
Obeco je sega boga vsen nan ze nekancasa nazaj pa nika iz toga zdaj pa je zupan! Tak to mamo

Akcija112 (ni preverjeno)

Fajn repeci

Starejše novice