Jože Žalik je do sedaj prejel že 58 priznanj in medalj z ocenjevanja vin.

V vasi Filovci živi upokojenec Jože Žalik, rojen leta 1950, ki je bil poklicni šofer, zaposlen v tovarni Kik Pomurka v Murski Soboti v mednarodni špediciji.

Rojen je bil v Murski Soboti in se je pred 50 leti poročil z ženo Slavico, ko se je začel po naključju ukvarjati z vinogradništvom. Pred tem o vinogradništvu ni vedel nič.

Z vinogradništvom se je začel ukvarjati ljubiteljsko v Filovskem Gaju nad vasjo Filovci. V veliko pomoč pri vzgoji reza vinske trte in negi grozdja in vina mu bil Anton Vodovnik iz Zavoda za vinogradništvo Maribor.

Aktiven vinogradnik je bil kar dolgih 25 let, pri čemer je s svojimi vini sodeloval na društvenih, meddruštvenih ocenjevanjih vin in velikokrat je na tekmovanju za vinskega prvaka Prekmurja.

Dolga leta je bil član Vinogradniško sadjarskega društva Filovci in Društvo Gaj Vinogradniško turistično društvo Filovci in Vinogradniškega društva Goričko.

Prejel zlato medaljo za renski rizling redna trgatev

Danes ima v svoji zbirki 58 priznanj in medalj z ocenjevanja vin. Ponosen je na vinskega prvaka za Prekmurje za vinso zvrst renski rizling redna trgatev, za kar je prejel zlato medaljo z oceno 18,53 točke.

Pri ocenjevanju za prekmurskega prvaka je v svoji dolgi karieri, zasedel drugo in tretje mesto.

Jože je bil najbolj aktiven v letu 2010. V svojem vinogradu v Filovskem Gaju je obdeloval 750 trsov, usmeril se je predvsem v renski rizling in mešano vino.

Ker je tudi velik ljubitelj živali, je imel v svoji vinski kleti po deset mačk, ki so ga vedno spremljale pri delu v vinogradu. 

Vsako leto ustekleniči okrog 300 butelčnih vin

Povedal je, da je vsako leto v začetku trgatev ob svojem vinogradu postavil klopotec, ki je odganjal ptiče. Največ dela je imel jeseni, v času trgatve.

Mošt je najprej nalil v lesene hrastove sode po 500, 300, 270 in 250 litrov. Ko je vino sfiltliral, ga je potem nalil v sode iz nerjaveče pločevine.

Jože je vsako leto stekleničil okrog 300 butelčnih steklenic vina renski rizling in mešano vino. Na vsako steklenico je nalepil nalepko s svojo blagovno znamko. V začetku je sicer sam izdeloval nalepke za stekleničenje vin. Ostalo pridelano vino je ostalo za domače potrebe in za prodajo, da so se pokrili stroški obdelave vinograda.

V tem času je ob vinogradu sezidal vinsko klet, kjer je gostil številne prijatelje in znance od blizu in daleč, kjer je večkrat skuhal bograč in jim ponudil kozarec svojega vina.

Da je več let sodeloval s svojimi vini na ocenjevanjih vin in potem še za prekmurskega vinskega prvaka, je bila zanj odskočna deska z društvenega ocenjevanja vin.

Vse manj mladih zanima delo v vinogradu

Ko je dosegel vrhunec na področju pridelovanja vina in na vinogradniškem področju, je svoje nasvete, bogato znanje in izkušnje prenašal in pomagal mlajšim in ostalim vinogradnikom, da so potem lahko sami pridelali odlična in vrhunska vina.

Ponosen na svojo prehojeno vinogradniško pot, ki v začetku ni bila lahka, pozneje ob izobraževanju se je navadil in svoje delo v vinogradu je opravljal z veseljem.

Jože je povedal, da preden je prišlo vino na mizo, je moral vložiti veliko dela, žuljev in znoja. V tistem času je imela vsaka hiša svoj vinograd, a časi so se spremenili in mlade ne zanima več delo v vinogradu.

Sedaj je v vasi Filovci še nekaj večjih vinogradnikov, ki se ukvarjajo z vinogradništvom in svoje steklenično vino prodajajo na domači in tuji trg.

Komentarji (2)

ZTR (ni preverjeno)

Jožetu vsa čast! Edino dajte prispevek naslednjič še v roke lektorju pred objavo. Polno slovničnih napak.

TEKucina (ni preverjeno)

Vsa čase Jožetu da je zapustil društvo in Gaj zdaj je vsaj mir pred njim in ženo

In reply to by ZTR (ni preverjeno)

Starejše novice