Foto: Tim Vengust
Kot kaže, se obratu Pomurskih mlekarn v Ljutomeru po 30. letih obeta velika naložba, vredna kar štiri milijone evrov. Preverili smo, kaj vse načrtujejo in kdaj bo investicija izvedena.

Pod okriljem Pomurskih mlekarn v Murski Soboti deluje že 30 let tudi obrat v Ljutomeru, ki je usmerjen predvsem v proizvodnjo sira

Kljub dobremu poslovanju pa se v tem obratu v vseh teh 30. letih ni veliko posodobilo, zato so marsikatere naprave in stroji sedaj že dodobra obrabljeni. Ljutomerska sirarna pa je pravzaprav ena izmed redkih v Evropi, kjer se vrhunski sir ementalec še izdeluje po tradicionalnem postopku. 

Da bi lahko obrat še naprej uspešno deloval in da bi tudi vanj vpeljali moderne postopke priprave sira, so se odgovorni v Pomurskih mlekarnah odločili, da v sirarni izvedejo eno večjih naložb, vredno kar štiri milijone evrov. Kaj vse načrtujejo?

Pomurske mlekarne s štirimilijonsko naložbo v tradicionalno sirarno

Kot so za Sobotainfo pojasnili v Pomurskih mlekarnah, sirarna v Ljutomeru po 30. letih doživlja temeljito posodobitev in razširitev, s katero načrtujejo, da bodo povečali produktivnost ter za kar 15 odstotkov zvišali zmogljivosti obrata.

»Pri posodobitvi sirarne smo zasledovali dva glavna cilja: modernizacija oziroma avtomatizacija ter digitalizacija večjega dela tehnološke opreme, kar bo omogočilo izboljšanje produktivnosti in energetske učinkovitosti.

Hkrati pa želimo z uvedbo zero-waste tehnologije iz odpadne sirotke narediti tržno blago, kar ustreza smernicam zelenega prehoda,« je za Sobotainfo pojasnil Jure Bojnec, namestnik direktorja Pomurskih mlekarn.

Načrtujejo štiri investicijske projekte

Skupno želijo sicer v ljutomerski sirarni še v tem letu vzpostaviti štiri investicijske projekte

Nove pridobitve so med drugim že strojnica za hladilni sistem in 80.000-litrski cisterni za mleko, v prihodnjih tednih pa bodo obnavljali tudi prostore in namestili novo opremo za pridelavo sira.

»Letošnji investicijski plan v sirarni zajema štiri investicijske projekte: nova strojnica za hladilni sistem, novi tanki za mleko in sirotko ter avtomatizacija sprejema mleka, modernizacija avtomatskega CIP pranja vseh tehnoloških linij in novi sirarski kotli za proizvodnjo poltrdih sirov,« je še dejal Bojnec.

Preberite še:

Obetajo se tudi novi produkti, med drugim pomurski sir

Posodobljena proizvodnja ter širjenje poslovanja bo sicer omogočila tudi uvedbo novih produktov. Kot že zgoraj omenjeno prihaja poseben sirotkin koncentrat, na trg pa bo že kmalu prišel tudi pomurski sir.

»S posodobitvijo tehnološke opreme vsekakor načrtujemo povečati obseg poslovanja v prihodnjih letih. Že sedaj uvajamo na trg nove izdelke, kot je Pomurski poltrdi sir, v prihodnje pa bomo asortiman še dodatno razširili,« je pojasnil namestnik direktorja Pomurskih mlekarn.

Investicijska dela bodo predvidoma končana do sredine avgusta

Bojnec je dodal še, da so investicijska dela v sirarni že dlje časa v polnem zamahu, načrtujejo pa, da bo celotna naložba izvedena do sredine avgusta.

»Trenutno je večina proizvodnih oddelkov v mlekarni zaprta, saj potekajo montažno-instalacijska dela nove opreme. Načrtujemo, da bomo prvi del proizvodnje z novo opremo zagnali okrog 20. julija, preostali del pa do 15. avgusta,« je izpostavil.

»Naložba v sirarno bo postavila nov mejnik v razvoju mlekarne«

V Pomurskih mlekarnah smo povprašali še, kakšen doprinos ima tovrstna naložba za celotno podjetje in ali se morda obetajo še kakšni drugi projekti in investicije. 

»Z naložbo v modernizacijo tehnološke opreme in uvedbo zero-waste tehnologij postavljamo nov mejnik v razvoju mlekarne in potrjujemo zavezo odlične kakovosti izdelkov iz preteklosti tudi za prihodnost,« je za Sobotainfo dejal Bojnec.

Nekaj novosti se obeta tudi v Murski Soboti

Dodal je, da se sicer v Pomurskih mlekarnah stalno zavzemajo za to, da vlagajo del vsakoletnega dobička v posodobitve in razvoj. Poleg modernizacije ljutomerske sirarne se tako tudi v proizvodnih prostorih v Murski Soboti obetajo določene novosti.

»Pomurske mlekarne vlagajo tudi v Murski Soboti, tako da skupna vrednost letošnjih naložb v tem podjetju presega pet milijonov evrov. Največja posamična naložba na sedežu podjetja pa je kogeneracijska naprava, ki je že prispela v Mursko Soboto,« je razkril Bojnec.

Poleg tega pa se želijo v podjetju v prihodnje še bolj zavzemati za to, da bi oddajali čim nižji ogljični odtis ter zero-waste proizvodnjo, razmišljajo tudi o tem, da bi prodajali presežke električne energije.

Komentarji (4)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Pred prihodom tega lastnika (osebno ne poznam) so bile Pomurske mlekarna zgubarsko podjetje. Non stop se je pisalo o tezavah s financami in prevzemu. Sedaj pa zgleda, da so zgodba o uspehu.
Hocem samo to povedat, da ko je veliko babic je kilavo dete. Zasebno deluje druzbeno ne, skoda.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Dobro si povedal.

Dodal bom samo, da so prejšnji lastniki gledali preveč kratkoročno, sproti bi pobirali denar in nič vlagali.

In nikoli imeli pravega menedžerja z vizijo.

Hvala Bogu, da je prišel ta novi lastnik, ker ima sedaj mlekarna svetlo prihodnost.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

kukulelemaminotele (ni preverjeno)

Drzi. "Zasebno" vodena podjetja nejdejo nikdar zugrund. Oh wait.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

per (ni preverjeno)

Zdaj pa samo Duleta za direktora in zubatoga za komercialista pa do prej penezi svalili kak pride do investicije to ta tistiva top managera pa tešanovski nadzorni mi trije smo najlepši par do popevali

Starejše novice