Na četrti redni seji mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so med drugim določili novega direktorja Pomurskih lekarn in vršilca dolžnosti direktorja Mikka, obravnavali so tudi cene parkirnin in vrtcev.

Na četrti redni seji soboškega mestnega sveta je bilo prisotnih 24 od 26 mestnih svetnikov, v uvodu pa so po spremembi in sprejetju dnevnega reda najprej potrdili predlog odloka o proračunu Mestne občine Murska Sobota za leto 2023 - II. obravnava.

Občina bo subvencionirala 15 odstotkov cene vrtca

Štefan Cigan, vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, je pri četrti točki dnevnega reda, predlog sklepa o določitvi cene programov predšolske vzgoje in plačila staršev v javnem vzgojno varstvenem zavodu Vrtec Murska Sobota, opozoril, da so vrtci prvi finančni sunek doživeli že 1. oktobra 2022 in predlagal, da se s strani Mestne občine Murska Sobota subvencionira 15 odstotkov cene vrtca.

Župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj je v razpravi izpostavil, da je občina podfinancirana, problem pa so nizke povprečnine.

Svetniki so s 23 glasovi za in nobenim proti sprejeli, da znaša cena dnevnega programa v oddelkih 1. in 2. starostnega obdobja ter v kombiniranih oddelkih od 1. do 6. leta starosti 536,63 evra na otroka mesečno

Mestna občina Murska Sobota bo krila 15 odstotkov celotne cene, to je 80,49 evra. Razliko, 456,14 evra pa bodo krili starši.

Pri določitvi cen o storitvah pomoči na domu deljena mnenja, Petrijan predlagal umik točke z dnevnega reda

Na seji so obravnavali tudi predlog sklepa o določitvi cene storitve pomoč družini na domu in določitvi subvencioniranja cene storitve pomoč družini na domu za leto 2023.

Za uporabnike je bila predlagana cena 28,93 evra na uro med tednom in 34,40 evra na uro za konec tedna, od tega bi uporabniki krili 9,51 evra oziroma 11,73 evra, ostalo bi pokrila občina.

Štefan Cigan je med drugim omenil, da rast stroškov prizadene vse, še najbolj pa starejše. Želi si, da bi lahko uporabnikom storitve pomoči na domu s strani Mestne občine Murska Sobota zagotavljali dodatna sredstva, da bi bila storitev vzdržna.

Bojan Petrijan, mestni svetnik iz vrst Slovenske demokratske stranke, je predlagal umik točke z dnevnega reda: »Gre za populacijo, ki je finančno najbolj ogrožena. Torej potrebno je pravilno razporejat vsak njihov vir in je zato bolj občutljiva zadeva za razpravo.

Smo pogledali v vsak detajl, da smo na koncu zadovoljni s pripravljenim gradivom?

Dal bom predlog, da župan umakne to točko z dnevnega reda in ustanovi delovno skupino, ki bo to preučila.«

Hoblaj: »Mi z minusom nismo dolžni delati«

V razpravo se je vključil Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan in svetnik Socialnih demokratov, ki je omenil, da je Dom starejših Rakičan izvajanje pomoči na domu prevzel že leta 2013, od takrat pa so pomoč na domu razvijali z najnovejšimi normativi in storitev iz 60 uporabnikov povečali na 185.

»Moj sodelavec je lani nekoliko pregrobo povedal, da če cena ne bo sprejeta, tega ne bomo delali. Ampak to je res. Mi z minusom nismo dolžni delati. V kolikor občina ne sprejme cene, lahko dom odpove storitev. Mi nismo socialno podjetje,« je bil jasen Hoblaj.

Po petminutnem odmoru so svetniki svetniki s 17 glasovi za in petimi proti sklep sprejeli, Hoblaj pa se je zaradi nasprotja interesov izločil iz glasovanja. 

Zajc na čelo Pomurskih lekarn, Titan kot vršilec dolžnosti direktorja Mikka

V nadaljevanju so svetniki Mestne občine Murska Sobota po predlogu Mitje Horvata, svetnika Gibanje Svoboda podali soglasje k imenovanju Ivana Zajca na mesto direktorja Pomurskih lekarn za obdobje štirih let in možnostjo ponovnega imenovanja. Od navzočih 24 svetnikov jih je glasovalo 16, od tega vsi za.

Ker je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ugotovila, da nobeden od prijavljenih kandidatov za mesto direktorja Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota ni prejel večine glasov, so za vršilca dolžnosti direktorja za obdobje enega leta predlagali Roberta Titana.

Svetniki Slovenske demokratske stranke so pri glasovanju za vršilca dolžnosti Mikka glasovali proti, saj so bili po besedah Andreja Mešiča mnenja, da je najboljšo kvaliteto za vršilca dolžnosti direktorja izkazala dosedanja direktorica Aleša Kovač.

S 14 glasovi za in petimi glasovi proti je bil za obdobje enega leta na mesto vršilca dolžnosti direktorja imenovan Robert Titan.

