Pomlad je čas, ko se narava prebuja v najrazličnejše barvne odtenke, najprej pa zaživijo zeleni.

Vemo, da je klorofil tisti, ki daje zelenim rastlinam njihovo barvo in jim omogoča dihanje,  manj pa je znano in raziskano, da klorofil pomaga krepiti naše zdravje. Njegova največja moč  je v tem, da obnavlja telo, saj pospešuje rast in obnovo tkiv. Sodeluje tudi pri čiščenju organizma, celjenju ran in boju proti okužbam. Poleg tega spodbuja prebavo, izboljšuje prekrvavitev, krepi imunski sistem in sodeluje pri obnovi krvnih celic. Vsebuje vitamine K, C, A, E in folno kislino, kalcij, beljakovine, železo in magnezij.

Kako izkoristiti ta zeleni čudež?

Najočitnejši vir klorofila je seveda zeleno listnata zelenjava, ker pa kuhanje uniči skorajda ves klorofil, jo je najbolje uživati presno. Viri klorofila so špinača, olive, blitva, zelena solata, pšenična trava, kalčki, por, beluši, ohrovt, listje zelene in peteršilja, grah, brokoli, zelena paprika, veliko ga vsebujejo tudi zelene alge, regrat, čemaž, motovilec,…

In pomlad je idealen čas, da se podamo na travnike, v gozd in pridno naberemo zelenje, s katerim bomo naša telesa očistili, okrepili in se uprli spomladanski utrujenosti.

Čemaž ali gozdni (divji) česen

Rastlina je čebulnica, močno diši po česnu in po tem vonju jo tudi najlažje spoznamo. Raste po vlažnih listnatih gozdovih, v Pomurju ga najdemo ob reki Muri.

Mnogi trdijo, da ni boljšega čistila za kri in prebavila, kot je čemaž. Ne le, da ima vse značilnosti česna, pač pa ima tudi vse njegove učinkovine in pozitivne lastnosti. Hkrati pa je še boljši, še bolj zdravilen in še bolj učinkovit. Izjemno čisti telo in kri, pomaga zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, učinkovit je tudi zoper aterosklerozo. Priporoča se tudi osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami vseh vrst: z diarejo, izgubo teka, slabo prebavo in celo vetrovi, odpravlja pa tudi glistavost. Uporabljamo ga lahko kot dodatek ali kot začimbo, dodajamo ga omakam, prikuham, špinači in juham. Najbolje je, da ga uživamo svežega, saj tako ohrani svoje zdravilne lastnosti, na primer kot pesto. Dodajmo ga kuhanim jedem, preden jih postrežemo, saj kuhan čemaž izgubi veliko učinkovin, vendar pa z njim nikdar ne pretiravajmo.

Regrat

Regrat je znan kot odličen  razstrupljevalec in spodbuja delovanje vseh organov za izločanje. Koristi presnovi, jetrom, koži in vitki liniji. Ima diuretične učinke. Je nizkokaloričen in poln kalija, železa in drugih mineralov, vitamina C ter cele vrste antioksidantov. Prav zdaj, marca, se pričenja sezona nabiranja njegovih okusnih listov, ki jih lahko postrežemo surove kot solato ali pa kuhane kot zanimiv dodatek v toplih jedeh.  Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalija in drugih mineralov. Holin v regratu vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Regratovi pripravki – po zaslugi delovanja snovi na jetra in žolč – pospešujejo raztapljanje žolčnih kamnov.

Regratove  liste v tem letnem času najpogosteje uživamo kar sveže, v solatah. Tako listi kot cvetovi so zelo okusni tudi, če jih skuhamo na pari s špinačo in čemažem. Iz listov lahko iztisnemo sok, korenino pa prepražimo in uporabimo za pripravo napitka, ki ga imajo nekateri za kavni nadomestek (brez spodbujevalnega učinka kave).

Oba, čemaž in regrat, sta odlični sestavini za pripravo zelenega smoothija, s katerim je priporočljivo začeti vsakdan.

Recept:

  • regratovi listi
  • čemaževi listi
  • motovilec
  • banana
  • jabolko
  • drugo sadje po želji
  • voda
  • nekaj kapljic maščobe (kokosovo olje, kakavovo maslo, oljčno olje,…)

Vse sestavine zamešamo v mešalniku, da dobimo gladko tekočo zmes, po želji dodamo še cimet in popijemo. Kasneje spomladi in pa poleti lahko smoothijem dodajamo vse zelenje z vrta (nadzemne dele peteršilja, korenja, rdeče pese, blitvo, špinačo, trtne liste,…).

Uživajmo v pomladi, ki nam ponuja nešteto naravnih sestavin, s katerimi lahko obogatimo našo prehrano in izboljšamo zdravje ter počutje.

 

Povezava do več receptov:

Testenine s čemaževim pestom:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.255182994654928.1073741904.186197414886820&type=3

Čemaževi njoki:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.253969668109594.1073741902.186197414886820&type=3

Starejše novice