Pričakovana ohladitev prinaša tudi spomladansko pozebo, ki bo najbolj škodovala sadnemu drevju.

Kadar je temperature zraka nižja od temperature rastlin, se te podhladijo in pozebejo. Nevarnost je prisotna zlasti za zgodnje setve in odpiranje brstov pri večini večletnih negojenih in gojenih rastlin.

Kot opozarjajo v Kmetijsko gozdarski zbornici Murska Sobota, bo glede na trenutno stanje vegetacije najbolj škodovala sadnemu drevju. Kljub nižjim temperaturam pozebe danes še ni bilo, ključni dan pa bo jutri, ko je napovedana temperature pod lediščem.

Kaj lahko storijo sadjarji?

»Če bo vroč veter, bo škoda manjša, je pa odvisno od lokacije, vrste sadnega drevja in razvojne faze. Za sadjarje je to neke vrste loterija, pri vinogradnikih pa še ni kritično,« pojasnjuje Ernest Novak z KGZS Murska Sobota, ki pričakuje oceno po jutrišnjem dnevu. Kot pravi, so določene sadne vrste ravno v cvetenju, denimo jabolka so na meji, se pa žal s tehničnimi posegi, kot je škropljenje trenutno ne more nič narediti, zato lahko sadjarji le upajo na najboljše.

Problem tudi suša

Na ublažitev posledice pozebe bi lahko vplivali s predhodnimi tehnološkimi ukrepi, kot je denimo poznejši rez, ampak se tega ljudje žal redko poslužujejo. Problematično je tudi pomanjkanje padavin, saj je sušni deficit na podobni ravni kot lani, še opozarja Novak.

Pozeba in ohladitve so sicer značilne za aprilsko obdobje, kar kažejo tudi podatki temperatur v preteklih letih, pozeba pa zadnja leta povzroča precej škode sadjarjem. 

VIR: KGZS Murska Sobota

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sm (nepreverjen)

z skupnimi misli naj brodimo ka nede pod -2. hvala

Starejše novice