Brezplačno parkiranje na modrih conah prvih 30 minut, plačljivo obdobje skrajšano za eno uro

S 1. junijem 2023 bo začel veljati tudi sklep o določitvi cene parkirnine, drugih taks in parkirnih con ter pripadajočih območij na območju Mestne občine Murska Sobota.

V CONI I bo brezplačno parkiranje dovoljeno prvih 30 minut, cena parkiranja pa bo za vsako uro znašala 0,50 evra.

Tudi v CONI II bo cena parkiranja za vsako uro znašala 0,50 evra, možno pa bo kupiti letno dovolilnico za 370 evrov in mesečno dovolilnico za 40 evrov.

Parkirnino bomo po novem plačevati ob delavnikih med 7. in 15. uro, v soboto pa med 7. in 12. uro, kar bo plačljivo obdobje skrajšalo za eno uro.

Razpravljali tudi o plačilu za redno delovno uspešnost treh direktoric

Darja Potočnik, višja svetovalka za področje kulture in turizma, je predlagala izplačila dela plač za redno delovno uspešnost treh direktoric.

Ker so javni uslužbenci upravičeni do izplačila plače za redno delovno uspešnost med najmanj dvema in največ petimi odstotki letne plače, je za izplačila predlagala Metko Fujs, Klaudijo Šek Škafar in Brigito Perhavec.

Prvi predlog se je nanašal na redno delovno uspešnost nekdanje direktorice Pomurskega Muzeja Metke Fujs za leto 2022, za katero je Potočnik predlagala, da se ji nameni pet odstotkov letne plače, in sicer približno 1146 evrov neto. Svetniki so predlog podprli s 17 glasovi za in tremi proti.

Svetniki so s 14 glasovi za in štirimi proti podprli tudi predlog izplačila redne delovne uspešnosti direktorice Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigite Perhavec, predlagana pa je bila 4,75 odstotna odstotna nagradna letne plače v višini približno 1000 evrov neto.

Predlog za nagrado direktorici Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota zavrnjen

Potočnik je predlagala tudi izplačilo za redno delovno uspešnost direktorici Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudiji Šek Škafar v višini 4,14 odstotka letne plače, kar bi znašalo približno 789 evrov.

Člani mestnega sveta sklepa niso sprejeli, deset jih je glasovalo za in deset proti.

Komentarji (12)

opankovič (ni preverjeno)

iščem kakšno farmacevtko

paver (ni preverjeno)

Ka je diktator Džurov odišo ? Rondo Jevšek pa za ministra. Što de zdaj rondoje postavlo po Soboti ? Širokorita ?

In reply to by opankovič (ni preverjeno)

Bakovčar (ni preverjeno)

Zakaj Svoboda ni podprla žene njihovega kandidata za mestnega svetnika Škafarja? Ali pa je ni podprla SD, toda zakaj je potem Svoboda podprla Perhavčevo? Smrdi po razpadu koalicije

gostxvb (ni preverjeno)

Mogoče se pa je končno našla poštena svetniška skupina?

In reply to by Bakovčar (ni preverjeno)

RakicanecGasilec (ni preverjeno)

ho ho

Brigita Perhavec si je zrihtala 1000 evrov nagrade, zavod ji praktično razpada, lidgej odhajajo ker nišče nešče z njo delati .....soboške prireditve so pa kak v Tuzli pred 10 leti.

Hoblaj: »Mi z minusom nismo dolžni delati«

Tudi to je burleska hoblaj dela s plusom, ampak v privat denarnici zato pa je zdaj štala tam.

dosledni (ni preverjeno)

V prejšnjij lejtaj so SD svetniki meli puno togo prejk Zavca in lekarn povedati, včeraj so se pa nej niti oglasili, pa tuj prouti so nej glasovali. Ka se je li spremenilo? Aja, razmerje moči v soboškon parlamenti.

In reply to by RakicanecGasilec (ni preverjeno)

Plantave (ni preverjeno)

Meni se Aleša doste bole vijde, kak tej čupave filozofske frik =bente mestne svejt...

2 2 2 2 2 2 (ni preverjeno)

ja, aleša je rejsan ogromno napravila za mikk, ne pomnin gda bi nazadnje bilo v 20 letih telko dogajanja kak pod njo

In reply to by Plantave (ni preverjeno)

sicer (ni preverjeno)

ja smo vidli ka je ona napravila. Mikk kavarno zaprla....saj delati tak ne vej. isto kak ova Škrbičova ka ob 11 ode delat pa ob 13 že domov.....nesnage fala bouge se končalo z eno.

In reply to by Plantave (ni preverjeno)

Sloboda Tuzla (ni preverjeno)

Totalno nesposoben, pokvarjenec in BLEFER.
Svoj politični kapital gradi na mržnji do Janše, kateremu sam ne seže do gležnjev.
Botri, ki so ga ustoličili, mu že iščejo zamenjavo.

df (ni preverjeno)

jaz ga bom zamenjal

In reply to by Sloboda Tuzla (ni preverjeno)

eden, dva? (ni preverjeno)

O kakšni "naši računovodki" je včeraj pri cejni pomoči na domi Hoblaj gučo? Ka nema v domi že enoga računovodjo, toga istoga kak v odbori za proračun in fianance sedi, ali?

Starejše novice